Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Milliárdos konzervipari beruházás

3–5 milliárd forintos beruházásra készül a Dunakiliti Konzervüzem Kft. indiai tulajdonosa: csemegekukorica- és zöldborsó-feldolgozó üzemet létesítenének Dunakilitin vagy Szlovákiában.

Az ügyben a konzervüzemben tárgyalt kedden Miroslav Jurena szlovák mezőgazdasági miniszter  a kft. ügyvezető igazgatójával. Tavaly új tulajdonosa lett a konzervüzemnek: India harmadik leggazdagabb családja vásárolta meg a cégcsoportot. Lengyel Ferenc nemrégiben Bombayben járt, ahol arról is szó esett: a meglévő zöldség-gyümölcs feldolgozást az unión belül szeretnék kibővíteni kukorica- és borsófeldolgozással.

A nagyszabású tervek miatt várhatóan egy újabb gyárat hozhatnak létre: az igazgató szerint a tervek szerint elsősorban Dunakilitin épülne, ám ha ez nem kivitelezhető, akkor Szlovákiában.
– Arról is tárgyalunk, hogy Szlovákia esetleg beszállítóként venné ki a részét a termelésből, de az is előfordulhat, hogy odaát létesül üzem.
Dunakilitin ugyanis a „terjeszkedési lehetőségeink" eléggé behatároltak.

– Csak egy irányba tudnánk bővülni, ám arra is egy szennyvízátemelő üzemel. Szeretnénk kihasználni a csallóközi termelőkapacitást és a schengeni csatlakozásból adódó lehetőségeket. Jelenleg is dolgozunk szlovák beszállítókkal: 5–6 nagytermelő hoz Dunakilitire uborkát. Az üzem létesítésével egy 3–5 milliárd forintos beruházás valósulhat meg. Kukorica- és borsókonzervvel eddig is kereskedtünk az általunk gyártott termékek mellett, a jövőben azonban saját magunk állítanánk elő ezeket: főszezonban a befektetés 100–150 új munkahelyet hozna létre – mondta Lengyel Ferenc.

Miroslav Jurena miniszter a Kisalföldnek elmondta: Szlovákia a zöldségtermesztésben hasonló „uniós gondokkal" küzd, mint Magyarország. Egy náluk létesítendő üzem vonzó körülményeket teremtene északi szomszédunk vállalkozóinak is: emiatt tárgyalt tegnap a konzervüzem igazgatójával, mely megbeszélések a jövőben is folytatódnak.

Cséfalvay Attila

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forrásra, felülvizsgálatra várva

A Mosonmagyaróvár–Rajka kerékpárút része az EuroVelo 6 nemzetközi Duna menti kerékpárút-hálózat nyomvonalának, ezért előkészítésének költségeire a kistérség javaslatára a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnál pályáznának – tájékoztatott Nagy Gabriella, a mosonmagyaróvári városháza illetékese. Tovább olvasom