Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Mintaértékű az olasz példa

Egy háromfázisú képzés utolsó állomásaként Olaszországban az EU-s strukturális alapok lehívását és az integrált projektek elkészítését figyelhették meg testközelből közel félszáz magyarországi térségfejlesztési társulás elnökei. Szokoli Sándor szerint az ott tapasztalt települések közti összefogás lehet a jövő útja.
Szokoli Sándor
A Nyugati Kapu Térségfejlesztési Társulás elnöke és egyben Dunakiliti polgármestere, Szokoli Sándor nemrégiben érkezett haza Szicíliából, egy olasz továbbképző társaság által finanszírozott képzésről. Nyugat-Dunántúlról öten képviselték a régiót, s a közel félszáz résztvevőt három csoportba sorolták.

Bari, Nápoly és Szicília közül a dunakiliti polgármester ez utóbbi térségbe került. A helyi gyakorlatok során két időszak uniós strukturális alapjainak lehívását mutatták be a résztvevőknek. A szicíliaiak által beadott projektek bemutatásából kiderült: az olaszok hosszabb – 5–10 éves – távlatokban gondolkodnak.

Megtapasztalhatták, hogy melyek azok a pályázatok és elképzelések, melyek az EU-s alapokba beilleszthetők. Corleone környékén például húsz település – a négyezres lélekszámútól a negyvenezresig – egy részvénytársaságot alapított. Mindannyian ugyanannyi szavazati joggal rendelkeznek ebben a döntések meghozatalához. Megfogalmazták célkitűzéseiket: egyik településen például ipari parkot, a másikon szociális ellátóközpontot létesítettek.

Ahhoz, hogy mindenki részesülhessen a regionális, a nemzeti és az uniós forrásokból, önerőre volt szükség. A települések ilyenfajta összefogása megkönnyíti ezen pénzek lehívását. Szokoli Sándor megjegyezte: az olaszok először megfogalmazták elképzeléseiket, aztán ezt elfogadtatták Brüsszellel. Pk nem egy területre összpontosítanak, hanem integrált programokban gondolkodnak. Ezt mint leendő uniós ország, nekünk is el kell sajátítanunk.

Egy rossz mozdulat

A szicíliai képzés utolsó napja nem hozott szerencsét Szokoli Sándornak. Dunakiliti polgármesterének egy rossz mozdulat következtében egyik lábában elszakadt néhány szalag, így jelenleg otthonában lábadozik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármestert utasító képviselői igenek

A mosonmagyaróvári Tourinform-iroda sajátos adásvétele miatt tizenhat képviselő igenjével… Tovább olvasom