Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Minden új lakáshoz kellene parkoló

Mosonmagyaróvár - A város több részében is egyre nagyobb gondot okoz az ott lakóknak, hogy megfelelő parkolóhelyet találjanak otthonuk közelében. Ez a gond leginkább a társasházak környékén s a városközpontban érezhető. A jogszabály szerint minden új építésű lakáshoz egy parkolót kell biztosítani.
A mosonmagyaróvári városközpont panelházaihoz annak idején építettek ugyan parkolókat, ám azok mennyiségét az akkori igényekhez igazították. A gépjárművek száma mára megtöbbszöröződött, a parkolók pedig zsúfolttá váltak. A helyzetet tovább rontják az eddig beépítetlen területeken sorra „kinövő" társasházak. Ezekhez elvileg épül ugyan a jogszabályban meghatározott számú várakozóhely, ám azok száma sokszor kevésnek bizonyul.

Előfordul olyan is, hogy a társasház beruházója egyszerűen lezárja ezeket, így a lakók csak akkor állhatnak be oda járműveikkel, ha kifizették érte a borsos árat.


Ellenőrzik a parkolószámot

Az új építésű társasházaknál elvileg minden lakáshoz kell biztosítani egy parkolóhelyet, aminek meglétét az engedély kiadásakor ellenőrzik is. Az engedélyezési eljárások során az építésügyi hatóság vizsgálja a hatályos kormányrendeletben meghatározott, az építmények kialakításához szükséges parkolási igény biztosítását – tudtuk meg Zalán Zsolttól, a mosonmagyaróvári építésügyi iroda vezetőjétől. Elmondta: ez megoldható telken belül – általánosságban ez kötelező –, illetve kivételesen parkolómegváltással is az önkormányzattal kötött szerződés alapján. Az építmények rendeltetésszerű használatához a rendeletben előírt mennyiségű és fajtájú gépjármű elhelyezési lehetőségét, illetve rendszeres teherszállítás esetén rakodóhelyet kell a telken biztosítani. A már meglévő építmények bővítése, átalakítása, rendeltetésük módosítása esetében csak az ebből eredő többletjármű elhelyezéséről kell gondoskodni, a meglévők megtartása mellett. A kormányrendelet alapján minden lakás után egy parkoló biztosítása szükséges. Az üzlethelyiségekhez szintén előírás a parkoló, ezek száma az eladótér alapterületétől függ. A jogszabály szerint 2013-tól egy telken hatnál több lakás létesítése esetén a gépjárművek elhelyezését építményben kell megvalósítani.


Megváltással a belvárosban

Az irodavezető hozzátette: amennyiben a település adottságai szükségessé teszik, az önkormányzat adott területeken a várakozóhelyek kialakítását a legfeljebb 500 méteren belüli parkolóházban vagy a közterületeken – az út kezelőjének hozzájárulásával – megengedheti. A mosonmagyaróvári parkolási rendelet lehetőséget ad arra, hogy a város sajátos területein a szükséges parkolási igény a várossal kötött szerződés alapján parkolómegváltással is biztosítható legyen. Erre az óvári történeti belvárosban, a mosoni városrész történeti belvárosában, Lucsony egy részén, illetve a városközpontban van lehetőség.

A sok autó és az egyre több lakás miatt is nehéz üres parkolót találni
A sok autó és az egyre több lakás miatt is nehéz üres parkolót találni

Társasházi ellentmondások

Zalán Zsolt szerint problémát jelent, hogy a parkolómegváltással a várakozóhely nem ott létesül, ahol a parkolási igény keletkezik. Gond továbbá, hogy a korábbi épületekhez nem készültek megfelelő számú parkolók, vagy megszüntették azokat. A korábbi jogszabályok megengedőbbek voltak. A gépjárművek számának növekedését nem követték a jogszabályok szigorításai, így például családonként jellemzően több autót is tartanak az emberek, de továbbra is csak lakásonként egy parkoló kialakítása kötelező. A társasházi beruházásoknál garázsépítésre kisebb igény mutatkozik, mivel a kisebb pénzű vásárlók örülnek, hogy a lakást ki tudják fizetni. Ilyenkor marad a telken belüli „csillaggarázs". Általában a garázsépítési igény később jelentkezik, amikor már a telek maximális beépítése miatt erre nincs lehetőség. Gyakran előfordul az is, hogy a garázsokat nem a lakástulajdonosok vásárolják meg. Problémát okoz továbbá, hogy a társasházi beruházók a nagyobb haszon érdekében a telken belüli parkolókat is külön akarják értékesíteni a lakástulajdonosoknak, holott a parkolást lakásonként biztosítani kell. Az építésügyi hatóságnak ebben az esetben is ki kell adnia a használatbavételi engedélyt a lakásokra, mivel a parkoló „fizikai értelemben" létezik.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Csepel-344 2009. január 22. 15:05
  „Avárosközpont tele van eladásra váró garázsokkal, ki állít ilyen ostobaságot, hogy kevés a panelgarázs? Csak körül kell nézni és kinyitni a pénztárcát, persze a hitelből vásárolt autó(k) mellett erre vélhetően már nem igazán futja, na de akkor meg minek a "tragacs"?”
 • 27. Diákcsemege 2009. január 14. 14:16
  „Tud valaki a panelban eladó garázst 2 milla körül, ugyanis, ha a "csillaggarázs" ára ennyi, akkor a verdámat inkább fedett és zárható helyre teszem!!!”
 • 26. agihk 2009. január 14. 08:47
  „rivotril2mg...kitől vettél te lakást? Biztos nem a centrum lakóparkban laksz.”
 • 25. Imcsi 2009. január 13. 21:47
  „rivotril2mg! Hát, asszem nem irigyellek az új lakásért, illetve amit mellé kaptál!”
 • 24. rivotril2mg 2009. január 13. 10:21
  „én is ilyen uj SZARBA lakom, nekünk is van parkoló, ha megveszed, +3 milláér beállhatsz 2 csik közé, ha esetleg nincs annyid pluszba akkor beállhatsz havi 16ezerér. Mellesleg este 8 után ha beállsz már össze kell vessz a szomszédokkal mert állitolag hangos a garázskapu és a friss nyugdijas, akinek lent pihen 3 autója,az 8 után már pihenni szeretne.”
 • 23. agihk 2009. január 13. 09:52
  „a parkolásgátlókhoz a parkoló tulajának van kulcsa, aki használja, annak.”
 • 22. rivotril2mg 2009. január 12. 23:29
  „mi a fene van már...3 napja ez az utolsó cikk óvárról, most vegyem meg a lapot drága pézér?”
 • 21. Imcsi 2009. január 12. 21:28
  „agihk! Azért ez lett lefényképezve, mert itt vannak parkolásgátlók! Meg aztán nincs nevén nevezve a hely!
  Egyébként két képen is látható Nejem autója, én mégsem kifogásolom! Életkép az utcáról, és kész!”
 • 20. Denvair 2009. január 12. 19:07
  „Hát már miért kellene engedélyt kérni!???
  Kitől??? A háztól??? A háznak melyik része hall??? Melyik a füle??? Csak hogy tudjuk hova kell kiabálni amikor a legközelebb engedélyt akarunk kérni...

  Ezt a baromságot!”
 • 19. lgk 2009. január 12. 13:02
  „Elég szar a helyzet parkolás szinten (persze vannak városok ahol rosszabb, de az megint más tészta). A városban egyre több az autó, de a parkolóhely nem hogy nem változik, de mintha egyre kevesebb lenne. Pl: a temető mellett. Szépen megcsinálták, erre a felét lefoglalták, aztán parkolj ahol tudsz. Nem tud valaki valamit erről? Eddig úgy gondoltam, hogy az közterület, de ezek szerint nem.
  Vagy ha van pénzem, akkor bármi eladó? Mert akkor veszek egy parkolót a házunk (panel) előtt, a tecskó előtt, meg az összes hely előtt ahova járni szoktam, aztán mindenki le van sajnálva.
  De elég nagy vicc, hogy megyek este haza, és egyszerüen nem tudok leparkolni. Legközelebbi üres hely meg vagy 500 m-re, és ez lakótelepen. Persze ez sokban függ a majmoktól is, akik nem bírnak beállni két vonal közé kb középre. És ha még véletlenül betalálnának a két vonal közé. :P
  És tényleg egyre jellemzőbb, hogy egy lakáson/családon belül 2-3 autó is rendelkezésre áll. Abból legalább egy, már vagy fél éve nem mozdult egy mm-t sem. Pfff”
 • 18. agihk 2009. január 12. 08:58
  „csak azt nem értem, hogy miért pont a centrum lakóparkot kellett itt fényképezni illusztrációként. Senki erre engedélyt nem kért.”
 • 17. agihk 2009. január 12. 08:53
  „ez csak egy szimbolikus összeg, ami egyáltalán nem fedi a parkoló költségeit. Kb az a vas, ami rákerült, hát az került annyiba.”
 • 16. agihk 2009. január 12. 08:51
  „a képen látható parkolóhelyek, leírom, hogy konkrétan lássátok, számolhassatok...120.000,- azaz százhúszezer forintért/darab voltak értékesítve. Nem emelte volna meg túlzottan a lakások árát, de pl. minek fizessen az idős nénike parkolóért ha nincs kocsija.”
 • 15. Lovasbandi 2009. január 12. 04:55
  „Mellesleg megjegyezném,hogy egy parkolóhely kialakítása földmunkával, burkolással együtt, igényes kivitelben kb 400.000.-Ft és ezeket adják helyenként 1-2 millióért, úgy hogy nem tulajdonos lesz a vevő, csak használó!”
 • 14. Lovasbandi 2009. január 12. 04:51
  „Elvileg ha társasházról van szó, senki nem vásárolhatja meg a parkolóhelyet, mivel a telek az osztatlan közös tulajdon! Magyarán a társasház tulajdonosai együttesen tulajdonolják a telket. amikor a vállakozó "elad" egy udvari parkolóhelyet, abban az esetben kizárólag a parkolóhely kizárólagos használati jogát adhatja el, amit elvileg a társasház alapító okiratnak tartalmaznia kell, ergo így minden tulajdonosnak tudnia kell róla, aláírásával tudomásul kell vennie. Csakhát ez nem így működik a valóságban. Az adásvételi szerződésben kikötik, hogy megvásárolja a pl.: P7-es parkoló használati jogát, de ez a társasház alapító okiratba, vagy annak módosításába nem kerül bele.

  Arról, hogy az Önkormányzattól megválthatja a parkolóhelyet a beruházó, az csak egy kiskapu. Az Önkormányzatok jó része nem is rendelkezik annyi kialakított parkolóhellyel egyes körzetekben, mint amennyit "elad". Győr Városban van olyan utca, ahol kb 20 parkoló van és már legalább 100-at megváltottak....! De hát az Önkormányzatoknak kell a pénz!”
 • 13. Capr 2009. január 12. 00:01
  „Oriza_Triznyák!

  Az elvet értsd meg. Az a fogalom, hogy "ingyen parkoló" egyszerűen nem létezik. Ha egy lakást pl: 220 eFt/négyzetméterért kínálnak parkoló nélkül és a parkolóért külön pénzt kérnek, akkor együttes értékesítés esetén pl: 240 eFt/négyzetméter lenne a lakásár, tehát a parkoló árát a beruházó "ráosztja" a lakásterületre és ennyivel megnöveli a lakásárat. Pénzügyileg semmivel nem lesz jobb pozícióban a vevő. Ellenben állandó vita tárgya lenne a parkolóhely (mivel így nem lehet lezárni), mert lakásonként 1 parkolóhelyet kell kialakítani, de ha a lakásszámnál több autója van a társasháznál, akkor evidens hogy valakinek nem marad hely. A "vasháznál" és a Mediterrán lakóparkban is üzletek vannak alul, nyilván nem lehet elkülöníteni a parkolóhelyeket az üzletektől. A képen lévő háznál nincsenek üzletek.

  "Ha nincs parkoló egy lakáshoz, akkor nem adnak ki rá használatbavételi engedélyt." Oriza, ez egyszerűen nem igaz. A lakás - parkolóhely 1-1 aránynak kell meglennie. A használatba vételi engedély kiadását nem akadályozza az, hogy melyik lakáshoz mennyi parkolóhelyet vettek meg. Igen erős sarkítással a jelzett társasház első lakásának vásárlója megvásárolhatta volna a 36 parkolóhely (garázs) mindegyikét. A másik 35 lakónak nem lesz parkolóhelye, de mivel az 1-1 arány megvan, ezért az építési hatóság ki fogja adni a használatba-vételi engedélyt. A 36 parkolóval rendelkező lakó pedig lezárja a tulajdonát. :) Sőt, a jelenlegi szabályok megengedik azt, hogy a beruházó pénzért kiváltsa a parkolóhelyet, tehát kevesebb parkolóhelyet épít, mint a lakásszám, és a különbözetet "kemény magyar forintért" darabonként "megváltja" az önkormányzatnál. Nos erről mit gondolsz? Mohó az önkormányzat?

  Oriza, szakmámból adódóan (nem építőipar, nem vagyok kivitelező) láttam már olyan beruházást, ahol a kivitelező 5 éve nem tudja eladni társasházi lakások alatt kialakított mélygarázsban lévő parkolóhelyeket, úgy hogy a lakások mindegyikét eladta. Ingyen pedig nem fogja odaadni a lakóknak :)

  Capr”
 • 12. Oriza_Triznyák 2009. január 11. 19:57
  „Úgy látom "agihk" nevű hozzászóló az egyik társasház beruházója. Ne akarjon már arról meggyőzni, hogy milyen nagyon jó az ott lakóknak, hogy vehetnek maguknak parkolót. Ezt a jogszabály szerint biztosítani kell a lakásokhoz. Akkor mi lesz a következő lépés? Külön értékesíti majd a főfalakat és a lakás alatti telekrészt?
  Milyen érdekes, hogy például az út másik felén lévő "vasháznál" nem kellett megvenni a parkolókat, de a Mediterrán lakóparkban is ingyenesen használhatják. Ez akkor is mohóság, semmi más.”
 • 11. agihk 2009. január 11. 18:09
  „Amúgy hallott már valaki a rezidens típusú ingatlanokról? Szóval ez valami ilyesmi.
  A képen látható lezárt parkolókkal kapcsolatban meg csak annyit, hogy NEM a beruházó zárta le, így adta őket el. Ez ugyanaz, mint amikor valaki a földszinti lakásához tartozó telekrészt vásárolja meg. Ezen miért nem lovagol a mélyen tisztelt újságíró??? Csak felhívni a beruházónál az ügyintézőt, kérdezni 1-2 hülyeséget, amikor meg az ujságba kerül /nem ezzel a cikkel kapcsolatban/ teljesen kiforgatják az ember szavait, sőt még úgy tűnik, hogy a városban az illetékes beruházó lakásai a legdrágábbak. Holott a legolcsóbb. A terasz nm-ára meg a stb az már itt mellékes, mi???”
 • 10. agihk 2009. január 11. 17:59
  „A 3-as hozzászóláshoz csak annyit, hogy EZ A BERUHÁZÓ a képen lévő társasházban 36 lakást adott el, és egyenlőre nem akadt a parkolókkal semmi gond, mindenki a sajátját használja, kivéve egy mélyen tisztelt xy-t, aki a garázsába nem hajlandó bemászni-előtte áll meg, így ellehetetleníti a többieknek a parkolóhelyre való jutást. Ezenkívül nem tudok olyanról, hogy valami gond lett volna a parkolóhelyekkel. Akinek meg nem jutott, az vehet-és vett is a mellette épülő ugyanilyen társasháznál.
  Maximálisan egyetértek a Capr 2- hozzászólásával. Ha neked van egy telked és a szomszédnak kellene belőle 10 nm, mert éppen valamit kigondolt, nem hiszem, hogy ingyen fogod neki odaadni.”
 • 9. Almika 2009. január 11. 17:28
  „Kevés a parkoló ezt mindenki tudja. A bíróság mögötti parkolót, megszüntették irodaházat építettek a helyére. Aki az irodaházban fog dolgozni (ha egyszer elkészül) hová parkol?”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hídlezárás: variációk több témára

Halászi - A tervek szerint március tizenhatodikától zárják le a halászi hidat – egy évre… Tovább olvasom