Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Mindenki tudott a perről és a követelésről

Tárgyalni kellene a gázszolgáltató céggel az adósság rendezése érdekében – mondja Tóth István, Dunasziget korábbi polgármestere a falu tizenötmilliós tartozása okán. Az előző településvezető állítja: a mostani elöljáróknak is tudniuk kellett a követelésről.
Amint arról a közelmúltban beszámoltunk, egy tizenötmilliós tartozás biztosítékaként lefoglalta a végrehajtó a dunaszigeti községházát. A követelés egy közel ötéves bírósági ítéletből – 6 millió forint és ennek a 2001-től számított kamatai – fakad, amiről állítása szerint nem tudott a mostani faluvezetés. A polgármester azt állítja, elődje nem tájékoztatta a perről, így váratlanul érte az önkormányzatot a végrehajtó határozata. Tóth István, Dunasziget korábbi polgármestere most lapunknak ezt cáfolta.

– A mosonmagyaróvári és a térségi önkormányzatok 1996-ban kötöttek szerződést az akkori gázszolgáltatóval a gázvezeték kiépítéséről a településeken. A megállapodásban a szolgáltató vállalta többek közt, hogy az önkormányzatok közfunkciójú épületeit hálózatfejlesztési hozzájárulás nélkül rákapcsolja a hálózatra. Később a szolgáltató úgy döntött, mégsem építik ki a hálózatot Dunaszigeten, mivel a viszonylag nagy területű faluban aránytalanul magas költségekkel járna a beruházás.

Engem 1998 őszén választottak meg polgármesternek. Az akkori helyzet szerint a szolgáltató véglegesen letett a gázhálózat kiépítéséről. Ezt egy falugyűlésen ki is hirdették, ami nagyfokú felháborodást keltett a helyiekben. A község vezetőjeként úgy gondoltam, mindenképpen ki kell építeni a hálózatot a faluban. Az ez irányú tárgyalások során a társaság a saját javára egyoldalúan módosította a szerződést. Mivel fontosnak tartottuk a gázvezeték kiépítését, kénytelenek voltunk elfogadni a feltételeket.

Tóth István, Dunasziget korábbi polgármestere
Tóth István, Dunasziget korábbi polgármestere

Azt azonban továbbra is kijelentették, az önkormányzati intézmények térítésmentesen kapcsolódhatnak a hálózatra. A falu ki volt szolgáltatva a hatalmas gazdasági erejű társaságnak, s szinte kikényszerítette belőlünk a számára előnyös szerződéseket. A vita, majd végül a per abból keletkezett, hogy a szolgáltató követelte tőlünk minden önkormányzati ingatlan után a fejlesztési hozzájárulást.

– Nem igaz, hogy a lakossági hálózatfejlesztési hozzájárulásokat más önkormányzati célra fordítottam. Ezeket a pénzeket külön számlán, név szerinti könyveléssel kezeltük. A per során az igazságügyi könyvvizsgáló szerint is az utolsó fillérig elszámoltunk ezzel az összeggel. Az sem valós, hogy ne tudtak volna a mostani elöljárók a perről és a követelésről. Mindenki tudott róla, hiszen több mint tíz éve minden évben a falu költségvetésébe is betervezett az önkormányzat 6,5 millió forintot arra az esetre, ha a szolgáltató követelné az összeget.

Az idei büdzsében – amit márciusban fogadott el a testület – is a dologi kiadások között szerepel a gázszolgáltatónak megítélt 6,597 millió forint. Sőt, több ízben a választások előtt kampánytéma is volt a faluban ez az ügy. Az átadás-átvételi jegyzőkönyvben is egy mondatban szerepel ez a per. A jelenlegi faluvezetés az elmúlt három évben egyszer sem nézte és kérdezte meg, hogy miről is van szó. Rosszul értelmezték és nem ismerték fel a problémát – állítja Tóth István.

– Azonnal tárgyalásokat kellett volna kezdeményezni a gázszolgáltató vezetésével, majd ennek kimenetelétől függően segítséget kérni. Meg kellene fontolni továbbá a perújrafelvételt az ügyben, hiszen a jelenlegi politikai közegben és jogszabályi környezetben már eredményeket érhetne el az önkormányzat a szolgáltatóval szemben. Nyitott lennék arra is, ha a jelenlegi elöljáróság félretéve a személyes ellentéteit, leülne velem tárgyalni, hogy segítve közösen keressünk megoldást a problémára – hangsúlyozta Tóth István.

Egyelőre szünetel a végrehajtás. Amint azt Cseh Benjamin polgármester érdeklődésünkre elmondta: a testületi határozat alapján beadták a pályázatot az állami támogatásra a tartozás rendezése érdekében. Ezzel együtt a törvényszéknél kérték a végrehajtás felfüggesztését. Amíg ezt elbírálják, biztosan szünetel a végrehajtás.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tűz, a víz és a genetika

Péntek éjszaka a kutatók ismét kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelven mutatják be a tudományt. Tovább olvasom