Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Minőséget termel a hazai méhész

Még nem lehet tudni, milyen éve lesz idéna méhészeknek, mindenesetre tavaly gyenge évet zártak. Graf Ferenccel, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökével szakma idei és középtávú várakozásairól beszélgettünk.
– A tavalyi esztendő nagyon gyenge volt a méhészek számára. Idén milyenek a kilátások ? – kérdeztük.
– A korai fagy tavaly elvitte az akácvirág jó részét. Ám ennél is nagyobb gond volt a napraforgó mézeléscsökkenése. Ennek okát máig sem tudjuk. Általában 10 kilogramm alatti eredményeket tudtak a méhészek produkálni. Ezért tavaly valóban gyenge évet zártak. Az idei kilátásokat még nem lehet megbecsülni. Nem tudni egyelőre, hogy az akácok hogyan vészelték át a telet és milyen kemény fagyok lesznek tavasszal.
– Miként vélekednek az akácerdők fogyatkozásáról ?
– A méhészek is úgy érzik, hogy gyérülnek akácerdeink, de ez a fogyás csak látszólagos. Az akác olyan fafajta, amit nehéz kiirtani: visszahódítja az egyszer már birtokba vett területeket.
– Idén milyen támogatásokra számíthat a szakma ?
– Többféle közvetlen támogatás létezik. Így a betelelt méhcsaládok után is, hiszen ezt a munkát az ökológiai egyensúly fenntartása érdekében végezzük. Egy másik támogatási forma a méhanyákra szól. Ez azt jelenti, hogy a méhész ellenőrzött méhanyatelepről vásárolhatja meg az anyákat. Végül gyógyszertámogatást is igényelhetünk.
– Mit gondolnak a méhészek az EU-csatlakozásról ?
– Sok még a kérdőjel ezzel kapcsolatosan. Nem látjuk még tisztán, hogy a mezőgazdaságból élőknek milyen lesz a társadalombiztosítása, adórendszere és vállalkozási formája. Olyan alapvető kérdések ezek, amelyeket mihamarabb tisztázni kellene a tervezhetőség érdekében. Az értékesítéstől viszont nem félünk, hiszen évtizedek óta exportálunk az európai országokba. A magyar méz minősége még EU-s mértékkel mérve is olyan jó minőségű, hogy bármilyen mennyiségben eladhatóak termékeink. Reméljük, hogy az árak is számunkra kedvezően alakulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

"Akadálymentes" nívódíj

A mosonmagyaróvári Soproni Utcai Idősek Otthona harmadik lett a Tovább olvasom