Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Minden városnak áldoznia kell jövőjéért

Ha Magyarország elmulasztaná megmutatni magát  1956 kapcsán az 50. évfordulón, az pótolhatatlan mulasztás lenne.

Schmidt Mária
„Ha Magyarország elmulasztaná megmutatni magát  1956 kapcsán az 50. évfordulón, az pótolhatatlan mulasztás lenne. Ezért nagyon nagy a kormányzat és a helyiek felelőssége is ebben" – mondta lapunknak Schmidt Mária, a budapesti Terror Háza Múzeum főigazgatója. A történészt annak kapcsán kérdeztük, hogy a Kisalföld fölvetette: a mosonmagyaróvári megüresedett zöldávós, sortüzes laktanyából ’56 félszázados évfordulóján Moson megye és a város félmúltját bemutató, interaktív kulturális központot lehetne létrehozni.

„Miért álljak én meg Mosonmagyaróváron?"

– Mivel magyarázható az a páratlan siker, hogy a Terror Háza nemrégiben az egymilliomodik látogatóját köszönthette, s ma is naponta 800–1000 embert fogad a fővárosi múzeum?
– kérdeztük elsőként Schmidt Mária főigazgatótól.

– Az embereket érdekli a múlt, a történelem, országuk, társadalmuk sorsa. Akik nem élték át, meg akarják ismerni, akik pedig megélték, azok szeretnék viszontlátni életük tragikus, drámai epizódjait. Van egyfajta felszabadító élmény is abban, hogy most már ki szabad mondani, meg lehet mutatni, a gyerekeknek el lehet magyarázni, meg lehet élni a közösség történelmét. Ha pedig már tudunk beszélni a velünk megesettekről, az segít abban, hogy földolgozzuk, s hogy erőt merítsünk belőle a továbbiakban.

– A látogatottság egyértelműen igazolja a hely fontosságát és szükségességét. Anyagiakban mi az a nagyságrend, amiből méreteiben ugyan jóval szerényebb, de jellegében hasonlóan vonzó intézményt működtetni lehetne akár Mosonmagyaróváron is?

– Ez attól függ, hogy milyen célt kell ott megvalósítani. Az ipartelepi határőrlaktanyára állapota miatt, bármilyen célra is hasznosítják, mindenképpen költeni kell. Tehát ha a város elhatározza, hogy ezt kulturális intézménnyé alakítja, akkor csakis a többcélú hasznosításnak van értelme. Használható oktatási központként s olyan turisztikai látványosságként, amiért érdemes megállni Óváron. Olyan központtá válhat, ahová programokat szervezhet, külföldről napokra-hetekre ide tud vonzani embereket. A kérdés az, hogy a város el tudja-e dönteni, akar-e egy ilyen célra pénzt fordítani, vagy sem.

Azt gondolom, hogy minden városnak kell valamit áldoznia a jövőért, mert a világ kicsi és valami egyedivel kell felhívnia magára a figyelmet. Tehát ha egy település meg akarja mutatni magát, elsősorban el kell döntenie, hogy akar-e valami olyat csinálni, ami csak rá jellemző, s amiért odamegy az idegen.
„Nem az kell, ami mindenhol van"

– Kimondhatjuk, hogy egyértelműen lenne anyagi hozadéka is egy ilyen kulturális attrakciónak?

– Nyilvánvaló. Meg kell nézni, hogy Nyugat-Európában hány olyan település van, ahová csak azért megyek el, mert van valami egyedi benne. Azért senki nem fog odamenni, mert ott is nyílt egy McDonald’s. Nekünk nem olyan kell, ami mindenhol van. Nekünk olyan kell, ami csak itt van, ami egyedi. A hódmezővásárhelyi Emlékpont, amit most akarnak létrehozni, éppen erről szól. Meg arról is, hogy az ottaniak el tudják mondani, hogyan élte meg az a közösség az elmúlt fél évszázadot. Ide az emberek a saját történeteiket hozzák be, emlékeiket, élményeiket, értékeiket, amit ők hoztak létre.

Megmutathatják, mi volt nagyon nehéz, mire emlékeznek szívesen, kik voltak, akire büszkék s akik miatt szégyenkezniük érdemes. Nekünk az a célunk, hogy az országban sok helyen alakuljanak ki ilyen emlékpontok. Önöknél egy kulturális intézménynek, múzeumnak elsősorban Mosonmagyaróvárról kell szólnia. Az élteti az embereket, ami abban a helyi sajátosság, ami nem lehet másutt, mert az ottaniakról szól, az ő világukról, az ő élményeikről, az ő életükről.

Emlékpontok országszerte

– Ha Mosonmagyaróvár eldönti, hogy akar egy ilyen létesítményt, akkor szakmai segítségért hová fordulhat?

– A Terror Háza Múzeum  szívesen ad szakmai támogatást, annál is inkább, mert éppen most dolgozunk egy ilyen programon. Eleve azt gondoltuk, hogy milyen jó lenne,  ha emlékpontok hálózata állna össze néhány év múlva, ahol a helyi történésekből alakulhat ki egy közös történet. Persze ezt is lehet folytatni, nem lezárt dologról van szó. Az is nagyon érdekes, hogyan éljük meg a rendszerváltozást. A közösség dönti el, hogy mire kíváncsi elsősorban, mit akar megmutatni.

Hódmezővásárhelyen nagy szerepet fog játszani, hogy például ott volt a Trapper farmer, a Hódiköt, a mérleggyár. Ezek mára eltűntek, de egy város büszkeségei voltak bizonyos időszakokban. Tavaly felavattuk a felújított zsinagógában a holokausztmúzeumot. Az benne a különleges, hogy Hódmezővásárhelyen nem állítottak föl gettót, mert a város vezetői ezt elszabotálták. Fél év alatt 6 ezer látogatója volt e múzeumnak, ami azt jelenti, hogy mindenki eljött a környékről, az iskolák ott tartanak órákat és Amerikából, Kanadából, Izraelből is visszajönnek, akiknek valaha közük volt e városhoz. Ha egy program elindul, arra újabb és újabb attrakciókat lehet felfűzni.

„Csak akkor lehet létrehozni, ha a közösség is akarja"

Mosonmagyaróvári tárgyak a fővárosi Terror Házában.
– Egy ilyen létesítmény az 1956-os tragédia feldolgozását és megértését is segítené?

– Az ilyen történeteket az ókor óta a legnagyobb drámákban dolgozzák fel, s ma is a világon minden iskolás gyerek azt tanulja, hogy el kell temetni és meg kell siratni a halottakat és az áldozatokat. Egy közösség életének ezek nagyon-nagyon fontos csomópontjai. Talán az szolgálná a legjobban ezt a „gyászmunkát", ha itt egy ilyen emlékpontban, intézményben meglenne erre a lehetőség. Mindezt azonban a közösségnek is akarnia kell. Ha elmondja a történeteit, odaadja a fotóit, az emléktárgyait. Róluk kell hogy szóljon. Hódmezővásárhelyen is elsősorban a helyi történészekkel, levéltárosokkal dolgozunk, hisz az ő történeteikről van szó. Ha az óvári emberek itt nem ismerik föl a saját történetüket, az életüket, akkor nem jó a kiállítás és nem lesz érdekes a külvilág számára sem.

Arra van pénz, amit fontosnak tartanak

– A forradalom 50. évfordulóján azt gondolom, hogy rengeteg pályázati lehetőség nyílik az emlékezésre, ünneplésre...
– Ezt csak remélni tudom. Minden kormányzatnak arra van pénze, amit fontosnak tart. Hogy mire van pénze és mire nincs, az politika.  Azt gondolom, hogy 1956 ötvenedik évfordulója a legjobb országpropaganda és országimázs, ami elképzelhető.  Magyarország a világpolitika színpadára ekkor pozitív szerepben lépett, s ez nagyon-nagyon hosszú idő óta először fordult elő. A forradalom a XX. század egyik meghatározó eseménye volt és még élnek azok, akiknek ez a világ minden pontján fontos. Tehát ha Magyarország elmulasztja megmutatni magát ’56 kapcsán az 50. évfordulón, az pótolhatatlan mulasztás lenne. Ezért nagy a kormányzat és a helyiek felelőssége. A demokrácia arról szól, hogy mindenki felelős azért, ami a közösségével történik, s nem lehet ezt a felelősséget áthárítani.

 Szóljon bele Mosonmagyaróvár távlataiba!
Mottó: „Nekünk fontos minden vélemény"

„XX. Század Múzeum"  Mosonmagyaróváron? Jövőre lesz az 1956-os tragikus sortűz 50. évfordulója. A Gyász téri ipartelepi határőrlaktanyát pedig, ahonnan akkoriban a lövések eldördültek, mára bezárták. Jelenleg még a Belügyminisztérium tulajdona. A Kisalföld felvetette: mi lenne, ha az épületben egy interaktív, tömegeket vonzó, látványos kiállítás kapna helyet. Sajnos, Mosonmagyaróvárt erről a gyilkos sortűzről ismeri ország-világ. Ha távlatosan gondolkodunk, nem nehéz elképzelni, hogy egy látványos performance, egy korszerű XXI. századi múzeum a  város turisztikai vonzerejét, identitástudatát erősítené. Itt be lehetne mutatni Moson vármegye 1918-as felosztását, a mosoni  zsidók, svábok elhurcolását, 1956-ot, a vasfüggönyt, a '68-as csehszlovák bevonulást, a csallóközi magyarok áttelepítését, a hármas határt – digitális technikákkal, mai látvánnyal egy kulturális centrum keretein belül. Ön szerint megérdemelne Mosonmagyaróvár egy ilyen múzeumot?

Kérjük, az alábbi szavazólapon írja meg erről gondolatait! Nekünk minden vélemény fontos. Az e szelvényt visszaküldők között 10 darab belépőjegyet sorsolunk ki a budapesti Terror Háza Múzeumba. Cím: Kisalföld mosonmagyaróvári szerkesztősége,          9200 Mosonmagyaróvár, Régi vámház tér 14.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterséges árvíz a Szigetközben

Ha május elsejétől három napig a Duna vízhozama Pozsonynál meghaladja a másodpercenkénti 2500 köbmétert, s a víz hőmérséklete legalább tíz fok lesz, akkor két hétre – a tavalyi kedvező tapasztalatok alapján – eláraszthatják a Szigetközt. A szlovák vízügyesek másodpercenként nyolcszáz köbmétert biztosítanak erre az időszakra a magyar oldalon. Tovább olvasom