Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Mezőőr figyelheti az orvhalászokat

A tervek szerint a közeljövőben a mezőőrök is kaphatnak halászati ellenőrzési szerepet.
A megáradt Duna ismét orvhalászokat és -horgászokat vonzhat a folyóra. A tervek szerint a közeljövőben a mezőőrök is kaphatnak halászati ellenőrzési szerepet: az ő munkájukat az önkormányzatok és a halászati szövetkezet finanszírozhatja.

Szilágyi Gábor, a győri Előre Halászati Szövetkezet ügyvezető igazgatója elmondta: egyeztetések folynak arról, hogy az illegális módon horgászókat és az orvhalászokat a közeljövőben mezőőrök figyelhetik. Erről az önkormányzatokkal a nyári szünet után megbeszéléseket kezdeményeznek.

„ Sok a lehetőségük"

– Úgy gondolom, az orvhorgászok, villanyozók száma többszöröse a Szigetközben az orvhalászokénak, ám érthető módon, ez utóbbiakra is érzékenyek az itteni emberek – kezdte. – Ebben a térségben sajnos rengeteg lehetőség van az illegális vadászok, halászok és horgászok számára is. Ezt valahogyan szabályozni, kezelni kell, hisz a becsületes horgászokat felháborítják a halrablási esetek. Az érdemi tárgyalások még nem kezdődtek el, csak egyeztetések folynak, hogyan lehetne a vízparti ellenőrzéseket kibővíteni. Ennek egyik eszköze a mezőőrök bevonása lehet: az ő munkájukra megszerezhető az állami támogatás, melyet az önkormányzatokon keresztül lehet lehívni. Természetesen a halászati szövetkezet szerepvállalására is szükség van.

Bővíthető a létszám

– Tudomásom szerint vizeink mellett 5–6 mezőőr dolgozik, hiba lenne ezt a lehetőséget kihasználatlanul hagyni. Ha az önkormányzatok is partnerek ebben, akkor ez a létszám akár bővíthető is. A nyári szabadságok miatt a polgármesterekkel most elég nehéz az egyeztetés, de néhány hét múlva mindenképp tárgyalóasztalhoz ülünk velük. Szeptember elején terveink szerint fórumot is tartunk erről a kérdésről – mondta Szilágyi Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Román határrendészek Hegyeshalomnál

Román határrendészek ellenőrzik honfitársaikat időközönként a hegyeshalmi határátkelőn. Az osztrák–román együttműködés a tapasztalatok alapján jó eredményekkel működik. A román határrendészeket annak érdekében helyeztek ki a schengeni külső határra, hogy megakadályozzák román állampolgárok illegális kivándorlását. Tovább olvasom