Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Miniszteri méltányosság

A mosonmagyaróvári Takács családban egy éve egy betegség következtében az asszony a férjét, a hat gyermek pedig az édesapját vesztette el. Árvaellátást sem kaphattak, s végül Csehák Judithoz is eljutott panaszuk. A nyugdíjbiztosító most havi 12 ezer forintot ítélt meg nekik gyermekenként.
A mosonmagyaróvári Takács Mihályné tavaly vesztette el férjét. A korábban is nehéz anyagi körülmények közt tengődő család így még rosszabb helyzetbe került, hisz az apa kevés munkaviszonya miatt még árvaellátásra sem voltak jogosultak. A hat kiskorú gyermeket nevelő édesanya a családsegítő központhoz fordult. Ügyében Ozsváth Mária családgondozó tavaly ősszel egy segélykérő levelet fogalmazott meg, melyet mindkét helyi országgyűlési képviselőhöz is eljuttatott. Dr. Pap János ennek alapján egy kérdést fogalmazott meg az akkori egészségügyi miniszterhez, Csehák Judithoz. Ebben azt feszegette: mitől függ a méltányosság?

Csehák Judit segített

Takács Mihályné: „Támogatóink jóvoltából tüzelőt is kaptam télire.
A miniszteri válaszlevél szerint a kivételes árvaellátás engedélyezéséhez a szociális rászorultság és a gyermekekre vonatkozó feltételek megléte mellett az elhunytnak is rendelkeznie kellett a törvényes ellátáshoz szükséges szolgálati idő legalább felével. A Takács család esetében az utóbbi feltétel hiánya miatt utasították el kivételes árvaellátási kérelmüket. A negyvennyolc évesen elhunyt édesapának mindössze hét és fél év szolgálati időt kellett volna igazolnia ahhoz, hogy a kivételes árvaellátást megállapítsák, ám ez is hiányzott. Ám mint írta: „Szorgalmazni fogom, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója jogkörében eljárva az ilyen vagy ehhez hasonló esetekben az általános szabályoktól eltérően a tényszerűen igazolt, rendkívüli esetekben kapjon felhatalmazást méltányossági ellátás megállapítására."

Hatszor tizenkétezer

A miniszter közbenjárásának köszönhetően a nyugdíjbiztosító gyermekenként havi tizenkétezer forint árvaellátást engedélyezett a Takács családnak. Emellett több alapítvány is segített: a „Lét és Egészség" a család törlesztőrészletét vállalta magára, a Rászorultakért Alapítvány tüzelőt szerzett, a Szent Lázár a hat gyermek étkezési díját állja, a gyermekétkeztetési alapítvány tizennyolc kilós élelmiszercsomagot adott át, a Rotary Club pedig húszezer forinttal segítette Takácsékat.

Fél tucat iskolás gyermek

– Nagyon sok segítséget kaptunk, s ennek köszönhetően minden gyermekemnek jutott ajándék a karácsonyfa alá – kezdi az édesanya. – A tüzelőnk remélem, kitart még a télre, ám ruhákra nagy szükségünk lenne. Pap János képviselő úrnak rendkívül hálás vagyok, karácsonykor meglátogatott, s még egy élelmiszercsomagot is hozott magával. Legkisebb gyermekem, Márió még óvodás, a legnagyobb már szakmunkásképzőbe jár. Havonta legalább harmincezer forintot fizetek lakbérre és rezsire, így most nagy segítség volt, hogy megkaptuk az árvaellátást – meséli Takács Mihályné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül a kulturális híd

Kisbodak régóta tervezi, hogy a szomszédos országok hasonló nagyságú és lélekszámú települései… Tovább olvasom