Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Miniszteri iskolaavató Kimlén

Dr. Magyar Bálint oktatási miniszter avatta fel szerdán a megszépült kimlei általános iskolát. Az intézmény négy tanteremmel, egy napközis teremmel és új vizesblokkal gazdagodott. A munkálatoknak köszönhetően 260 diák tanulhat immáron egységesen egy épületben.
A kimlei önkormányzat az általános iskolával együtt régóta kereste a megoldást arra, hogy az oktatást egy intézményben végezhesse.
Ez idáig három épületben, egymástól négy kilométer távolságban tanultak a gyermekek. A diákok az iskolapad koptatását buszozással kezdték, a tantermeket cserépkályhák melegítették, s a pedagógusok is állandóan utazni kényszerültek.
Az állapot tarthatatlan volt, amihez még hozzájárult a kisiskolák állagának romlása is. Lépni kellett.

Három ütemben

Az önkormányzat tisztában volt azzal, hogy önerőből és rövid időn belül nem tudja megoldani a helyzetet, a munkálatokat és a finanszírozási oldalt több évre kell ütemezni. Az intézményre az elmúlt három évben közel 100 millió forintot költöttek. Először a gázfűtést vezették be, következő évben a nyílászárókat cserélték ki, míg végül idén beépítették a központi épület tetőterét és megtörtént a külső hőszigetelés is. A megszépült iskola a bizonyíték arra, hogy kitartó munkával célt lehet érni.

Nemzetiségi oktatás

Az iskola új részét az alsó tagozatosok vették birtokba, így a tantestület úgy döntött, az avatóünnepségen ők örvendeztetik meg a jelenlévőket műsorral. A kicsik bájos összeállítása a Kimlén folyó német és horvát nemzetiségi oktatás színességére mutatott rá. Az avatóünnepségen dr. Ördög Vincéné polgármester és Nagyné Andirkó Julianna iskolaigazgató mellett dr. Magyar Bálint oktatási miniszter is szót kapott. Rövid beszédében hangsúlyozta: örömmel tölti el, ha megszépült, modernizált oktatási intézményben járhat, ahol a jövő zálogaként értékes oktatás folyik. A minisztérium a továbbiakban is arra törekszik, hogy pályázati lehetőségeket kínáljon az iskolák számára, hogy azok tovább emelhessék az oktatás színvonalát, gazdagíthassák eszköztárukat.
A kimlei iskola felújítását célzó beruházás költségeinek 46 százaléka pályázati pénzből áll össze. A támogatás több lépcsőben érkezett a területfejlesztési tanácstól, a Gazdasági Minisztériumtól, az Igazságügy Minisztérium intervenciós alapjából és a Belügyminisztériumtól. Az utóbbi az életveszélyessé vált tantermek kiváltását szolgáló céltámogatás volt. A költségek fennmaradó részét az önkormányzat saját forrásból biztosította. Az épület terveit Kovács Tibor készítette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A községek felének nincs saját honlapja

Szigetköz harminchárom települése található azon a netes honlapon, mely hasznos információkkal látja… Tovább olvasom