Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Mindenki akarja az ipari területet és az adóforintokat

Mosonmagyaróvár és a leendő Mosonudvar is szeretné megtartani a 86-os főút melletti ipari területeket és persze az ezzel járó adóforintokat.

A város által felajánlott területmegosztást az elszakadó település egyelőre nem fogadja el. A kevesebb mint ötszáz lakosú település vezetésére hárman is pályáznak.

Mint ismeretes, még a múlt év végén adott zöld utat a köztársasági elnök a jelenleg még Mosonmagyaróvárhoz tartozó Újudvar önállóvá válásához. A helyiek azért szorgalmazták az elszakadást, mert megelégelték a fejlesztések folyamatos elmaradását. A település ˝feltámadását˝ az ott működő cégek iparűzési adója, mintegy 60 millió forint helyben maradásától várják.

Választóvonal: A 86-os főút túloldala a legértékesebb mindkét önkormányzat számára.
Választóvonal: A 86-os főút túloldala a legértékesebb mindkét önkormányzat számára.

Noha az előkészítő bizottság küldetése a köztársasági elnöki jóváhagyással egyidejűleg befejeződött, a munkacsoport tagjai mégis úgy döntöttek, egészen a képviselő-testület felállásáig kézben tartják a leendő Mosonudvar ügyeit. Így egyebek mellett megkezdték már a tárgyalásokat Mosonmagyaróvárral a vagyonelosztásról és a különböző szolgáltatások majdani igénybevételéről. Egyéb megegyezés híján a törvény szerint a külterületek elosztása a lakosságszám alapján történik majd. Jelenleg a mosonmagyaróváriak mintegy 1,7 százaléka él Újudvaron, tehát ez alapján történhet a vagyonmegosztás. Néhány hónapja tett is ajánlatot Mosonmagyaróvár a leendő Mosonudvarnak erről. Az önkormányzat számításai szerint a város vagyonából 390 milliós rész illeti meg a leendő Mosonudvart. Ennek kisebb része, csaknem 50 millió a forgalomképes vagyon. A nem forgalomképes vagyonból mintegy 100 milliót tesz ki a víz- és csatornahálózat, amit szintén átadnának a leendő településnek.

Mosonmagyaróvár minden segítséget megad a leendő településnek az induláshoz, így például biztosítanak majd számukra számítógépeket, egyéb eszközöket.
Lakosságszám alapján 101 hektáros külterület jár Mosonudvarnak, ám ennél nagyobb területre tett ajánlatot a város. A felajánlott terület Mosonmagyaróvár irányából a 86-os főút jobb oldalán fekszik, itt lenne lehetősége a majdani településnek terjeszkedni, ipart telepíteni. Úgy tűnik azonban, hogy ezt a javaslatot nem fogadják el az érintettek. Legalábbis ezt jelezték az előkészítő bizottság tagjai a közelmúltban tartott megbeszélésen – tudtuk meg dr. Németh Andrea jegyzőtől.

Elmondta: tájékoztatták a bizottság tagjait, hogy milyen lehetőségek adottak az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátás, illetve a temetkezés terén, illetve a hivatal működésével kapcsolatban. A jegyző hangsúlyozta: Mosonmagyaróvár minden segítséget megad a leendő településnek az induláshoz, így például biztosítanak majd számukra számítógépeket, egyéb eszközöket és a könyvtári szolgáltatás is megmarad Mosonudvar létrejötte után is. A legfőbb vitás kérdés viszont a területmegosztás, mivel a – jelenleg még – újudvariak ragaszkodnak a 86-os főút túlsó oldalán lévő ipari területekhez. Portálunk szerette volna megtudni az előkészítő bizottság álláspontját is a város ajánlatáról, ám egyelőre nem kívántak nyilatkozni erről.

Noha az egyeztetések folynak már az elszakadásról és a terület megosztásáról, érdemben viszont a leendő képviselő-testülettel, illetve a település megválasztott vezetőjével tárgyalhat majd a város. Úgy tűnik, élénk az érdeklődés ezekért a posztokért, hiszen a majdani Mosonudvar polgármesteri székéért hárman is – Juhász Zsolt, Rinczki Lajos és Virág Géza – megmérkőznek, önkormányzati képviselők pedig tízen is lennének.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Polaris 2010. szeptember 18. 09:42
  „pancsika! Ha Mosonmagyaróvárnak nyűg volt beszedni a pénzt, és szinte semmit visszaforgatni a településre, akkor tényleg gond volt Újudvar :-) . Eddig is tudtam, hogy te csak kötözködésből írsz , és mondod a baromságaidat. Te egy vicc vagy, egy igazi bohóc,és feltételezem, hogy egy rendkívül önző "ember" . Téged ezen a fórumon senki nem vesz komolyan.”
 • 25. pancser 2010. szeptember 16. 15:59
  „23! Nagyon jó vagy, dicséred őket, közben meg örülsz, egy nyűggel kevesebb ami igaz is. Ez a rafinéria kétségtelenül hasznos a városnak, ők meg hadd higgyék amit hisznek. Én sem erőlködöm tovább elvégre mindeki azt csinál amit akar! Nekünk a város az első!
  24! Nem váltanak le senkit, a demokráciában választanak, vagy meg-vagy nem. Nagyon elrugaszkodsz a valóságtól, mindig a kicsi meg a nagyhoz normális estben. Mi Győrre nézünk most is és a jövőben is. Egy polgármesternek nem az a dolga hogy kávézgasson bárkivel is, neki menedzselnie kell a várost ez a dolga!”
 • 24. akinemfél 2010. szeptember 14. 14:59
  „Tehát roviden,ha egy honap múlva Mosonmagyarovár polgárai leváltják a mostani városvezetést,és olyan városvezetést választanak:
  - amelyik úgy építi át a piacot,hogy elobb megkérdezi az oda járok otleteit,véleményeit,
  - úgy irányítja a város iskoláit,hogy a gyoriek fognak ide járni kozépiskolába és megáll az elvándorlás innen a gyori kozépiskolákba,
  - amelynek polgármesterének nem csak a választási idoszakban jut eszébe,hogy leulhetne a város bármely polgárával idonként kávézni,
  - amely valoban olyan dolgokat tesz majd 4 év alatt,amirol érdemes lesz írni,
  AKKOR majd az ujudvariak kérik visszacsatolásukat Mosonmagyarovárhoz.Es nem lesznek majd ilyen kulonosen csavaros cikkek a városvezetés védelmében. Most jobb elszakadni.”
 • 23. trisa 2010. szeptember 14. 12:37
  „Pancser
  Csak figyelem a sok butaságot, amit össze-vissza írogatsz.
  Úgy állítod be magad mintha valami keresztes lovag lennél, akinek kötelessége helyt állni a város mellett.
  Kíváncsi lennék, hogy mi mindent tett a város érted, amiért ilyen agresszívan próbálsz érvelni mellette.
  Egyébként nem sok olyan hozzászólásodat olvastam, amivel valaki is egyetértet volna. (nem csak az Újudvariakról szóló cikkeket értem ez alatt)
  Bár érezhetően itt reagálod le a helyzetet a legbutábban.
  Érzésem szerint te egy kis lukban élsz, behúzott függönnyel, lesed a monitort és azon agyalsz, hogy kivel tudsz összeveszni.
  Te valami kobold vagy?
  Inkább örüljön a város, hogy nem kell pénzt beleölni egy olyan településbe, aminek esélye sincs, hogy összeépüljön és ez által a város része legyen.
  Másrészt az itt elvesztett javakat pedig az új ipariparkok pótolják.
  Óváron élek, mégsem tarom butaságnak, amit az Újudvariak tesznek.
  Hajrá Mosonudvar.”
 • 22. malleusorbis 2010. szeptember 13. 21:32
  „Nyűg alatt mit értesz? Fejtsd ki ha kérhetlek. (Csak, hogy mi is osztozhassunk az örömödben.)”
 • 21. pancser 2010. szeptember 13. 21:02
  „Na jó egy nyűggel kevesebb lesz a városnak! Hurrá!”
 • 20. Polaris 2010. szeptember 13. 19:25
  „:-))”
 • 19. pancser 2010. szeptember 13. 18:26
  „Össze-vissza beszélsz, itt arról van szó akárhogy is facsarod, Mosonmagyaróvárnak akad bőven vállalkozó partnere. Ez a dolog lényege, te egészen mással jössz. Ez van, szeretnék választ kapni nagy vezetőtök aki valójában széppé tette az egykori Április 4 majort kap -e helyet a gyér elődök sorában. Bármennyire is utáltátok, ami ott szép volt és ma is az az az ő műve!”
 • 18. Polaris 2010. szeptember 13. 15:54
  „" Ez utóbbi minden ujjára akad kérő nem úgy amannak!" ezt nem lehet félreérteni, vagy értelmezni. Senki nem akar egyenrangú lenni Mosonmagyaróvárral, főleg nem egy ilyen kis település. Mi sokkal jobbak akarunk lenni, és leszünk is :-) . Majd ha már a városban nem lesz munkád akkor gondolunk rád és felajánlunk valami jó kis állást :-). Különben meg a soraid között megint indulatot vélek felfedezni "kedves" gyurcsány klón pancser :-) . Szóval nem kell csűrnöd és csavarnod a szót, sajnos most is azt bizonyítod, hogy mekkora népművészeti fajansz edény vagy :-)) . (((( te fordított világban élsz, nálunk, akik nem "mások" a férfi kéri meg a nő kezét és nem fordítva))))”
 • 17. pancser 2010. szeptember 13. 10:51
  „"polaris" ! Most tényleg nem lesztek egyenranguak a várossal, ennek átkos hatásait előbb-utóbb érezni fogjátok. A nyelvérzékem meg hibátlan, hiába akarod kicsavarni a mondandómat. Még nőnöd kell ez ügyben. Számodra külön magyarázattal szolgálok, erre nem mindenkinek van szüksége: Az izmosodó legény minden ujjára akad olyan, aki házasodni szeretne vele. Kár aláznod magad még jobban mint eddig, ha azt hámozod ki a hozzászólásomból, hogy lebuziznám a várososmat. Magam és mások tapasztalatai, továbbá tanulmányok alapján, mindig a lánynak jut eszébe a házasság. Igen várossal kapcsolatban lesz, nem kevés vállakozás akinek ez eszébe jut a város nyújtotta lehetőségek garmadája, ha úgy tetszik házasodni akar vele. A görbelábú törpe adott, jobb nem foglakozni vele.
  De mi lesz annak a szobrával, akinek a szépet meg a rendet köszönhetitek?”
 • 16. Polaris 2010. szeptember 12. 21:31
  „pancsi te egy igazi bohóc vagy ! Jánossomorjától senki nem akart elszakadni, vagy szétválni, csak Hanságliget talán, de a Jánossomorja vezetői időben észbe kaptak és portalanították az utakat, normális közvilágítás lett stb. stb. . Arról mi nem tehetünk, hogy a mosonmagyaróvári vezetők még csak tárgyalni sem akartak arról, hogy egy picit több pénzt fordítsanak a településre. Soha nem voltak az Újudvariak egyenrangúak az Óváriakkal, mert akkor itt is történtek volna fejlesztések . Örülök, hogy Mosonmagyaróvár izmosodik, talán így nem megy csődbe a település és tudja a hiteleinek a törlesztő részleteit fizetni :-)) . De egyet ne felejts el. Hiába tette le több cég az alapkövét az ipara parkban, amíg nem épül meg, és nem üzemel, addig olyan mint ha nem is lenne. Még egy dolog. Nem is tudtam, hogy a szép szál legényeknek szokott kérője lenni ! Ha csak nem "más" az a legény :-)))) . Szóval már te is gyurcsányi magasságokat ostromolsz azzal, hogy Mosonmagyaróvár lebuzizod :-). Szép !!! A törpékre mg ki sem tértem :-) .”
 • 15. pancser 2010. szeptember 12. 15:36
  „Az teljesen világos, hogy ez az elszakadósdi szembe megy a fejlődéssel. Ha így folytatódik még Buda és Pest is elszakad. Pozitív példa Jánossomorja, nekik van igazuk, ők a jövő irányába léptek amikor nem ültek fel néhány hangadónak. Lelkük rajta, aki városi emberből falusivá akarnak válni, csak azzal tolnak ki aki ezt nem akarja, meg magukkal. Itt még a falu sem jó mert ez a település még falu sem volt soha, közigazgatási határa nincs azt meg kell kreálni! Major volt, amit az egyik lajtai vezető kapart ki a tr.gy.ból. Remélem Az illető még szobrot kap a községháza előtt ezért.
  A "polarisok" bármit állítanak nem vagyok megijedve, sőt a tehetetlen düh sem szorongat, csupán nyomatékosan hívtam fel az urak figyelmét az általam ostobaságnak és önveszélyesnek gondolt tettükre. A város meg sem érzi, hogy nincsenek, kevesebb lesz a gond, többet törődhetnek az igazi várossal. A bevételeket többszöresen pótolja a nagyon szépen induló ipari park, amelyre Ujudvarnak fikarcnyi esélye sincsen. Eddig egyenrangú polgárai voltak az ország egyik legjobban izmosodó városának, most kurtalábú törpék lesznek a szép szál legény mellett. Ez utóbbi minden ujjára akad kérő nem úgy amannak!
  Marad az önelégültség és a szabadság érzése, csak hát a magányos mezei iringó ha akarja ha nem görgeti a szél, míg a fa árnyékot ad!”
 • 14. KoPi 2010. szeptember 12. 09:36
  „13.
  Úgy tűnik, hogy te nagyon is félsz!”
 • 13. akinemfél 2010. szeptember 12. 09:08
  „Ami Ujudvaré az Ujudvaré,ami Mosonmagyarováré az Mosonmagyarováré. Ujudvar kulteruletét nem csatolhatják Mosonmagyarovárhoz. De a mai mosonmagyarovári városvezetésnek nagy szolgálatot tesznek az ilyen cikkek,amiknek a 3. számú hozzászolás szerint semmi valos alapja nincs. Minden mosonmagyarovári lakos tobb tízezer forintot veszít ezután évente az elszakadás miatt. Miért nem készul errol a - nagyon valoszínu - lehetoségrol is egy cikk ?
  Vajon miért ?
  Ha Pest elszakad Budátol,akkor Pest nem kapja meg Buda iparteruleteit. De lennének,akik csakis errol a lehetoségrol cikkeznének a választásokig,ugye ?”
 • 12. Polaris 2010. szeptember 12. 08:00
  „pancser te egyre civilizálatlanabb vagy. Nem kuncsorog senki Mosonmagyaróvárnak, hanem ami jár, az jár ! Megjegyzem ide, hozzánk is járnak dolgozni Óvárról. Szerintem te sem tudsz helyben elintézni minden ügyedet és ezért előfordul, hogyl Győrbe vagy Budapestre kell menned. Tévedek? Nem hiszem. A tehetetlen dühöt érzem az általad leírtakból. Te egy bohóc vagy :-)) ! Nem szabadna olvasnod a hozzászólásokat, mert csak felhúzod magad :-)).”
 • 11. naná 2010. szeptember 11. 22:28
  „Pancser! Benned csöppnyi emberi jellem nincs, nemhogy városi.........”
 • 10. pancser 2010. szeptember 11. 22:20
  „Meghajlok újudvar "naccsága" előtt. Újudvar major volt és major marad, kéne píz, de azért a városba megyünk ezér azér ott vállalkozunk meg minden. Menjenek a f...ba, ahova akarnak, de itt fognak kuncsorogni ezért azért. Ha az a mentalítás lenne itt mint ott, megnézhetnék magukat, de mi városi emberek vagyunk és többre vagyunk képesek.”
 • 9. Polaris 2010. szeptember 11. 10:13
  „Attól, hogy valaki a szavazati többséget megszerzi, még nem feltétlen ő a legalkalmasabb a posztra. Az elmúlt évek választásai ezt hűen tükrözik. Egyébként meg a 3 jelöltből az egyik frissen betelepült, tehát ő az esélytelenek nyugalmával indul. A másik két jelölt közül viszont bárki lehet. De leszögezném egy a lényeg ! A település érdekeit nézze, és ne a sajátját! A "tisztelt" pancsernek meg csak annyit, hogy a megyében még számtalan hasonló méretű település van ahol több pm. jelölt indul.”
 • 8. naná 2010. szeptember 10. 22:06
  „Pancser! Az ilyeneket hívják ostobának, mint Te!
  Az eszedbe sem jut, hogy így a legalkalmasabb ember kerülhet az új település élére? Sokkal rosszabb lenne, ha mindenki érdektelenül várná csak a csodát... Gondolkozz, mielőtt hülyeségeket írsz!!!!!!!”
 • 7. pancser 2010. szeptember 10. 21:37
  „Sok észt nem osztottak ott ahol egy f.ngnyi település vezetésére hárman is aspirálnak! Csak semmi nagyvonaluság a szakadároknak, fizessenek mindenért!”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajai tűzoltók futottak

Százötvenedik évfordulóját ünnepli idén Baja testvérvárosa, a németországi Waiblingen tűzoltósága. Tovább olvasom