Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Milliárdokat költenek a turistákért Csallóközben

Vajka, Dunacsúny - Félig elkészült már az a rekreációs park a határhoz közeli Vajkán, amely 3,1 millió euróból 250 hétvégi házat épít egy 74 hektáros tó köré. Ez azonban még semmi ahhoz képest, hogy a szomszédos dunacsúnyi Danubia Parkban még idén több száz millió euróból(!) turisztikai központ épül. Mindkettő a Duna mellett, a magyar határtól néhány kilométerre.
Még tavaly októberben fogadta el a dunacsúnyi (Cunovo) önkormányzat a település új rendezési tervét, melyben a több száz millió euróból létesítendő Danubia Park is szerepel. A tenderen győztes angol cég 220 hektáros beruházást tervez: a település és a duzzasztómű között épülő turisztikai központból 30 hektár beépíthető, s elsőként kikötőt és golfpályát létesítenek. A tervezők a munka végéhez közelednek, s hamarosan – még ebben az évben – megindul az építkezés.


Vonzó a hármas határ

A terület sóderos, így a kivitelezők földet hoznak majd Dunacsúnyba. Pavol Ondris, a Danubia Invest vezetője úgy nyilatkozott: a gazdasági válság nincs befolyással a komplexum felépítésére. A beruházás teljes összege közel 250 millió euró (majdnem 70 milliárd forint): a nemzetközi sport- és turisztikai központot három fázisban építik meg.

A tervek grandiózusak: kikötő, vízisípálya, strand, wellnessközpont, aqua- park, golfpálya, kemping, vadvízi evezőspálya lehet a komplexumban, de a beruházók a kulturális életet is színesítenék egy skanzen építésével, mely a Duna menti kultúrát mutathatja be. Ez utóbbi alapjait a Szlovák Nemzeti Múzeummal közösen tervezik meg. A projekt részeként hotelek, apartmanok, éttermek, üzletek épülnek: a Danubia Invest elsősorban a hármas határ menti fekvés, a kerékpárút és az autópálya közelsége miatt lát fantáziát a beruházásban, mely nem mellékesen Rajkával is szinte összeköthetné Pozsony külvárosát.

Csallóközi turizmus

Hetven ház már elkelt

Néhány kilométerrel odébb, Vajkán (Vojka) már épül egy rekreá- ciós övezet, mely kapcsolódna a Danubia Parkhoz. „Vélhetően nem jönnének hozzánk a befektetők, ha nem bíznának a Danubia Park megépülésében, ami kihatással lehet a teljes régióra" – mondta Álló Donald vajkai polgármester. Településünkön most egy 74 hektáros tó körül rekreációs övezetet építenek 250 telekkel: hetven ház már áll, többségük teljesen elkészült. A 3,1 millió eurós beruházást egy pozsonyi cég, a Cresco Waterpark végzi, s 3–4 millió koronáért árulják az itteni házakat. A terület a közel négyszáz tulajdonossal rendelkező közbirtokosságé: 99 évre vették bérbe elővásárlási joggal, s évente négyzetméterenként fél euró bérleti díjat fizetnek a tagoknak. Az építtető az értékesített telkek arányában nyer az üzleten, az önkormányzat pedig – üdülőövezet lévén – kiemelten magas adóbevételhez jut. „Tavaly nyáron kerítéssel körbezárták az üdülőövezetet, mivel korábban gondok akadtak illetéktelenekkel: így azonban a helyi telektulajdonosok sem jutnak be. Vélhetően az itteniek számára megoldják a beléptetést a területre" – mondta. A borsos árú hétvégi házakra elsősorban Pozsonyból érdeklődnek, a hetven háznak már van tulajdonosa, több esetben már csak a lakhatási engedélyt kell ezekre kiadni. „A válság nem érződött a keresleten. A tavon vitorlázni és szörfözni is lehet majd, viszont motoros vízi járművek nem közlekedhetnek rajta" – mondta Álló Donald.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házaló tűzifás csalók

Mosonmagyaróvár - Házaló tűzifaárusok csaptak be több, elsősorban egyedül élő idős embert a… Tovább olvasom