Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Minden épületre kérhető segítség

Már nem csupán a védett, hanem a műemléki jelentőségű területen álló bármely épület felújítására is igényelhet tulajdonosa támogatást az önkormányzattól. Erről új rendeletet alkotott a testület.
Új rendeletben fektette le a műemlék épületek felújításához nyújtott támogatás szabályait az önkormányzat. A korábbi ilyen jogszabályt még 1997-ben alkotta meg a testület. Ebben a műemléki és helyi védelem alatt álló építészeti alkotások felújításának anyagi támogatását szabályozták. A védett épületek felújítása ugyanis általában többletterhet jelent a tulajdonosoknak a kötött anyaghasználat vagy az igényesebb kivitelezés miatt. Ennek ellensúlyozására támogatja az önkormányzat az ilyen munkálatokat, a pályázatnak köszönhetően évente átlagosan tíz épület felújítása valósul meg. A támogatásról és a pályázat kiírásáról szóló rendelet több kisebb módosításon is átesett már, az elmúlt időszakban történt változások azonban szükségessé tették az egész rendelet felülvizsgálatát és egy új megalkotását.

Az új szabályozás egyik fontos eleme, hogy a támogatás már nem csupán műemlék vagy helyi védelem alatt álló épületekre, hanem a műemléki jelentőségű területen álló, nem védett épületekre is igényelhető. Az ilyen városrész a műemléki védelemmel azonos kategóriába tartozik, az ott lévő minden épülettel, a közterülettel és zöldfelületekkel. Magyarországon egyébként összesen 42 műemléki jelentőségű területet tartanak számon, ezek egyike a magyaróvári belváros. Az ilyen területen álló nem védett épületekre is szigorúbb előírások vonatkoznak, a hatósági eljárás során a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kötelező előírásokat tehet. Éppen ezért indokolt, hogy ezen épületek felújítására is pályázhassanak a tulajdonosok támogatásért.

Számos épület – így ez a botrányos állapotú Fő utcai ház is – megújításra vár a magyaróvári belvárosban. Az önkormányzat legfeljebb félmillió forinttal támogatja az ilyen munkálatokat.
Számos épület – így ez a botrányos állapotú Fő utcai ház is – megújításra vár a magyaróvári belvárosban. Az önkormányzat legfeljebb félmillió forinttal támogatja az ilyen munkálatokat.


További változás, hogy az eddigi rendeletben még háromféle támogatás létezett: kedvezményes kamatozású, illetve kamatmentes hitel, valamint vissza nem térítendő támogatás. Ez utóbbi bevezetése óta hitelt senki nem igényelt, így ezeket a formákat nem volt értelme tovább szerepeltetni a rendeletben. Korábban többször előfordult, hogy a megítélt támogatást a pályázó végül mégsem vette igénybe. Ezzel viszont a többi pályázót károsította meg, mivel esetleg több jutott volna másoknak a fel nem használt támogatásból. A korábbi szabályozás ilyen esetekre nem tartalmazott szankciókat, így az új rendelet szerint kizárható a következő évek pályázatából, aki a támogatást részben vagy egyáltalán nem használja fel.

A pályázati felhívást eddig március végén tette közzé a városháza, a beadási határidő pedig május közepe vagy vége volt. A jogszabályi változások miatt viszont a műemlék, helyi védett vagy műemléki területen álló épületeken bárminemű, homlokzatot érintő munka építésiengedély-köteles tevékenység lett. A jogerős építési engedélyt pedig a pályázathoz csatolniuk kell a tulajdonosoknak. A tervezés, engedélyeztetés átfutási ideje optimális esetben is két-három hónap, ezért a pályázat kiírását előrehozták az új rendeletben. Az önkormányzat éves költségvetésének elfogadása után nyolc napon belül kiírják a pályázatot. Az elbírálási szempontokban is történtek kisebb változások. Így például a városi főépítész a támogatás feltételéül szabhatja korábbi szakszerűtlen átalakítások megszüntetését.

A támogatás évente felosztható keretösszegét a testület a város költségvetésében határozza meg. A megítélhető támogatás felső összege a felújítási munka költségének fele, de legfeljebb 500 ezer forint.

Olvasóink írták

  • 1. Japo 2012. január 05. 18:13
    „Én arra lennék kíváncsi,hogy ez megint kinek volt ilyen fontos,mert hogy nem földi halandó miatt hozták ezt a rendeletet arra mérget veszek! Ilyen volt anno a malom épülete a gimnáziumnál. A malom jellegből már akkor sem volt semmi hazudok,mert a Lajta most is ott van,de addig amíg én a saját pénzemből voltam kénytelen tatarozni a házamat,annak felújításának nagy részét a Stipiék fizették.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösségi összefogással fejlesztettek

A harminckétmillió forintos költségvetésű Kisbodakon mintegy nyolcmillió forintból fejlesztették a… Tovább olvasom