Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Mesterséges helyett természetes elárasztás

Idén a szlovák–magyar vízügyesek által szervezett szigetközi mesterséges elárasztás elmarad, ugyanis a tavasz végi természetes árhullám átmosta a folyó medrét.
A két vízügyi szervezet megállapodása értelmében tavaly és tavalyelőtt mesterséges árhullámot „produkáltak" a szigetközi ágrendszerben és hullámtéren. 2004-ben az elárasztás közel másfél hónapot csúszott, ugyanis sem a vízhozam, sem a vízhőmérséklet sokáig nem volt megfelelő a szlovák oldalon. Végül június közepén bő egy hétig mesterséges árhullámot kapott a szigetközi ágrendszer. Pozsonynál másodpercenként 3000 köbméter víz érkezett a Dunán, ebből Rajkára 757 köbméter jutott. Az ágrendszerbe másodpercenként 200 köbméter vizet vezettek: így ötvenes évek előtti helyzetet „produkálnak" a felső- és közép-szigetközi szakaszon. Egyébként a Magyar Tudományos Akadémián kiértékelik az évenkénti árhullám tapasztalatait és eredményeit.

Tavaly már május közepén megkezdhették az elárasztást: ehhez arra volt szükség, hogy „megfejeljék" azt a megállapodást, amely másodpercenként 600 köbméter vízhozamot írt elő maximálisan. A szlovák fél ezt 800 köbméterre fölemelte, és ezt köteles volt addig tartani, amíg 1500 köbméternél több érkezik Pozsonynál. Az elárasztás lényege, hogy a kiöntés révén a mélyebben fekvő területek is vizet kapjanak, s a folyó medre is átmosódhat: a hullámtér mintegy hetven százaléka víz alá került.

A mesterséges árvíz előnyös az élővilág számára is. Idén a tavasz végi árhullám – amikor a nagybajcsi vízmércén a dunai árhullámok közül a hatodik legnagyobbat mérték 757 centiméterrel – megoldotta az átmosást: emiatt a vízügyi igazgatóság idén nem tervez elárasztást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetlen szabad strand, drága termálok

Itt a kánikula és a vakáció, a legtöbb gyerek vízközelbe vágyik, ám a családok számára már egynapos fürdőzés is komoly költségekkel jár. Mosonmagyaróvár – folyói ellenére – megbízható szabad strandokban nem bővelkedik. Tovább olvasom