Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Mentési pont lehet Lébény

Nem csak a háromezer-kétszáz lébényi biztonságérzetét szolgálná, de a mintegy húszezres lélekszámú térségét is, nem beszélve a közeli autópályáról, ha a megye legifjabb városában egy mentési pont jöhetne létre a mosonmagyaróvári mentőszolgálat kirendeltségeként. Ehhez a helyi önkormányzat nem csak ingatlant ajánlott fel, akár annak átalakítását is vállalná.
Mentési pont létrehozását kezdeményezte Lébény önkormányzata a településen. Kovács Gábor polgármester reméli, hogy erről hamarosan döntés születik, s a tényleges megnyitást a város is támogatja.

– A Kisalföldben még az év elején olvastam arról, hogy a mentőautó kiérkezéséig az elvárható mentési reakcióidő 15 perc. Akkor egy térkép is megjelent, mely megdöbbentett: Győr, Mosonmagyaróvár és Csorna térségének metszéspontja között Lébény tulajdonképpen egy üres terület közepén feküdt – kezdi beszélgetésünket a településvezető, aki további indokokat is sorol.

– A katasztrófavédelmi őrs 2013-as kialakítása Lébényben indokolta létjogosultságát, amit a beszámolójukban számszerű adatokkal igazoltak. A környéken éppúgy be tudtak avatkozni, akárcsak néhány percen belül a közeli autópályán. Továbbá a várossá válásunk is indokolja, hogy városias szolgáltatásokat tudjunk nyújtani az itt élőknek – magyarázza továbbá a településvezető, aki szerint a mentési pont a háromezer-kétszáz helybeli mellett egy húszezres térséget szolgálna, nem beszélve a közeli autósztrádáról.

Az egykori óvodából indulhatnak már akár az év végén a mentők – reméli Kovács Gábor polgármester.
Az egykori óvodából indulhatnak már akár az év végén a mentők – reméli Kovács Gábor polgármester.

Kovács Gábor szerint a képviselő-testület is felkarolta az ötletet, mely az emberek biztonságérzetét növelné. Megkeresték a térség országgyűlési képviselőjét, Nagy Istvánt, aki partnerként állt az ügy mellé és segítséget nyújtott előrehaladtáért. Azóta a helyi képviselők határozatban erősítették meg szándékukat, és az Országos Mentőszolgálat részéről több szakember is ellátogatott a településre.

Az önkormányzat még egy ingatlant is felajánlott: a korábban megüresedett „kinti" óvodát adnák át e célra. A polgármester reméli, mielőbb döntés születik, s akár már az ősz folyamán megkezdődhet a mentési pont létrehozása. Az egyik csoportszobát és vizesblokkot alakítanák át az igények szerint, ezt szintén a város finanszírozná, akárcsak egy szín építését a mentőautónak.

A lébényi mentési pont várhatóan a mosonmagyaróvári mentőszolgálat kirendeltsége lesz, ahol nagyjából félnapos szolgálatot teljesítenek a szakemberek (tulajdonképpen Lébényből várják a beavatkozáshoz a riasztást).

– Ha a számok indokolják és igazolják, akár egy-két éven belül mentőállomássá is kinőheti magát a leendő mentési pont. Ehhez az ingatlant pályázattal lehetne fejleszteni, a mentőszolgálat és az önkormányzat összefogásával – zárta szavait a megye legifjabb városának vezetője, ígérve, amennyiben az ügyben előrelépés lesz, tájékoztatást nyújt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi alkotókat díjaztak

Népes közönség előtt nyílt meg a minap a Mosonvármegyei Múzeumban a Moson Megyei Tárlat, amire… Tovább olvasom