Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Mindenki boltja a húszas évekből

A Birkmayer szatócsbolt a húszas évek legkedveltebb vegyeskereskedése volt Mosonszentjánoson. Az üzletben bármihez hozzájuthattak a helyiek, a fűszerektől kezdve a szerszámokig.


A Birkmayer név valószínűleg minden mosonszentjánosi számára beszédes. Sokan még emlékezhetnek is a népszerű Birkmayer-üzletházra, mely egykor a mai Vadász vendéglő helyén állt. Birkmayer György kilencvenkét éves, s édesapjáé volt a helyiek által nagyon kedvelt szatócsbolt.

„Egy hét is kevés lenne, hogy minden emlékem elmeséljem" – mondja az idős úr.

„Édesapám az újságot lapozgatva pillantott meg egy hirdetést, hogy üzletház eladó Mosonszentjánoson. Elment, hogy megnézze, s nagyon megtetszett neki. Meg is kötötték az üzletet 90 ezer aranykoronáért, még akkor ősszel leköltöztünk. Ez 1923-ban történt" – kezdte a családmesét Gyuri bácsi.

Sárguló fotográfia a múltból. A Birkmayer szatócsbolt 1939-ben. Roskadoznak a polcok.
Sárguló fotográfia a múltból. A Birkmayer szatócsbolt 1939-ben. Roskadoznak a polcok.

– Nehéz anyagi körülmények közt indult az élet. Egyrészt banki hitellel sikerült az indulás, másrészt a rokonok váltók formájában biztosítottak egy nagyobb összegű kölcsönt. Nem voltak gondtalanok az elkövetkezendő évek sem, hiszen a felvett összegek visszafizetése, az öt gyermek taníttatása várt a szüleinkre. Azért a szorgos munkával, s később, hogy a nagyobb gyermekek elkezdtek dolgozni az üzletben, kezdtek egyenesbe jönni a dolgok.

– Ez a kereskedés nem csak egy hagyományos egyhelyiséges szatócsboltként működött. Annál többet jelentett, hiszen az egykori Mosonszentjános legnagyobb és legösszetettebb vegyeskereskedése volt. Az árukkal teli bolthelyiséget hasonlóan zsúfolt raktár egészítette ki az emeleten, a hátsó udvar felé pedig további raktárhelyiségek sorakoztak. Utóbbiakban leginkább a nagy helyigényű árukat tartottuk. Így a biciklik, varrógépek, kályhák, tűzhelyek számára – emlékszik vissza Gyuri bácsi.

Gyuri bácsi őrzi a családi emlékeket.
Gyuri bácsi őrzi a családi emlékeket.

„A felcímkézett, sokfiókos szekrényekben különféle szemes termények, fűszerek, vetőmagvak, festékporok voltak. A pult alatt és a szekrények tetején csomagolt és darabos áruk, konzervek és különféle szeszes italok várták a vásárlókat. Felsorolni is hosszú, hogy mi mindent kaphatott az ember egy szatócsboltban: kávéféleségeket, konzerveket, fűszert, teát, édességet és gyümölcsöket. Festékeket, krémeket, tisztítószereket, dohányt, papír- és vegyi árut. És akkor a kosarakról, seprűkről, vasalókról, babakocsiról, bőröndről, fogkeféről, borotváról nem is beszéltünk" – folytatja.

„Minél változatosabb volt a kínálat, annál több volt a vevő. A mesteremberek szerszámait is mi árultuk. Mindennek meg kellett tanulni a nevét és a cikkszámát, szakszerűen kellett a munkát végezni.

Testvéreimmel nagyon szerettünk itt dolgozni. Bár ha apánk észrevette, hogy kicsit lazsálunk, máris szigorúbban fogott minket. Így visszagondolva nagyon hálás vagyok neki. Ő tényleg az életre nevelt bennünket" – véli Gyuri bácsi.

Olvasóink írták

  • 2. piroskaésabarkasz 2013. augusztus 28. 19:05
    „1.Nem-csak-Ők.Németek kitelepítve,alföldi telepesek betelepítve.Na azóta változott egy kicsit a mentalitás a környéken..”
  • 1. ember2 2013. május 16. 08:17
    „Azt persze már a szerző ügyesen elhallgatja, hogy mi lett a kisvállalkozással. Jöttek a kommunisták és mindet elvettek, és leromboltak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyatámadás - ˝A német juhász nem harapott˝

Nem megvadult kutyákról van szó – állítja azoknak az ebeknek a gazdája, melyek egy hete egy fiatalasszonyt martak meg az utcán. Tovább olvasom