Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Minden iskolát, óvodát megújítanának

Az önkormányzat elhatározta, hogy néhány év alatt rendbe teszi a város iskoláinak, óvodáinak épületeit. Ehhez minden fellelhető pályázati lehetőséget megragadnak. Most újabb intézményfelújításokra pályázik a város.

Összesen több mint 326 millió forint értékben valósultak meg intézményfelújítások, illetve energetikai korszerűsítések az elmúlt két évben pályázati támogatással – mondja Nagy István polgármester.

Ezek közül a legnagyobb a Móra-iskola tavaly megvalósult teljes rekonstrukciója volt. Az épületen közel 250 millió forintos beruházás során – amihez az önkormányzat 212 millió forint pályázati támogatást kapott – hőtechnikai és energetikai korszerűsítést végeztek el, de megújuló erőforrásokat is telepítettek. Az épület leromlott műszaki állapota miatt pályáztak a felújításra.

Lecserélték az iskola összes külső nyílászáróját, hővisszanyerő szellőztetési rendszert telepítettek az oktatási épületben, a tanmedencénél és kiszolgálóhelyiségeiben. A melegvíz-ellátást napkollektorok segítik, a tantermek világítása energiahatékony. Az épület külső hőszigetelést kapott és fűtési rendszerét is korszerűsítették.
Szintén nagy felújításon esett át tavaly a Vackor Óvoda is mintegy 55 millió forintból. A munkálatok során megvalósult az épületenergetikai fejlesztése fűtési rendszer korszerűsítésével, külső nyílászárók cseréjével, a külső fal- és födémszigeteléssel.

A pályázatban 13,72 millió forintos önerőt vállalt az önkormányzat, emellett 41,17 millió forintos támogatást kapott a megvalósításhoz. Emellett az elmúlt két évben támogatással elvégezték a tűzoltóság épületének energetikai korszerűsítését, valamint a bölcsőde tetejére napelemeket telepítettek.

A felújítások sorát az idei fejlesztésekkel folytatta a polgármester. Így a Kossuth-gimnázium teljes felújítását több mint 150 millió forintból. Ehhez már elnyerték a támogatást, a kivitelezés hamarosan indul. Az önkormányzat két beadott pályázatának elbírálásáról a napokban érkezik döntés a városházára.

Az összességében több mint 315 millióból az Ujhelyi- és a Haller-iskolákat korszerűsítik. A fejlesztések sora azonban ezzel még nem zárul le, a képviselő-testület a napokban rendkívüli ülésen döntött arról, hogy a most megnyíló pályázati forrásból támogatást szerez a Gólyahír Bölcsőde energetikai korszerűsítésére, az Ostermayer, Őzikés Óvoda, illetve a Kékcinke Óvoda Gyári úti tagintézménye, a Bolyai-iskola kettes egységének panelépülete, a Fekete-iskola Mofém-telepi és ipartelepi egysége felújítására. Amennyiben ezen pályázatok elbírálása is kedvező lesz, úgy összesen több mint 336 millió forint értékben valósulnak meg ezek a korszerűsítések.

A polgármester hozzátette: a beruházások megvalósulásában nagy segítséget jelent az a kormányzati lépés, hogy a korábbinál jóval kedvezőbb pályázati konstrukcióban, tizenöt százalékos önerő mellett nyújt lehetőséget a pályázatok beadására.

Olvasóink írták

 • 7. abszurdisztán 2013. január 25. 13:57
  „Amíg nincs kész a város idei költségvetése, teljesen megalapozatlan ilyen fejlesztésekről beszélni.... dehát Pesta készül a választásokra.... örülnék, ha ez egyszer teljesülne az ígérete....”
 • 6. pancser 2013. január 23. 15:30
  „Már ez sem jó! Istenem Ron Werber lásd be ezeknek kár a szó. Pumpold csak meg őket jó néhány milliárddal, ebben a tekintetben melletted vagyok.”
 • 5. kocsoggorog 2013. január 23. 10:46
  „Na abszurd Tamásnak nehéz lehetett ebbe is belekötni. Kedves szocialista képviselő, miért nem támogatja, hogy iskolák, óvodák újuljanak meg a városban pályázati pénzből?
  Csak nem azért mert rontja az esélyeit a megválasztásának?
  Na ez a gusztustalan szoci politika, amit el kell takarítani a városból!”
 • 4. abszurdisztán 2013. január 23. 05:04
  „Amíg nincs meg a város ezévi költségvetése, addig ez a cikk csak készülés a választásokra, ígérni lehet mindent, de ha nincs realitása, akkor minek.”
 • 3. jobbám 2013. január 21. 18:19
  „kotorék...hát ennyi rólad :)”
 • 2. kocsoggorog 2013. január 21. 18:04
  „kotorék, pont arról van szó a cikkben, hogy most kedvezőbbek a pályázati lehetőségek...”
 • 1. kotorék 2013. január 21. 13:48
  „Tessék , uccu neki mi hiányzik hozzá? Az unortodoksz gazdaságpolitika. Bízzátok Orbánra meg Matolcsyra egészen a választásokig . Mert addig jön a Menyország maga , utána meg olyan amilyent még a világ nem látott?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvári hóhelyzet: részleges tanítási szünet, járhatatlan utak

öbb útszakasz is lezárva a megyében. A vonatok, buszok késnek. Több helyütt a hatóságok ellenőrzik a… Tovább olvasom