Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Mindenki lehet Kőszáli Guppi

Az ország több óvodájában tetszéssel ˝tesztelik˝ Hécz Attila – civilben reklámszövegíró – nemrégiben megjelent verseskötetét, amit – szavai szerint – felnőttként írt gyermekfejjel.

Kőszáli Guppi: ezzel a különös című kötettel rukkolt elő a közelmúltban Hécz Attila. A mosonszentmiklósi születésű, a községhez mai is szoros családi szálakkal kötődő, de Budapesten élő szerző civilben reklámszövegíróként dolgozik. Az ország több óvodájában folyamatosan ˝tesztelt˝, kedvelt gyermekversei mellett nevéhez fűződnek azok a ˝durranós˝ szlogenek is, amelyek egy-egy új autó-, élelmiszer- vagy éppen mosópormárkát kínálnak a vásárlóknak.


– Az első verses siker győri középiskolásként a Bercsényiben ért, ahol egyszer a fizikáról kellett ˝költeni˝, ötösért. Aztán hosszú csend, majd egyszer egy nyári hajnalon arra ébredtem, hogy vers született bennem a bálnáról, ami után sodró hullámokban jöttek belőlem az óvodás- és gyermekkori élményeimből született költemények. Felnőttként gyermekfejjel írtam ezeket, és meg sem álltam százig – idézte fel Hécz Attila Kőszáli Guppi című kötetének előzményeit.

Népszerű az olvasók körében Hécz Attila Kőszáli Guppi című könyve, amelyet útmutatónak szánt gyermeknek-felnőttnek egyaránt.
Népszerű az olvasók körében Hécz Attila Kőszáli Guppi című könyve, amelyet útmutatónak szánt gyermeknek-felnőttnek egyaránt.

A címadó ˝különleges fajról˝ elmondta, hogy egy olyan hal, aminek szárnya van, kicsi ugyan, de képzelete, álmai magasba viszik, úgy repül, akár a madár, az idő vagy a gyermekkor.

– Kőszáli Guppi, Mélytengeri Zsiráf bárki lehet, csak egy kicsit gyermekké kell lenni hozzá. A kötet mottója is ezt támasztja alá: ˝Ahányszor csak meg akarom lelni magamban a jót, az igazán emberit, gyermekké kell válnom. Újra és újra.˝ Útmutatónak szántam ezt a négy évszakra komponált kötetet, amellyel az egészséges értékrend felé terelgetem az olvasót, ovist, felnőttet egyaránt. Azt szeretném, ha az én élményeim olvastán saját élmények ébrednének bennük: a fagyi ízéről, a pince sötétjéről, és sok minden másról.

Munkájáról, amivel a ˝mindennapit˝ keresi, Hécz Attila elmondta: először Győrben egy ügynökségnél gyártott szlogeneket, amelyek bejöttek a megrendelőknek, így a folyók városa után Budapest következett, ahol azóta is él és dolgozik. Az ő nevéhez fűződött éveken át például az egyik népszerű autómárka szinte valamennyi reklámja.

– Rövid időn belül kell nagyon ütős, azonnal ható, különféle csoportokat megszólító szöveget kitalálni, olyat, ami bizony eltalálja a fogyasztó szívét. Ehhez erősen tornáztatni kell az agyat. Egész más műfaj, mint a vers. Két külön világ: a reklám pillanatnyi durranás, a vers pedig őszinte üzenet. Ami közös bennük, az az, hogy mindkét műfajban egyszerűen, tisztán, érthetően, életszerűen kell fogalmazni. A Kőszáli Guppi lelkes és egyre sokasodó olvasói Mosonmagyaróvártól Budapesten át Békéscsabáig naponta arról győznek meg: sikerült.

Olvasóink írták

 • 1. Pannika47 2010. február 17. 00:26
  „Ezt az olvasói levelet 2009. január 7-én küldtem el a szerkesztőségnek és Gülch Csaba újságírónak, majd
  január 19-én a küldést megismételtem mert az újság az olvasói levelet nem közölte. Örülök, hogy most olvashattam Hécz Attila verseskötetéről.
  "Gyermekkori emlékek versekben
  Bőrkötésbe zárva több mint 2 éve készen voltak a versek, és kiadásra vártak, míg 2009-ben megjelenhetett Hécz Attila: Kőszáli Guppi című első verseskötete, melynek alcíme: egy óvodás naplója.. A budapesti és a győri bemutatkozás után a Mosonszentmiklóson tartott IV. Szent Miklós Nap egyik programja volt ennek a verseskötetnek a megismerése. A 46 éves szerző reklámszövegíróként dolgozik Budapesten, de fiatal éveit Mosonszentmiklóson élte és családi kötődés miatt most is sokszor hazalátogat anyukájához, testvéreihez. A községben tartott író-olvasó találkozó különlegessége az volt, hogy olyan emberek ülték körbe Őt, akik jól ismerik, emlékeztek rá mint óvodás kisfiúra, tanították az iskolában, szomszédságban laknak, vagy együtt rúgják a labdát a helyi focicsapatban. A kötetlen beszélgetésen az amatőr költő elmondta, hogy egy júliusi hajnalon úgy ébredt, hogy egy bálnáról szóló sorok motoszkáltak a fejében, gyorsan ceruzát fogott és rímeket faragott. Az első verseit megmutatta nővérének, aki óvónőként biztatta további versek írására, kellenek a kortárs gyermekversek. Attila nagy családban nőtt fel, heten vannak testvérek és a rokonságban sok kisgyermek van, a velük való kapcsolat során a gyermekkori élményei megelevenedtek. A verseket már felnőttként írta, de egy kisfiú látásával és gondolkodásával. Versbe foglalja a ,,se íze, se színe nincs spenótot, a fül mögé akasztott meggyet, a domboldalon szánkózó gyerekeket, a kétkerekűn való biciklizést, a falusi házak titokzatos padlását, az öreg pincék rejtekét". Ami gyermekként mély nyomott hagyott benne, az mind megtalálható a könyvben: írt a szülők szeretetéről, a karácsonyi együttlétről, a pitét sütő nagyiról, az óvodai pajtásokról, a babázó lányokról, a verekedő fiúkról és állatok sokaságáról. A könyv címe az Én állatkertem című verséből való, melyben fantáziája szüleményeként egy gyermekszobában élő állatsereget mutat be, többek között a Kőszáli Guppit, mely ,,egy olyan hal, aminek szárnya van. Kicsi ugyan, de képzelete, álmai magasba viszik. Úgy repül, akár a madár, az idő vagy a gyermekkor. A Kőszáli Guppi te vagy, én vagyok, mi vagyunk, csak egy kicsit gyermeknek kell lennünk hozzá". Azért lehet szeretni ezeket a verseket, mert egyszerűek, gondolatviláguk tiszta, életszerűek, az óvodások számára is megérthetők. Ha felnőtt olvassa a verseket, visszaperegnek a szeme előtt a gyermekkori emlékek. A könyvben szinte festményszerű illusztrációk vannak, melyek Ilyés Julianna munkái. Azzal tudom ajánlani a verseskötetet az olvasóknak, amit az írója fogalmazott meg: ,,ahányszor csak meg akarom lelni magamban a jót, az igazán emberit, gyermekké kell válnom újra és újra". Üdvözlettel: Fülöp Anna, Mosonszentmiklós
  .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szigetköz ma már márkanév

Önkormányzatokat, civil szervezeteket és vállalkozókat összefogó egyesület jött létre nemrég. A… Tovább olvasom