Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Mi kell ahhoz, hogy a magyar Puli eljusson a Holdra? Pénz, pénz, pénz!

"A magyar Puli sem szeretne kimaradni a Holdra álmodott Nascar futamból, de az amerikai és japán csapat sokkal komolyabb anyagi erővel bír" - tudtuk meg a mosonmagyaróvári származású csapatvezetőtől, Pacher Tibortól.

"Megelőzött bennünket a japán csapat"

A Google Lunar XPRIZE versenyének technikailag legnehezebb feladata eljutni a Holdra. "A Puli ehhez egyik amerikai versenytársával fogna össze. Erre azért van szükség, mert a Holdra nincs menetrend szerinti járat, így össze kell fognunk másokkal. Ezt nem zárják ki a szabályok. Így olcsóbb.

Jelenállás szerint azonban megelőzött bennünket a japán csapat" - kezdte a kisalfold.hu-nak a mosonmagyaróvári származású Pacher Tibor, a Puli Space Technologies ügyvezetője.Mintha már a Holdon járna a magyar Puli - pedig egyelőre `csak´ Marokkóban - fotók: Katja Zanella-Kux (OeWF)
Mintha már a Holdon járna a magyar Puli - pedig egyelőre `csak´ Marokkóban - fotók: Katja Zanella-Kux (OeWF)Célkeresztben a `Halál tava´

A Holdon persze nincs kijelölt pálya, minden GLXP csapatnak magának kell megterveznie, megtalálnia és bejárnia az utat a nem feltétlenül barátságos terepen. Szükségünk lesz tehát egy alapos előkészítésre, útvonaltervezésre.

"Ezt a folyamatot hawaii tereptesztünk során már gyakoroltuk, a BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszékkel való együttműködésünk keretében. A tanszék a Puli számára elsősorban a digitális kamerák használatával, kalibrációjával és a digitális domborzatmodellezésben szerzett tapasztalatokkal tud segítséget nyújtani.


A valóságban is megtett út a Hold digitális domborzatmodellen ábrázolva
A valóságban is megtett út a Hold digitális domborzatmodellen ábrázolva


A Hawaii tesztünk során bejárt mintegy 600 méteres utat a tanszék munkatársai segítségével terveztük meg. A szóba jöhető útvonaltervek a szigetről rendelkezésre álló digitális domborzatmodell alapján voltak számíthatóak. A tervek elkészítése során figyelembe kellett venni a rover által `megmászható´ maximális meredekségű lejtőket, a napelemek miatt azok kitettségét (északi iránnyal bezárt szögét), valamint a jármű sebességét is.

Ezzel a módszerrel tervezzük a Holdon célba vett leszállóhely körüli útvonal meghatározását is. Ez a Lacus Mortis (`Halál tava´) baljósan hangzó területen található lávakürtő közelében lesz" - magyarázta Pacher Tibor.

A magyar Puli sem szeretne kimaradni a Holdra álmodott Nascar futamból

"Az Astrobotic és a Hakuto ugyanis pár napja bejelentették, hogy együtt indulnak a Holdra. Ahol egyfajta `Nascar futamot´ terveznek.

Nekünk mi hiányzik egy ilyen bejelentéshez? Talán nem meglepő módon, a pénz. Egy foglaló. Amit közösen is össze tudnánk dobni. Már azok, akik szerint ez egy jó dolog. Magánemberek, cégek, közösen.

A mosonmagyaróvári származású csapatvezető, Pacher Tibor továbbra is bízik benne, hogy saját tervezésű űrszondájuk eljut a Holdra - fotó: MTI
A mosonmagyaróvári származású csapatvezető, Pacher Tibor továbbra is bízik benne, hogy saját tervezésű űrszondájuk eljut a Holdra - fotó: MTI


Mi a Pulinál azt gondoljuk, Széchenyinek igaza volt, amikor azt mondta: `egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen´.

Puli Nagyköveteink is így vélekednek. És az a 1100 ember is, aki már tagja a Kis Lépés Klubnak. És reméljük még sokan csatlakoznak hozzánk" - zárta szavait Pacher Tibor.

Minden információ Puli holdjáróról

A Puli névre keresztelt magyar holdjáróról ide kattintva olvashatják el januári riportunkat. Írásunkból kiderül, hol hajtott már végre sikeres küldetéseket a magyar fejlesztésű űrszonda, s mennyi pénzre lenne szüksége az önkéntesekből álló csapatnak a Holdra induláshoz.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem parafenomén a mosonmagyaróvári államtitkár, csak sajátosan telefonál - fotó

Nagy István lapunknak elárulta: egy speciális módszert fejlesztett ki a telefonáláshoz, amivel a… Tovább olvasom