Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Miért szeretem?

Noha életútjuk eltérő, mégis mindhárman Mosonmagyaróvár közéletének közismert szereplői. Az egyesített város 75. születésnapján az ünnepelthez fűződő különös viszonyukat fogalmazták meg.
Farkas István piarista: „Közel másfél évtizede ismerem Mosonmagyaróvárt, s a kívülről jött ember merészségével mondom, hogy gyönyörű város, s jó ide hazajönni. Nyitott szívű, kedves emberek lakják, akik barátságosan fordulnak az idegenhez, köszönnek egymásnak, szeretnek beszélgetni. A hajdani vármegyei szemlélet is érződik rajta, épületei, temetői küzdelmes múltról vallanak. Legrégibb iskolája, a piarista iskola 1739-től fogadja a vármegye tanulni vágyó diákjait, s az itt végzettek közül a tudományok és a művészetek terén sokan értek el jelentős eredményeket.

Számomra Moson és Magyaróvár egy települést jelent, más-más ízekkel, s szépségekkel. S az, hogy a város polgárai megemlékeznek az egyesülésről azt jelzi, hogy a múltat becsülve építik a közös jövőt."

Farkas István
Farkas István

Nagy Mihály, a Mosoni Polgári Kör tiszteletbeli elnöke: „Moson és Magyaróvár egyesítése számtalan eredménnyel járt. Kialakult egy szép városközpont, többszörösen rehabilitálták az óvári történelmi belvárost, a kertek helyén takaros házak épültek, így a magtárakból kialakított egészségtelen munkáslakásokból elköltözhettek a családok. Lakótelepek jöttek létre, és megannyi olyan dologgal is gazdagodtunk, amit a technika vívmányai tettek lehetővé. Mosonmagyaróvár egységes várossá alakult, amelyet valamennyien otthonunknak érezhetünk. Tősgyökeres mosoniként azonban a városrészek közötti egyenlőtlen fejlődést és annak negatív következményeit is látom. Markánsan rányomja bélyegét a mindennapokra, hogy nincs itt egyetlen közhivatal, és még mindig emberek százai élnek az egykori kereskedői udvarházak gazdasági épületeiből kialakított %BBátmeneti%AB lakásokban."

Nagy Mihály
Nagy Mihály

Nagy Frigyes nyugalmazott miniszter: „Nekem könnyű szeretni ezt a várost. Engem ugyanabba a kertbe hozott a gólya, amelyikben azóta is lakom. Mikor születtem, még Magyaróvár volt a neve, ebből kiszámítható, hogy több mint 75 éve koptatom az utcáit. Itt voltam óvodás, diák és egyetemista. Itt él a családom és kiterjedt rokonságom. Az élet iskoláját a Lajta–Hanság Állami Gazdaságban jártam ki, ahol a dolgozók szorgalmasak és becsületesek voltak, akiktől csak tanulni lehetett szakmát és emberséget egyaránt. Munkám mellett folyamatosan részt vettem az egyetemi oktatásban, ahol a legújabb gyakorlati tapasztalataimat igyekeztem megismertetni a hallgatókkal. Örömmel veszek részt a város közéletében is. Jóleső érzés, hogy munkám elismerésre talált.

Nagy Frigyes
Nagy Frigyes

Életem során átéltem, hogyan lett az álmos településből pezsgő életű város, ahol egymást érik a rendezvények, ahol szívesen időznek a szomszéd országok lakói, és ha kedvem tartja, én is átrándulhatok hozzájuk. A sors megadta, hogy sokat utazhattam. Ebből mindig az volt a legjobb, amikor hazaérkeztem szülővárosomba."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyidős szülővárosával

Kevesen mondhatják el magukról, hogy születésük napja egyben helytörténeti esemény is. Légrádi… Tovább olvasom