Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

˝Minden a megszokott rendben˝

Resch Erzsébet a Hunyadi-iskola matematikatanári állását cserélte a Mosonmagyaróvári járás tankerületének vezetői székére.

A 28 intézményt, 906 pedagógust irányító igazgatót az át-
adás-átvételről, a pedagógusok nyugdíjazásáról, s az elmaradt cafetériáról is kérdeztük. Nem mindenre kaptunk választ.

– 1986-ban végeztem Pécsett matematika–fizika szakos tanárként. A Budapesti Műszaki Egyetemen szakvizsgáztam, majd a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán szereztem mesterképzésben oklevelet. Tanítottam általános és középiskolában, dolgoztam kollégiumban, vidéken és városban. Az évek során összegyűjtött tapasztalat – úgy gondolom – segítségemre lesz a mostani munkámban – mutatkozott be Resch Erzsébet tankerületi igazgató.

– Az iskolák állami átvétele hogyan zajlott a Mosonmagyaróvári járásban? – Zökkenőmentes volt. A fenntartó változása se a szülők, se a tanulók számára nem jelentett problémát. A tanév a megszokott rendben zajlik a második félévben is.

– Mekkora tankerület tartozik irányítása alá és hány kollégával dolgozik?
– A tankerület illetékességi területe azonos a Mosonma-
gyaróvári járáséval. E területen 28 intézmény van, amelyek közül a fenntartás mellett 9 intézmény működtetése is a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) feladata. A tankerülethez 906 pedagógus és 6950 tanuló tartozik. A tankerület irodája a mosonmagyaróvári Hunyadi-iskola második emeletén van. Hat kollégámmal együtt – akik korábban köztisztviselők és közalkalmazottak voltak – végezzük a napi teendőinket.

– A tankerület területén hány iskola működtetését vállalták a helyi önkormányzatok, és hányat adtak át az államnak?
– A hozzánk tartozó 28 iskolából 9 működtetése került át az államhoz (Darnózseli, Hédervár, Dunakiliti, Kimle, Ásványráró, Levél, Rajka, Mecsér, Bezi), a többit az önkormányzatok tartják fenn (Bezenye, Halászi, Hegyeshalom, Jánossomorja, Lébény, Mosonszolnok, Mosonmagyaróvár iskolái). Valamennyi önkormányzattal jó a kapcsolatunk, függetlenül attól, hogy ki működteti az iskolát. 2012 decemberében nagyon rövid idő alatt sikeresen tudtam megkötni az összes települési önkormányzattal az intézmény átadás-átvételről szóló megállapodásokat, ami a polgármesterek együttműködési hajlandósága nélkül nem ment volna. Az állami átvétel óta szinte naponta egyeztetünk. Nagyon fontosnak tartom a kialakult jó munkakapcsolatot, mert csak így tudunk a jövőben építkezni.

– Mi lesz azoknak a pedagógusoknak a sorsa, akik nyugdíj mellett dolgoznak vagy már nyugdíjaskorúak?
– A törvény értelmében a 62. életévüket idén betöltők vagy betöltött öregségi nyugdíjban részesülőknek a nyugdíjfolyósítása július 1-jétől szünetel, amennyiben közalkalmazotti jogviszonyuk továbbra is fennáll. A munkatársak nyilatkoztak, melyiket választják, s a tankerületben senki nem kérte továbbfoglalkoztatását július 1-jétől, tehát várhatóan mind a 14 érintett nyugdíjba vonul (közülük azonban nem mindenki pedagógus).

– Felkészültek az iskolák a jövő tanévre, elsősorban a mindennapi testnevelés biztosítására?
– A mindennapos testnevelés felmenő rendszerben való bevezetésekor a hangsúly a napi rendszerességű mozgáson és sportoláson van. A fiatal dönthet úgy is, hogy más formában edz rendszeresen. Például Mosonmagyaróváron nagy hagyományai vannak különböző sportágaknak (vízi sportok, kerékpározás, labdarúgás). Ezek közül választva és azt rendszeresen művelve mentességet kaphatnak a tanulók az óralátogatások egy részéről.

– Mennyire tartja reálisnak a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete álláspontját az erkölcstant oktató pedagógusokra vonatkozóan?
– Meglátásom szerint a pedagógus a törvényben előírt kötelezettségeinek és a társadalmi elvárásoknak feleljen meg, hisz egész személyiségével nevel, függetlenül a tanított tantárgytól.

Kitörölt kérdések. A tankerületi igazgató írásban kérte kérdéseinket. Később tudatta, hogy válaszait jóváhagyásra továbbküldte feletteseinek. Ezek után írásban azt is tudatta, hogy mi lett a sorsa két kérdésünknek (a pedagógusok béren kívüli juttatásainak esetleges pótlásáról, illetve a jövőbeni lehetséges iskolabezárásokról) azok közül, amelyekre a központ válaszolhat, kitörölték.

Olvasóink írták

 • 9. Abrafax 2013. március 16. 13:29
  „A malis vituperari laus est.
  Bár a dícséretet ez esetben a tankerületi felügyelő kapja, illetve az, akinek engem hiszel.”
 • 8. abszurdisztán 2013. március 16. 11:54
  „Vaj a Kubatov elvtárs fején van, de egy egész szekérnyi, kedves Kornél. Az " irányíttanál " helyesen így hangzik és íródik : " irányítanál". Ez egy ún. "-ít" végű ige, ami mindig hosszú "í". Beiratkozhatnál továbbképzésre Kovács iskolájába. Bár szerintem te nem tudnád elvégezni. Szóval Kubatov úr még mindig nem válaszolt. A többi csak hanta. A kutyát nem érdekli. :)))”
 • 7. Abrafax 2013. március 16. 09:43
  „Nana, Abszurd Tamás, a politikai hátszeled nélkül te forgalmat irányíttanál a hófúvásben. A magad hibáját ne vetítsd ki másokra. Ne menjen a napra, akinek vaj van fején.”
 • 6. abszurdisztán 2013. március 16. 06:12
  „Szövegértés ? Hatalmas fizetésért semmi ?? Egyeztessen már - ha kell - a főnökével Resch és válaszoljon. Micsoda egy semmi állás már megint , nincs mögötte semmi tartalom.Meg semmi szaktudás. Pártapparátust épít a Fidesz és beteszi a hűséges,ám nímand embereit hatalmas fizetésért. Undorító.”
 • 5. justitia18 2013. március 14. 09:06
  „5 !
  Miért ? Miért ? Hát mert kellett egy (sok) jól fizető politikai állás a támogató(i)mnak (lásd: mikro KDNP, a la Széles Sándor)...::)) fizetés: a pedagógusi fizetésnek a többszöröse...::)) az oktatás szétverése emellett már smafu...”
 • 4. Tmoha 2013. március 13. 12:26
  „" Minden a megszokott rendben" van, akkor miért kellett létrehozni még egy "vízfejet"?”
 • 3. Abrafax 2013. március 12. 21:20
  „Azokat a kérdéseket, amikre a központ válaszolhat, a központnak kell feltenni, nem a helyi tanfelügyelőnek. Szövegértés. Egy tanár sem nyilatkozgathat a sajtónak az igazgató feladatairól.”
 • 2. nemtudom2 2013. március 12. 15:22
  „Kitörölt kérdések. A tankerületi igazgató írásban kérte kérdés....

  2013.”
 • 1. abszurdisztán 2013. március 12. 05:36
  „Olyan érzéesm van, hogy megint kaptunk egy Németh Lászlónét. Írásban és előre a kérdéseket ? Miért ? Nem tud azonnal válaszolni ? Mi az, hogy minden a legnagyobb rendben, amikor a legfontosabb kérdésekre nem válaszolnak. Igazi demokrataként törlik a választ. A pedagógusokat a bérkérdés érinti a legérzékenyebben és természetesen szeretnék tudni, várhatóak-e iskolabezárások vagy elbocsátások. Minden a legnagyobb rendben, persze , de csak Resch asszonyság állásával és fizetésével . Havi egy milláért azért jó lenne, ha egy-egy kérdésre felsőbb egyeztetés nélkül is tudna / merne válaszolni a "szakértő" kerületi biztos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencven óra közmunka ittas vezetésért

Közérdekű munkára ítélte a bíróság azt a hegyeshalmi férfit, aki ittasan közlekedett elektromos… Tovább olvasom