Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Mindenki kaphat kollégiumot

Mosonmagyaróváron a kollégiumi helyek száma arányos az igénylők számával, az intézmények minősége átlagos.
A mosonmagyaróvári egyetemisták olyan sajátos helyzetben vannak, hogy minden, államilag finanszírozott képzésben részt vevő, nappali tagozatos hallgatót, aki kollégiumot igényelt, el tudtak helyezni. Sőt, kaphattak diákotthoni szállást a másoddiplomások és a költségtérítéses képzésre járók is. Ez annak köszönhető, hogy a Gazdász Hotellel egy épületben 344 kollégiumi hely várja a jelentkezőket, az egyetem által megvásárolt volt Fekete Sas Szállóban további 64, míg az önkormányzattól bérelt volt Bolyai-kollégiumban 95 hely áll még rendelkezésre.
Mondhatnánk, kánaáni a helyzet a városban, jó itt egyetemistának lenni, ám a kollégiumok állapotát tekintve vegyes kép fogadja a szállást keresőt. Sajnos a legszükségesebb felújítási munkákra, az egészségügyi festésekre is alig jut. A szobák zsúfoltak, s csupán a legalapvetőbb bútorokat tartalmazzák. Mindegyik épületben van közös helyiség, teakonyha, társalgó, televízió, hűtőszekrény, sőt, még automata mosógép is. Tisztálkodni, mosni lehet, igaz, nincs a legújabb design szerint elrendezett olasz csempe a fürdők falán, de néhány évre még kalandnak sem rossz az egyetemi kolesz, amely ugyanazt az alapszolgáltatást tudja nyújtani, mint bármelyik hasonló intézmény.
Fekete Ferencné gondnok szeretne többet tenni a hallgatók kényelméért, de lehetőségei korlátozottak. Mint mondta, néhány kollégista megérti a helyzetet, s ahol tud, segít, így például kimeszelte a saját szobáját. Lendületet adott a fejlődésnek a Kollégiumi Alapítvány életre hívása is, amely kezdeményezhet kisebb beruházásokat, modernizálásokat, amiben az a jó, hogy az már helyben marad, az itteni diákok komfortérzetét fokozza. A kollégiumi elhelyezésért 3500 forintot kell fizetni havonta átlagosan.
Az egyetemi évnyitón hangzott el, hogy a közeljövő tervei között szerepel a Fekete Sas felújítása, szakkollégiummá alakítása. A cél olyan komfortossá tenni az épületet, hogy a vendégoktatók is jól érezzék ott magukat. A tervek szerint elektronikus könyvtárnak is helyet ad az épület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vetélytársak helyett partnerek

Az ausztriai Pamában (Lajtakörtvélyes) Ausztria, Szlovákia és Magyarország agrár-együttműködése volt… Tovább olvasom