Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Mérgezik a ragadozó madarakat

Hegyeshalom - Az Országos Állategészségügyi Intézet megállapította: méreg végzett azokkal a ritka parlagi sasokat, melyek július közepén hullottak el Hegyeshalomban.

A vizsgálat karbofurán nevű szert mutatott ki, mely emberre is veszélyes lehet: a rendőrség nyomoz az ügyben.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának gyanúja beigazolódott: a Hegyeshalomban megtalált elhullott parlagi sasok szerveztében mérget mutatott ki az Országos Állategészségügyi Intézet. Valószínűleg szándékos mérgezés történt. Az egész kontinensen veszélyeztetett, ritka ragadozó madárból alig nyolcvan pár él Magyarországon: szűkebb régiónkban mindössze hét éve figyelhető meg ezen állatfaj.

Hegyeshalom környékén három pár fészkelt a fiókáival: egy hatéves hím és az egyik fióka pusztult el a mérgezésben. A parlagi sas természetvédelmi értéke egymillió forint. Ivanics Éva, az Országos Állat-egészségügyi Intézet munkatársa a Kisalföldnek elmondta: a parlagi sasokban talajfertőtlenítőben megtalálható karbofuránt találtak (6,1 milligrammot), tehát méreg végzett a ritka ragadozó madarakkal. Horváth Csaba mosonmagyaróvári rendőrkapitány elmondta: másfél hete érkezett meg a feljelentés a nemzeti park igazgatóságától, s már nyomoznak az ügyben.

Tavaly decemberben Jászárokszállásnál találtak sas-, galamb- és macskatetemet, melyekkel szándékos mérgezés – karbofurán hatóanyagú növényvédő szer – végzett. Kiderült: galambtetemekbe szándékosan tettek ilyen hatóanyagot, így a jászberényi rendőrség nyomozást indított. 2003-ban hasonló mérgezés miatt a pacsmagi halastavaknál öt rétisas, számos nagykócsag, szürke gém és dankasirály maradványait találták meg.

A miértek egyik lehetséges okára egy névtelenséget kérő „bennfentes" árulta el a választ: ezt a mérget Ausztriából hozzák be, bár ott is tiltott a használata. „A rókák és ragadozó madarak irtásával az apróvadállomány számát – fácánokat, nyulakat, foglyot – szeretnék szaporítani. Mivel illegális ez a módszer, hatalmas a titkolózás és a lobbizás az ügyben, ezért nem beszél róla senki" – mondta. Igaz, a mostani mérgezés akár Ausztriában is történhetett, hisz a határtól nem messze találták meg az elhullott madarakat.

Volt már rá példa

A Kisalföld 2004. áprilisi 7-én számolt be arról, hogy a szili erdőben elpusztult egerészölyv és barna rétihéja tetemére találtak turisták. Egy derékban félbevágott malac hátsó lábait fához kötözték, a véres húsra pedig kékeslilás anyagot kentek: a méreg azonnal megölte a madarakat.
Váczi Miklós, a Fertő–Hanság és Őrség Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálat-vezetője a hegyeshalmi eredményekről elmondta: szinte biztos, hogy a teljes sascsalád elpusztult. „Ez a mérgező szer rendkívül veszélyes: az elkövetők nyilván nincsenek tisztában vele, hogy nagyon kis mennyiség emberek esetében is halálhoz vezethet" – mondta. Hozzátette: tél óta egyre gyakoribb a hasonló eset. A Hanságban a napokban találtak oszló vadkacsa-, galamb- és rétisastetemet, valószínűleg ezekkel is karbofurán végzett.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halakat ''gereblyéztek'' Ásványrárón

Ásványráró - Négy győri férfi bukott le a napokban Ásványrárónál. Az orvhalászok hármas horoggal… Tovább olvasom