Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Mesterséges árvíz a Szigetközben

Ha kedvező feltételek alkulnak ki, akkor a tavalyi tapasztalatok alapján eláraszthatják a Szigetközt.

Ha május elsejétől három napig a Duna vízhozama Pozsonynál meghaladja a másodpercenkénti 2500 köbmétert, s a víz hőmérséklete legalább tíz fok lesz, akkor két hétre – a tavalyi kedvező tapasztalatok alapján – eláraszthatják a Szigetközt. A szlovák vízügyesek másodpercenként nyolcszáz köbmétert biztosítanak erre az időszakra a magyar oldalon.

A Szigetközi Vízpótló Üzemeltetési Bizottság nemrégiben megegyezett a szlovák vízügyesekkel arról, hogy idén is elárasztják két hétre a Szigetközt. Tavaly a mesterséges árvíz a Dunasziget alatti területen volt a legeredményesebb: Denkpálnál 3,8 méterrel volt magasabb a víz szintje a mellékágakban a főmederhez képest. A vízi turizmussal kapcsolatos előzetes vízügyes aggodalmak nem igazolódtak be, kiderült, hogy csak a műtárgyak közelében veszélyesebb ilyenkor a kenuzás. Az elárasztásban a dunakiliti duzzasztómű is közreműködik, a denkpáli hallépcső mögötti terület s Cikolasziget magasságában a szigetvilág egy része is víz alá kerül.

Az elárasztás lényege, hogy a kiöntés révén a mélyebben fekvő területek is vizet kapjanak, s a folyó medre is átmosódhat: a hullámtér mintegy hetven százaléka lesz víz alatt.

Kedvező tapasztalatok

Mivel a duzzasztómű tábláit lezárják, ezért két lehetséges útja maradt a víznek. Az egyik a fenékküszöbön keresztül, a másik pedig a mellékágak bukóin át a mellékágrendszerek felé. A Szigetköz felső részénél – főleg Dunakiliti és Rajka térségében – a magasabb fekvés miatt kevesebb víz jut. A cikolaszigeti ágrendszernél az elmúlt évben tíz centiméter híján elérték azt a vízszintet, amit a Duna főmedre produkálna, ha nem terelték volna el: sőt, Kisbodaknál ezt a szintet meg is haladták. Dunakilititől Doborgazszigetig az árasztással átöblítették a medret, s az igazán kedvező állapotok Cikolaszigettől voltak láthatóak. Az árapasztó bukó Denkpálnál meg is rongálódott: több mint egy méter eróziós kimosódás történt, amit terméskövekkel pótoltak. 

Vízhozamfüggő a kiöntés

Az idei elárasztás kezdete ismét vízhozamfüggő. Május elsejétől folyamatosan figyelik a Duna pozsonyi vízhozamát. Ha ez három napon keresztül meghaladja a másodpercenkénti 2500 köbmétert, s a folyó hőmérséklete eléri a tíz fokot, akkor két hétre mesterséges árvizet produkálnak a Szigetközben. Ekkor másodpercenként 800 köbméter érkezik majd a szlovák oldalról, mely feltölti a mellékágrendszert. A tervek szerint csak akkor szakítják meg az elárasztást, ha a vízhozam menet közben 1500 köbméter alá süllyed.
 
Tavaly az elárasztás kapcsán a vállalkozók részéről kritikák is érték a szakembereket. Az idegenforgalomból élő szigetköziek szerint a júniusi mesterséges árvíz épp a főszezonban érkezett, elriasztva ezzel a turistákat és a vízi sportok szerelmeseit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tánc világnapja

Tovább olvasom