Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Minden napra jut egy-két szarka

Száz kamerával, egyenruhásokkal és álcázott detektívekkel őrzik a sok százmillió forint értékű árut a hipermarketekben. A hivatásos és az alkalmi tolvajok mégis újabb és újabb trükkökkel próbálkoznak.
Figyelnek: Az áruházi detektívek és biztonsági kamerák mindent látnak.
A lopás vége mindig feljelentés. Az áruházaknak nem kis feladatot jelent megvédeniük vásárlóikat és persze nem utolsósorban az árukészletet is. A Mosonmagyaróvár határában működő nagyáruház biztonsági igazgatója, Tengelics Szilárd avatta be lapunkat a védelmi rendszer rejtelmeibe a megfigyelőkameráktól az áruházi detektívekig.

A száz kamera mindent lát

– Az üzlet több százmilliós árukészletét különböző módszerekkel próbáljuk megóvni a tolvajoktól. Egyenruhás biztonsági őrökből, áruházi detektívekből, operátorokból, másrészt a technikai felszerelésekből – kamerákból, áruvédelmi eszközökből – áll össze komplex biztonsági rendszerünk. Elsősorban ezzel a vevők zavartalan, biztonságos vásárlását igyekszünk biztosítani. A vásárlók leginkább a vagyonőrökkel találkoznak az áruházban, ezért fontos, hogy milyen benyomást keltenek bennük. Alapvető, hogy a jelenlétük ne legyen megfélemlítő és akinek nincs valami a füle mögött, az akár segítségért is forduljon hozzájuk.

– A közel száz kamerából álló rendszer az áruház egészét, sőt, még a környékét is lefedi. Így többször derítettünk fel lopásokat, sőt, a rendőrség munkáját is segítették már a felvételek. Az áruházban közel 50 ezer-féle termék közül több olyan is van, amit fokozottan kell védenünk. Ezek a bolti szarkák által kedvelt, általában kisméretű, ám drága holmik, főként kozmetikumok, DVD- és CD-lemezek, borotvák. Ezeket felszereltük védelmi eszközökkel, ami a kijáratnál „becsipog" és lebuktatja a tolvajt. Ezek a biztonsági eszközök esetenként rejtettek.

Ismerik a hivatásosokat

– Többen hivatásszerűen járnak lopni az áruházba, ám nagy részüket már ismerjük, mivel többször rajta is kaptuk őket. Nagy segítséget jelentenek azok a munkatársaink, akik már hosszú ideje a kereskedelemben dolgoznak a városban és jól ismerik a notórius bolti szarkákat. Amikor az említett „visszaesők" közül valaki belép az üzletbe vagy egy vásárló gyanúsan viselkedik, a biztonsági őrök rádión jelzik ezt a kamerakezelő operátoroknak.

A kamerarendszerrel a gyanús egyének mozgását a legapróbb részletekig végigkövetjük. Gyakran áruházi detektívet is bevetünk, aki vásárlónak álcázva magát közelről figyel. Amennyiben észleljük, hogy valaki valamit zsebre tett, az operátor egy monitoron ellenőrizni tudja, hogy kifizette-e azt a pénztárnál.
Amennyiben a listán nem szerepel a termék, a biztonsági őrök a kijáratnál ellenőrzik és adott esetben bekísérik egy helyiségbe, ahol tüzetesebben átvizsgálják.

Amennyiben a vásárló nem működik együtt velünk, úgy kénytelenek vagyunk rendőri segítséget kérni. Fontos, hogy ezt a vásárló ne érezze zaklatásnak és a személyiségi jogai ne sérüljenek. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az illető valamit ellopott, minden esetben – a termék értékére és az elkövető életkorára való tekintet nélkül – feljelentjük. Sajnos, sokan ezt nem tudják és úgy gondolják, nem lesznek következményei az egyszeri tettüknek.

Betanított gyerekek

– Minden napra jut átlagosan egy-két bolti szarka. A hatékony rendszernek köszönhetően havonta több százezer forintnyi terméket mentünk meg az áruháznak. Az emberek sajnos ilyen téren is nagyon rafináltak és fantáziájuknak semmi sem szab határt. A legkülönfélébb módszerekkel próbálják megrövidíteni az áruházat és sajnos mindig egy lépéssel előttünk járnak. A nyitás óta egyre többen jönnek ilyen szándékkal az áruházba és próbálják megkeresni rendszerünk gyenge pontjait. Sokan vannak, akik megélhetésből űzik ezt a „szakmát", ők általában a kisméretű, drága és könnyen eladható termékeket próbálják elvinni.

Vannak már olyanok is, akik kisgyerekeket tanítanak be és küldenek be az áruházba lopni. Az üzletben az eddigi legnagyobb értékű lopást is egy tizenhat éves fiatal követte el, aki egy 40 ezres holmit próbált meg fizetés nélkül elvinni. A kiválasztott terméket általában először berakják a kosárba, majd elmennek vele egy szerintük kevésbé forgalmas helyre – ahol természetesen ugyanúgy látjuk őket –, majd kibontják, hogy kisebb legyen a méretük. Így próbálják elrejteni.

Kóstolásért feljelentés

– Többen csupán egyszer-egyszer, kalandvágyból lopnak, ám nem mérik fel annak következményeit. A korosztályuk nem behatárolható, hiszen az alig tizenéves gyerekek mellett bukott már le hetvenéves nyugdíjas is. Nagy problémát jelent, hogy az emberek rendkívül kíváncsiak és kibontanak különböző termékeket, majd a polcon hagyják azokat. Nem tudják, hogy ez fizetési kötelezettséget von maga után és sokszor nem hajlandóak a felszólításra sem kifizetni az árut.

Mi kénytelenek vagyunk feljelenteni az illetőt, így a hatósági eljárás után a néhány száz forintos tételért akár több tízezret is fizethet. Igen sok kárt okoznak az áruháznak azok a gyerekek, akik a különféle édességeket, illetve üdítőitalokat kibontogatják és belekóstolnak. Mivel általában a termék árát nem tudjuk megfizettetni velük, szintén kénytelenek vagyunk őket is feljelenteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fájóan szükséges döntések a jövő érdekében

Mosonszentmiklóson ősztől az előző öt helyett négy óvodai csoporttal kezdett az intézmény, míg az… Tovább olvasom