Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Mire elég a pályázati pénz?

Régiónk „önhikis” - önhibáján kívül hátrányos helyzetű - települései közül három falu - Püski, Dunasziget és Dunaremete - polgármesterét a pályázaton nyert támogatás összegéről kérdeztük.
(illusztráció)
Megyénkben harminchét önhibáján kívül hátrányos helyzetű település kapott támogatást a napokban a számukra kiírt pályázaton. A szétosztott 350 millió forint eloszlása nem egységes: ki többet, ki kevesebbet kapott.

Remetéét felezték, Püskiét harmadolták

Dunaremetének, kisközség lévén, minden forintra szüksége lenne. Ezért érintette őket hátrányosan, hogy a megpályázott összegnek csak mintegy felét sikerült megnyerni.
– Dunaremetét keményen érintette ez a döntés – mondta Kanka Tibor, a község polgármestere. – Komoly útépítést, útjavítást terveztünk erre az évre, ám ez – az árajánlatokat tekintve – nem biztos, hogy teljes egészében megvalósul. Az 1,4 millió forintra beadott igényünkből csak 690 ezret nyertünk, így valószínűleg inkább csak a kötelező feladatokat tudjuk a költségvetésünkből ellátni, a hiányzó összeg a fejlesztések rovására megy – kommentálta a döntést a polgármester.
Körülbelül a harmadát kapta Püski ezen a pályázaton, mint amennyit szeretett volna.
– Az elfogadott költségvetést ezek után egy kicsit meg kell húzni – tudtuk meg Zsoldos Ferenctől, Püski első emberétől. – Mi 4,5 millió forintra pályáztunk, ám csak 1,64 milliót sikerült nyernünk. A legfontosabb feladatok ellátása – a közintézmények működése, a balesetveszélyes utak, járdák építése – nem kerülhet veszélybe. A halottasház környékét is mindenképp rendbe tesszük, ám a faluház tatarozása elmaradhat. A számunkra hátrányos döntés a betervezett fejlesztések kárára válhat. Tavaly a második körben hat település pályázott – köztük mi is – és egyedül Püski nem nyert támogatást – reagált Zsoldos Ferenc.

Dunasziget csaknem 20 milliót nyert

Dunasziget sajátos szerkezetű község, három településrész alkotja, a közművek hossza eléri a 30 kilométert is. A költségek így halmozottan jelentkeznek. A falu idei költségvetését 124 millió forinttal fogadta el a képviselő-testület, melyben 35 millió hiányt fogalmaztak meg. Ahhoz, hogy a település működőképes maradjon, a most nyert, a kértnél néhány millióval kevesebb, de így csaknem 20 millió forintra nagy szüksége van.
Tóth István polgármester az „ önhikis " pályázatuk sikerét a szakmailag jól megalapozott pályázatban látja. Az elnyert összeg persze nem jelenti azt, hogy minden gond megoldódott, a kötelező feladatok finanszírozása és a betervezett fejlesztések elvégzése további átcsoportosításokat igényel. Ám a polgármester optimistán, további beadott és bírálat alatt álló pályázatokban bízva reméli, hogy lesz még járdaépítés, netán szociálisbérlakás-építés és mederrekonstrukció is Dunaszigeten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentkuti lehet az új kormánybiztos ?

Információink szerint Szentkuti Károlyt jelölték a dunai kormánybiztosi posztra. Mosonmagyaróvár… Tovább olvasom