Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Merénylet a Mofém ellen

Egy friss felmérés szerint a hűtlen kezelés és az ipari kémkedés, illetve az illegális termékmásolás a legelterjedtebb gazdasági bűncselekmény Magyarországon. A mosonmagyaróvári Mofém Rt. egy évtizedek óta gyártott termékét is „koppintották”.
Látszatra egyforma: Fejes Rudolf, a Mofém kereskedelmi igazgatója a golyóscsappal.
Ipari kémkedés az, amikor egy cég versenytársának titkait igyekszik megszerezni saját piaci pozícióinak, pénzügyi helyzetének megerősítésére. Az illetéktelenül megszerzett információkkal a vállalatok jelentős kutatási, fejlesztési költségeket takarítanak meg.

Egy friss felmérés szerint a hűtlen kezelés és az ipari kémkedés, illetve illegális termékmásolás a legelterjedtebb gazdasági bűncselekmény Magyarországon. Világviszonylatban átlagosan 2,2 millió dolláros vesztesége származik egy-egy nagyvállalatnak abból, hogy alkalmazottai, üzlettársai vagy éppen vevői megkárosítják.

A rendszerváltás óta a hazai cégeknek üzleti titkaik védelméről és a konkurencia feltérképezéséről saját eszközeikkel kell gondoskodniuk, amennyire ezt – financiális, szervezeti és egyéb – lehetőségeik megengedik.

Illegális termékmásolás

A felmérések szerint Magyarországon a leggyakoribb gazdasági bűncselekmények sorában a hűtlen kezelés és az ipari kémkedés után a harmadik helyen az illegális termékmásolás áll. Ennek a mosonmagyaróvári Mofém Rt. is áldozatául esett a közelmúltban. A cég kereskedelmi igazgatója a Mofém elleni merényletnek nevezte a történteket.

Kivitte, megmutatta...

– Ma Magyarországon egy kicsit sem meglepő, ha néhány vállalkozás úgy próbál extraprofitot elérni – akár a fogyasztók megtévesztése árán is –, hogy „lekoppint" egy olyan terméket, ami a piacon évtizedek óta jó pozícióban van – állítja Fejes Rudolf, a Mofém Rt. kereskedelmi igazgatója. – Cégünk például évtizedek óta gyárt úgynevezett nem zárt házas golyóscsapokat. Egyik volt kereskedelmi partnerünk kiment Kínába a mi termékünkkel. Távol-keleti partnerével legyártatott ebből a miénkkel külső jegyeiben teljesen megegyezőeket és behozta a magyar piacra.

Kínából hasonlót, fél áron

– Ezzel azonban megtévesztik a vásárlókat is, hiszen azon túlmenően, hogy ez gyengébb minőségű, véleményünk szerint esetenként veszélyes is lehet a használata. Ez a másolt termék például fröccsöntéssel készül, az anyaga így jóval porózusabb, ezért gázszivárgást okozhat. A távol-keleti országban a gumitömítéshez használt szilikonzsír szerintünk káros az egészségre. A másolat csak vízre rendelkezik hatósági engedéllyel. Ennek a kínai gyártmánynak az ára közel fele a miénknek, ám külső jegyeiben – leszámítva a Mofém-azonosítót – megegyezik azzal. Számításaink szerint csak e termék másolásával évente mintegy 270 millió forint kárt okozhatnak a cégünknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A natúrpark várat magára

Bár a helyiek nemzeti parkot szeretnének, márciusban eldőlt, hogy natúrpark létrehozását… Tovább olvasom