Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Milliárdos beruházás a határon

Nagyszabású beruházás kezdődhet hamarosan a rajkai határátkelőtől néhány kilométerre fekvő Rusovcén (Oroszváron). A hétszáz hektáros bizniszcenter többek között rekreációs parkot, bevásárló- és kulturális központot foglalna magába.
A jelek szerint Magyarország mellett Szlovákia is jó üzleti lehetőséget lát a hármas határ menti idegenforgalom fejlesztésében. Ennek érdekében elkészültek a tervek egy bizniszcenter felépítéséről, a rajkai határtól mindössze két kilométerre, Oroszvár külterületén. A megépülő komplexumnak ellenzői is akadnak: Ausztria felemelte szavát a beruházás ellen, mivel a határszéli építkezéstől pár száz méterre Deutsch Jahrndorf község (Németjárfalu) természetvédelmi körzete terül el.

Piactér a vállalkozóknak

A komplexum látványterve
Hétszáz hektáron, amerikai befektetéssel épülhet meg a multiközpont. A tengerentúli Wopex nevű cég már a szerződést is megkötötte tavaly szeptemberben a szlovák állammal és a szlovák partnercéggel a közös projekt kidolgozásáról. Ebben egy terméktőzsde felépítését s egy nagykereskedelmi központ kialakítását tűzték ki célul. A kontraktus szerint a vállalkozás hozzájárul Szlovákia uniós betagozódásához. A szerződést szlovák részről az akkori pozsonyi főpolgármester ellenjegyezte. Eszerint a Rusovce és Jarovce (szlovák–osztrák határközség) közötti részen egy lekerekített szélű, négyzet alakú területen hatalmas beruházás létesül. A Wopex az itteni piacterét nagybani vállalkozóknak és gyáraknak kínálja, egyben ipari központként is működne a létesítmény. A tervek szerint a központban bemutathatják és kiállíthatják termékeiket a szolgáltatók. Kisebb és nagyobb üzlethelyiségeket, pavilonokat is bérbe adnak, s a vállalkozásoknak arculatuk kialakításában is segédkeznének. Sőt, a nemzetközi kapcsolatrendszereikre is építhetnek a majdani érdeklődők.

Rekreációs park, metró Pozsonyig

A terület szélén pavilonok, bevásárlóközpontok, kulturális létesítmények, konferencia-központok épülnek, míg a belső területre egy sétálóúttal kiépített rekreációs park kerül. Ez utóbbi 162 hektáron terülne el, s többek között golfozási lehetőséget is nyújtana. A tervezett két golfpályát egy kis erdő foghatja közre. A frissítőközpontban tavak, rétek mellett vezetnének festői környezetben a gyalogutak. Ennek a közepén lesz a bevásárlóközpont (Central Plaza), amelyben a tervek szerint 56 pavilont alakítanak ki. A kör alakú, többszintes épületben étterem, koktélbár, élelmiszerüzletek, bank, hotel, biztosító és különböző kereskedelmi tevékenységekre szakosodott üzletek várhatják az odalátogatókat. A rendőri felügyelet és a folyamatos biztonsági ellenőrzés is biztosított lenne. Sőt, a távlati elképzelésekben még egy metróvonal kiépítése is szerepel, mely a fővárossal kötné össze a központot.

Ausztria aggódik

Bár a szlovák államnak és a helyieknek jól jönne az idegenforgalom ilyen léptékű fejlesztése, a szomszédos Ausztriában ferde szemmel nézik a terveket. A határszéli Deutsch Jahrndorf község területének 80 százaléka természetvédelmi körzet, s a megnövekvő idegenforgalom miatt nem örülnének egy ilyen beruházásnak néhány száz méterre az államhatártól. A sógorok erre a veszélyre már több konferencián is felhívták az érintettek figyelmét.

„Előnyös is lehet"


Varga Kálmán, Rajka polgármestere szerint a határok átjárhatósága után ez a beruházás előnyös lehet a magyarok számára is.
– Véleményem szerint a Rajkához közeli főváros, Pozsony vonzereje kiteljesedik a jövőben – kezdte a polgármester. – Ha megépül az oroszvári üzletközpont, akkor potenciális munkalehetőségeket teremthet, akár a községünkben élőknek is. Mindenképp ez a fejlődés iránya, ám a pozitív hatások mellett a nagyváros és a komplexum közelsége – gondolva itt akár a bűnözésre – veszélyeket is hordozhat magában. Azt sem tudom, hogy a magyar oldalon tervbe vett bezenyei kaszinó és Máriafürdő elől mennyire szívhatja el a vendégeket az oroszvári létesítmény – mondta Varga Kálmán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igénylik a határon túliak

A magyarigazolvány nyújtotta kedvezményeket nehezen tudják kihasználni a határon túli magyarok,… Tovább olvasom