Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Mert ez mosonmagyaróvári műanyag - Bio WC szett mindenkinek

A termékeket Németországban adja el néhány hálózat. Áttörés akkor lesz, ha nő a kereslet a termékre.
Mosonmagyaróvári műanyag keményítőből és cukorból

Az ebből az anyagokból készült termékek bomlása ugyanolyan gyors, mint egy vele azonos vastagságú fenyőágé, elbomlott alapanyaga pedig humuszként úja használható. A mosonmagyaróvári Lajta Haas Kft. jelenleg három terméket gyárt bio-műanyagból: szemeteslapátot, WC kefét és WC garnitúrát.

Az elnevezés ambivalens, - bio – műanyag -. A bio jelzőt azért kapta, mert a mezőgazdaságban, biológiai úton állítják elő az alapanyagát.

Ez valamilyen cukor vagy keményítő, amiből biotechnológiai úton a megfelelő baktériumok az alapanyagból "műanyagot" állítanak elő. Némi tisztításon kívül nincsenek tehát vegyi folyamatok, csak a feldolgozás történik műanyagipari úton.

A világon jelenleg nagyon kevés cégnek van meg a technológiája, ez mindenképpen drágítja az alapanyagot. A mosonmagyaróvári Lajta-Haas Műanyagfeldolgozó Kft. jelenleg három terméket készít az említett anyagból: WC kefe garnitúrát, WC keféket és szemeteslapátot.

Bio-műanyagból készült WC - garnitúra
Bio-műanyagból készült WC - garnitúra

Technológiailag feldolgozni valamivel lassúbb, mint az egyszerű polipropilént. Az anyag sokkal hígabb megolvasztva, és hosszabb a hűlési ideje, más szerszámok kellenek hozzá. Jobban tapad a szerszámfelülethez, ezért kúposabb felületeket kell csinálni a fröccsszerszámokban. Nehezebb a víznél, ezért más módszert kellett kitalálni a szerszámból kieső darabok hűtésére, hiszen a polipropilénnel ellentétben nem úszik a víz tetején.

 "A gyártás kezdetén, azaz körülbelül egy éve elástam egy ilyen anyagból készült szemeteslapátot a komposztba, amit később előáshatok - a puding próbája az evés"
A legnagyobb előny a szemét szempontjából keletkezik, az anyag bomlása ugyanolyan gyors, mint egy vele azonos vastagságú fenyőágé, a polipropilén bomlása ezzel szemben körülbelül 400-500 év. Míg egy háztartási hulladékokból álló szemétdomb több száz év után sem bomlik le, az ebből az anyagból készült hulladéknak elég csupán néhány év, az elbomlott anyag pedig komposztként újra használható lenne. További előnyök, hogy az anyag fogása a polipropilénhez képest sokkal kellemesebb, az ember úgy érzi, mintha valami fa terméket fogna.

"Az unióban a mezőgazdasági támogatásokat szeretnék leépíteni. Jelenleg is sok olyan támogatás van,  amikor a gazdáknak a föld nem-megműveléséért fizetnek. Ez nyilván pénzkiadás, amiből nem lesz bevétel; valójában költségmegtakarításként szolgál, hogy ne nőjenek az élelmiszerkészletek az EU raktáraiban, hisz a raktározás pénzbe kerül." – mondta Oszvald Károly, ügyvezető igazgató.

"A cél az lenne, hogy mezőgazdasági termelésen kívüli területeket belefogjanak ebbe az iparágba, termeljenek burgonyát a keményítő, vagy cukorrépát a cukor miatt, amiből az alapanyag elkészülhet.

Ez az elgondolás azonban kockázatos, hiszen lehet, hogy először csak a mezőgazdaságon kívüli területeket fogják be a termelés előállításának segítésére, a termékekre való kereslet növekedésével azonban ez kiterjedhet az élelmiszeripar földjeire is."

Bio-műanyagból készült WC - kefe
Bio-műanyagból készült WC - kefe

Az ár borzalmas tényező, amit az sem ellensúlyoz, hogy Európában megpróbálnak divatot csinálni belőle. Fontos megemlíteni, hogy az ebből az anyag akkor lesz csak "tömegműanyag", ha olcsóbb lesz.

A valódi tömegműanyag polipropilén, sűrűsége 0.94 kg/dm3, ezzel szemben a bio-műanyag sűrűsége körülbelül 1.35 kg/dm3, tehát ebből az anyagból ugyanakkora térfogatnál nagyobb mennyiség (tömeg) kell. A gyártás végén ez körülbelül két és félszeres árat jelent a végtermékek szempontjából.

Ezekre a termékekre is jellemző lesz az, hogy minél többet eladnak belőlük, annál olcsóbbak lesznek.

"Az árkülönbség jelenleg annyira nagy, hogy a kereskedő cégek még Nyugat-Európában sem hajlandóak vele foglalkozni. A jelenlegi ár tehát Magyarországon sem teszi lehetővé a forgalmazását, maximum száz darabot lehetne eladni egy WC kefe garnitúrából.

A termékeket Németországban adja el néhány hálózat, de a darabszám itt is minimális. Az áttörés akkor lesz, ha nő a kereslet a termékre. A technológiai nehézségek ilyen kis mennyiségnél egyelőre túl nagynak tűnnek."


A lelbomló anyagból készült háztartási kellékek gyártása egyre aktuálisabb, hiszen mindenki próbál felkészülni a fosszilis energiahordozók utáni világra.

A kőolaj és a földgáz nagy energiaforrás, egyben műanyagipari, vegyipari alapanyag, egyszer azonban elfogy.

A bio-műanyag tulajdonképpen új iparág lehet, az államnak később adóbevételt hozhat, új munkahelyeket teremthet.

Olvasóink írták

 • 5. pancser 2012. március 11. 07:00
  „Nem olyan új dolog ez, ahogyan most állítják. főleg a kukoricából készülnek ilyen eszközök. De ha már a WC-nél tartunk a tartályba dobható tabletta olyan fóliába van csomagolva, melyet nem kell leszedni, mert az vízben oldódik.
  A mg-i termékek ipari felhasználása kiszámíthatatlan következményekkel járhat, növeli a keresletet, vagyis drágíthatja az élelmiszereket például. Ez viszont olyan területek művelésére is ad lehetőséget, ahol eddig nem érte meg szántani vetni, vagy jelentős beruházásokat végezni, mondjuk öntözési céllal!”
 • 4. pamutzokni 2012. március 09. 06:32
  „Na csak óvatosan a BIO termékekkel!
  Tény és való, hogy az étolaj is azért lett drágább, mert a gazdák átálltak a bioüzemek kiszolgálásához, mert több a pénz.

  Igaz írja is:
  "Ez az elgondolás azonban kockázatos, hiszen lehet, hogy először csak a mezőgazdaságon kívüli területeket fogják be a termelés előállításának segítésére, a termékekre való kereslet növekedésével azonban ez kiterjedhet az élelmiszeripar földjeire is."

  Még a végén azt fogjuk látni, hogy a földek roskadoznak a terményektől, de üresek lesznek az élelmiszerboltok polcai :)”
 • 3. Tapmancs 2012. március 08. 18:22
  „Nem tudom Bakancs mennyire magyar szabadalom, mert a Geberitnek is van ilyen rendszere. És valszeg még másoknak is.”
 • 2. Túrabakancs 2012. március 08. 16:41
  „Létezik Magyarországon egy olyan magyar szabadalommal rendelkező termék, /WC-szagelszívó/ mely a WC-csészében keletkező szagokat a szennyvíz csatornába áramoltatja, így a helység teljesen szagtalan, nincsen szükség vegyszerek /illatosítók stb./ használatára a teljes szagmentesítés eléréséhez. Na az az igazi áttörés a WC-k higiéniai szempontját
  figyelembe véve!!! /Hurokán/”
 • 1. Mankapunka 2012. március 08. 16:12
  „Nagyon menő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgalmas éven van túl a MIHE

Mintegy harminc programon van túl a Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület. Céljuk, hogy… Tovább olvasom