Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Mérlegen az oktatási bizottság

Mosonmagyaróvár képviselő-testülete legutóbbi ülésén Szirányi Péter elnök számolt be az oktatási bizottság négyéves munkájáról.
Elmondta: Radványi Elvira, Varga József, Nagy Sándor és Csorvási Dánielné tagtársakkal egységes, kompromisszumokat kereső szervezetté lettek. Érdemi munkát végeztek, hiszen 38 ülésükön 130 napirendet tárgyaltak meg és 94 határozatot hoztak. A bizottság jelentőségét a városi oktatási ágazat nagyságrendje adja. Több mint 850 embert foglalkoztatnak itt, s átlagosan a költségvetés 30 százalékát ide költi el a város.
Az iskolahasználók, több mint hatezer ember révén pedig a város egész közvéleménye érintett és érdekelt az ágazat, illetve intézményei működésében. Jól példázza ezt az elmúlt négy év két konfliktushelyzete, amikor napok alatt 1000 – 1000 aláírást gyűjtöttek a helyi érdeküket védő iskolahasználók. Szirányi Péter beszámolójában kiemelte: az oktatási bizottság egyedi feladatainak legfontosabbja a városi intézményhálózat működtetésének racionalizálása lett volna. Kettőezerben a létező struktúra jelentősebb átalakításával is egyetértettek és e célból oktatási vitanapot is szerveztek. Az egymást kioltó lokális érdekek miatt mégsem sikerült az átalakítás. A 2000 júniusában kis többséggel elfogadott intézkedési terv miatt is heves várospolitikai viták zajlottak; miközben a megnövekvő tanulólétszám és a megváltozott normatívaarányok mára a tervet idejétmúlttá tették. Hasonlóképp megvalósíthatatlan lett a humánszolgáltató osztály finanszírozási terve is.
Az elnök hangsúlyozta: az ágazat a lehető legtakarékosabban működik, az idei költségvetés 514 milliós városi hozzájárulása azonban ezt elfedi. A végső rendezést s az újraéledő konfliktusok megoldását csak a teljes körű és kötelező állami normatív finanszírozás teremtheti meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekül a hársfasor

A Lucsony utca védett hársfáinak sorsáról legutóbbi ülésén döntött a képviselő-testület. A határozat… Tovább olvasom