Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 23°C | 33°C Még több cikk.

Minden napra jut elfogás a határnál

Hegyeshalom - A folyamatos ellenőrzés megszűnésével jóval nehezebbé vált az éppen egy éve már belső, schengeni határ őrizete. Sőt, a határőrökből lett rendőrök lényegesen kevesebben vannak erre a feladatra, mint 2007. december 21. előtt.
Egy esztendeje csatlakozott hazánk a schengeni övezethez. Tavaly december 21. óta megállás és ellenőrzés nélkül szabadon léphetünk át az egyezményhez tartozó országokba. Azóta szinte mindenki megszokta már az új helyzetet, az „akadálymentesített" átkelőn csak elvétve találkozni olyan autóssal, aki még lassít, esetleg megáll az egykori útlevél-ellenőrző bódéknál. Hazánk schengeni csatlakozása azonban nem csupán az utazóknak teremtett új helyzetet, alapjaiban változtatta meg az itt dolgozó határőrök életét: nemcsak a folyamatos ellenőrzés szűnt itt meg, hanem a szervezet is, amiben egész addig tevékenykedtek.

A schengeni csatlakozás azonban nem jelentette a határ őrzésének teljes megszűnését, ám tény, lényegesen kevesebb embernek kell hasonló hatékonysággal ellátni ezt a feladatot. Tavaly december előtt például Hegyeshalomban 180, Rajkán pedig 70 határőr dolgozott, jelenleg ezt a határszakaszt a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon létrehozott határrendészeti és közbiztonsági osztály 35 fős állománya „figyeli". Munkájuk hatékonysága országosan is kiemelkedő.

– Noha a két szervezet integrációja már egy éve megtörtént, ez a folyamat évek alatt fejeződik csak be. Ahogy más országokban, úgy nálunk is két-három év szükséges ahhoz, hogy minden apró részletében megnyugtatóan minden lezáruljon: minden beosztás és feladatkör a helyére kerüljön – mondja Újszászi Zsolt alezredes, osztályvezető, aki korábban hosszú időt töltött a határőrség „kötelékében", az integrációt megelőzően pedig a Hegyeshalmi Határrendészeti Kirendeltséget vezette.
– A folyamatos határellenőrzés megszűnése és az integráció természetesen nem ért váratlanul bennünket, ennek ellenére szinte mindenki tartott valamennyire az előttünk álló évtől. Nehezen tudtuk elképzelni, mi fog történni a határőrség megszűnését követően. Utólag visszagondolva kijelentethetem, hogy tartalmas esztendő áll mögöttünk. Az előzetes félelmek szerencsére nem igazolódtak be, az „átállásban" nagyon sokat segített, hogy a rendőrségnél szeretettel, segítőkészen fogadtak minden egykori határőrt és az első pillanattól teljes jogú kollégaként kezeltek bennünket. Ennek ellenére természetesen nem tudom elfelejteni a határőrségnél eltöltött több mint tizenöt évet, jó érzéssel gondolok vissza arra az időre.


– Az osztály munkatársaival együtt abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy szinte teljes egészében a korábban a határőrség által végzett feladatot kell továbbra is folytatnunk. A helyi vezető pedig lehetőséget adott arra, hogy valóban szinte csak ezzel foglalkozhassunk. Jelenlegi tevékenységünk is elsősorban a határőrizettel és az illegális migrációval kapcsolatos. Az osztály szinte kivétel nélkül korábbi határőrökből áll, mindenki kiemelkedő munkát végez. Rendkívül tartalmas év áll mögöttünk, kollégáim a várakozásaimon felül teljesítettek. A helyhez kötött állandó ellenőrzés megszűnésével jóval nehezebbé vált ezt a feladatot napi szinten végezni. Úgy érzem azonban, és ezt eredményeink is bizonyítják, hogy jól sikerült az „átállás" – tudatta az alezredes.

„Számos kiemelkedő elfogással büszkélkedhetünk, eredményeinket országosan is elismerik."

– Az idén első alkalommal odaítélt „Az év határrendésze" címet az osztály egyik munkatársa, Rácz Miklós zászlós érdemelte ki – emelte ki.
– Az elmúlt egy év tapasztalatai is azt bizonyítják, hogy a schengeni csatlakozás után sem változott az illegális migráció iránya. A délről és keletről érkező vízumkötelezett állampolgárok továbbra is Hegyeshalmon keresztül szeretnék elérni úti céljukat. Ezen az útvonalon gyorsabban tudnak haladni, valamint tisztában vannak azzal – és ezt próbálják kihasználni –, hogy az autópályán nehezebb az ellenőrzés.

A folyamatos „szűrésnek" köszönhetően azonban szinte minden napra jutnak elfogások, idén eddig közel 200 főt állítottunk már elő határsértési kísérlet vagy embercsempészet miatt. Munkánk egyik fontos értékmérője az is, hogy az osztrák hatóságok a korábbi félelmekkel ellentétben kevés, a területükön elfogott migránst adtak vissza Magyarországra – mondta Újszászi Zsolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrautó ütközött az egykori húsboltnak

Mosonmagyaróvár - Megcsúszott a vizes úton, és ezért ütközött neki a közeli húsbolt bejáratának… Tovább olvasom