Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Minden lakó gyűjtött a templomra Feketeerdőn

A Mosoni-Duna által három oldalról körülölelt település lakóparkjai egyre népszerűbbek.
Akadt olyan betelepülő is, aki Rajkáról költözött ide, mert vízparton szeretne élni. Békében élnek itt együtt a helyiek és a betelepülők.

Feketeerdő új lakóövezeteit vonzó természeti környezete és könnyű megközelíthetősége miatt is kedvelik. A lakópark teljes közművel készül, betonos járdákkal.

Novák András, Feketeerdő polgármestere elmondta: a községben élő magyarok és az új lakók: szlovákok, kitelepült városiak között jó a viszony.

„A szlovák állampolgárságú lakosaink is mindenben együttműködőek, részt vesznek a falu életében, lehet rájuk számítani" – tette hozzá. Az adventi időszakban például a helybeli szlovákok cigánypecsenyével és forralt borral vendégelték meg az őslakókat, sőt, pénzt is gyűjtöttek. Az ebből befolyt összeget a templom felújítására ajánlották fel.

Mint a polgármestertől megtudtuk, a falu temploma idén lesz 150 éves, s ráférne a felújítás. A katolikus egyházközség pályázott is e célra. Ennek kedvező elbírálása esetén a templom teljes külső-belső felújításon eshet át, többek közt tetőt cserélnek, valamint elektromos fűtést is szeretnének kialakítani benne. Ez lenne a legköltségkímélőbb megoldás. Sikeres pályázatuk nyomán a munkálatokat akár már kora tavasszal megkezdhetnék.Novák András örömmel újságolta, hogy egy civil kezdeményezésnek köszönhetően a község lakói a helyi újságból értesülhetnek a helyi történésekről. A „Feketeerdei Harsona" negyedévente jelenik meg, benne beszámolókkal, interjúkkal, érdekességekkel.

A község tavaly ünnepelte a feketeerdei híd építésének ötvenedik évfordulóját. Az átkelőt 1962 nyarán kezdték építeni a Budapestről kivonuló német csapatok által felrobbantott Kossuth híd egy részéből. Érdekessége, hogy szárazföldön épült, s ezt követően „terelték alá" a folyót.

A településvezető elmondása szerint a legfontosabb, amit a lakók leginkább elvárnak, az a községi infrastruktúra fejlesztése. Ezt nem is hanyagolják el: az utak felújítása minden évben feladatuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előszilveszter táncházzal Mosonszolnokon - fotók

A Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület december végén tartotta családi előszilveszterét,… Tovább olvasom