Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Mérlegen a dunai elárasztás

A vízügyi szakemberek a szigetközi hullámtér elárasztásának tapasztalatairól számoltak be.
Kedden terepbejáráson és sajtótájékoztatón számoltak be a vízügyi szakemberek a szigetközi hullámtér elárasztásának tapasztalatairól.
Elmondták: a műtárgyakban már akadtak kisebb rongálódások, ám a természet és az élővilág számára hasznos a mesterséges árhullám.

Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője kollégáival Kisbodaknál szemléltette az elárasztás jótékony hatását. Mint mondta, az ágrendszerbe másodpercenként 200 köbméter vizet vezetnek: így ötvenes évek előtti helyzetet „produkálnak" a felső- és közép-szigetközi szakaszon.

Egyébként a Magyar Tudományos Akadémián a napokban kiértékelik az évenkénti árhullám tapasztalatait és eredményeit. A víz hozta uszadékok terhelik az ideiglenesen megépített műtárgyakat, ezeket folyamatosan tisztítani kell. Az ezzel járó többletköltségeket ezek után tudják majd kiszámítani. Vállalkozók és vízügyesek – mintegy 25–30-an – végzik a tisztítási munkát. Kisebb rongálódásokat jeleztek már a műtárgyakban: többek közt Dunakilitinél is, ám ez ilyenkor Janák Emil szerint „normális". A denkpáli hallépcsőt a tavalyi kimosódás után idén megkímélte az ár. A vízügyi szakemberek vízszintrögzítés és vízhozammérés mellett vízminőségi mintákat is vettek: ezek kiértékelése még folyamatban van.

 Szabó Csaba, a Szigetközi Tájvédelmi Körzet munkatársa elmondta: a mélyebb szigetközi részek megteltek vízzel. Így egy esetleges későbbi aszály esetén sincs gond, hisz a növények most vizet raktározhatnak el. Emellett a fiatal erdőségek fejlődését szintén segíti a mesterséges ár. A halivadékok számára is több a pozitívum: a dévérek, bodorkák éppen most ívnak, s számos alkalmas helyet találnak erre. Az elárasztás a tervek szerint május huszadikáig tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autómatuzsálem-találkozó

Száz motor- és autómatuzsálem gyűlt össze Rajkán a veteránjármű- találkozón. Tovább olvasom