Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Mi leszel, ha nagy leszel?

Mozgalmas év áll a nyolcadikosok mögött: a pályaválasztás nagy fordulatot jelent életükben. Van, aki gyermekkori álmát váltja valóra, és van, akinek még idő kell, hogy eldöntse, mivel akar foglalkozni.
Valószínűleg nincs olyan ember, akinek ne tették volna fel legalább egyszer a kérdést: mi leszel, ha nagy leszel? Gyermekként könnyedén vágtuk rá a választ, aztán 13–14 évesen már nehezebb lett a felelet.

A tanév végén mosonmagyaróvári nyolcadikosokat kérdeztünk továbbtanulási terveikről. Gattyán Nikolett, a helyi Móra-iskola végzőse mindig titkárnő szeretett volna lenni, ám végül mást választott. – Mire eljött a pályaválasztás ideje, nagyon elbizonytalanodtam. So-
kat bújtam a továbbtanulással kapcsolatos könyveket. Anyukám azt mondta, hogy nem fog beleszólni, de gondoljam át jól. A gyerekeket mindig is nagyon szerettem, ezért gondoltam, hogy a számomra megfelelő szakma az óvónő lesz. Így a csornai Hunyadi János Gimnázium pedagógia szakos tanulója leszek – számolt be döntéséről Nikolett.

Babos Petra szeptembertől a Kossuth-gimnáziumba fog járni Mosonmagyaróváron. – Egy időben nagyon szerettem volna állatorvos lenni. De érdekelt a pilótaképzés is, hiszen mindig vonzottak az extrém dolgok és jó volna világot látni. Most már nem igazán tudom, mi akarok lenni, sok minden érdekel. A szüleim próbáltak tippeket adni. Szeretnék, ha olyan munkám lenne, ahol jól érzem magam és amiből meg is lehet élni. Azért jelentkeztem gimnáziumba, hogy kapjak még néhány év gondolkodási időt – mondta Petra.

Bári Alexa biztos a dolgában. – Gyermekkorom óta fodrásznak készülök. A szüleim teljes mértékben támogatnak, mások viszont le akartak beszélni a szakmáról. Nem sikerült nekik, mert engem ez érdekel – jelentette ki.

A Fekete-iskola tanulója, Cseresnyés Bendegúz is céltudatos kamasz. Ősztől a győri Jedlik Ányos-szakközépiskolában folytatja. – Már régóta érdekel az elektronika. Programozó szeretnék lenni, ezért jelentkeztem ebbe az iskolába. Hasznos volt, hogy nyílt napokra mehettünk. Így megnézhettük magát az iskolát és a felszereltségét is – mondta.

Osztálytársa, Varga Édua szintén Győrben tanul tovább, ám ő a Krúdy-iskolát választotta. – Gyermekkori álmom az volt, hogy hercegnő legyek. Aztán beláttam, hogy erre nem sok esély van... – nevet. – Szívesen lennék ügyvéd vagy állatorvos. Idén a továbbtanulásnál nagy segítséget jelentett nekünk, hogy vásárolhattunk egy pályaválasztási útmutatót, valamint az is, hogy néhány szakközépiskolából eljöttek hozzánk a tanárok és diákok, hogy bemutassák intézményüket. Végül az angol–olasz szak mellett döntöttem, mert szívesen tanulok nyelveket – meséli Édua.

A diákok egyöntetűen tették hozzá mondandójukhoz: nehéz év van mögöttük, de izgatottan várják a jövőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új neveket keresnek az utcáknak

Az utcák, közterületek elnevezé-séről és a házszámozás szabályairól alkotott rendeletet a rajkai képviselő-testület Tovább olvasom