Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Mennyit fizetünk a szemétszállításért?

Az új hulladékgazdálkodási rendszerhez való csatlakozás a nagytérségi társulás 71 településén átlagosan 8 százalékos drágulást okoz.
A Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás 3,5 milliárd forintos, európai uniós támogatásban jelentősen részesülő projektje részleteiről dr. Árvay István, a társulás elnöke beszélt lakossági fórumon Mosonmagyaróváron. Mint mondta, Jánossomorja határában, a hulladéklerakó mellett már épül az új válogatómű. Itt szortírozzák majd ki a kommunális hulladékot hasznosíthatósága szerint. Folyamatban vannak a közbeszerzések a szemétszállító autókra, edényzetekre is.

Jánossomorja határában, a hulladéklerakó mellett már épül az új válogatómű – hangzott el a mosonmagyaróvári lakossági fórumon.
Jánossomorja határában, a hulladéklerakó mellett már épül az új válogatómű – hangzott el a mosonmagyaróvári lakossági fórumon.


– 2013 második felében indulhat az új rendszer. Kísérleti jelleggel indítjuk el az ötszáz háztartásnál nagyobb településeken a házhoz menő szelektív gyűjtést. Ehhez 25 ezer szelektív kukát osztunk majd ki. A kisebb településeken egyelőre maradna a zsákos PET-palack-gyűjtés. 166 vadonatúj szelektív szigetet létesítünk. Tíz hulladékudvart alakítunk ki, a zöldhulladék gyűjtésére is kukákat szerzünk be, sőt, a komposztáláshoz is igényelhetnek edényzetet a lakók.

A társulás elnöke szerint egy ilyen méretű beruházásnál elkerülhetetlen, hogy drágítást ne eredményezzen. Ez a 71 településen átlagosan 8 százalékos emelést jelenthet majd, ami eltérő mértékű lesz Csorna és Mosonmagyaróvár környékén. Sólyom Tibor, a projekt vezetője úgy tájékoztatott, hogy egységes díjképzés lesz a térségben. Mindez azért fontos, mert jelenleg a társulás településein nem egységes árat kell fizetni a szemétszállításért. A Lajta-parti városban és környékén „majdhogynem árcsökkenést vagy mindenképp stagnáló díjakat" , a rábaközi településen azonban díjemelést hoz az új rendszer.

– Ugyan átlagosan 8 százalékos emelésre lenne szükség, de a törvényi előírások miatt ez most 4,2 százalékos lesz. A többi emelés akkor jöhet, ha azt az Energia Hivatal elfogadja – fogalmazott a projektvezető, aki szerint azt még nem tudni, mit jelent majd a szemétszállítási díjakra nézve a kormány esetleges korlátozása.

– A hulladékszállítást a jelenlegi szolgáltató, a Rekultív kft. végzi, mellyel 15 évre koncessziós szerződést kötött a társulás – hangsúlyozta dr. Árvay István. Szerinte „az új hulladékgazdálkodási törvény nem a legszerencsésebb a projekt számára. Eszerint ugyanis 2013 közepétől a szolgáltatást csak többségi önkormányzati vagy állami tulajdonban lévő cég végezheti." Éppen ezért a társulás tárgyal a Rekultív kft.-vel, amely eddig mintegy félmilliárdos koncessziós díjat fizetett ki.

A Rekultív kft. 1993 óta közszolgáltató itt. Miután 2012-ben lejárt a szerződés, nyílt közbeszerzésen újat kötöttek 15 évre. Nagy Lajos, a Rekultív kft. ügyvezetője elmondta: cégük arra törekszik, hogy a törvénynek megfelelően alakítsák át a tulajdonviszonyokat. „Reményeink szerint megállapodásra jutunk úgy, hogy a közszolgáltatási szerződés sem sérül és csak a tulajdonviszonyokon változtatunk" – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 11. Sikloernyos 2013. január 15. 18:53
  „Elozo hazunkban a kerekes kuka kb 3 honapig birta, kitortek a kereket.
  Mostani hazunkban is 3-4 honap utan eltorott a teteje, aztan el is tunt. Mindket kuka sajat.”
 • 10. pancser 2013. január 15. 12:42
  „Nem általánosítanék, 18 éves műanyag kukánk elrepedt, megszolgálta az idejét, az anyag elfáradt vettem egy használt kerekeset, ár 7500 Ft a halászi gazdaboltosnál. Ha csupán 5 évig bírja sem volt rossz befektetés.
  Azt sem értem, hogy hogyan juthat valaki olyan gondolatra, hogy a szemétszállítókat arra képzik, utasítják, hogy törjék össze az edényeket. Számomra ez felfoghatatlan, kíváncsi lennék aki ezt állítja milyen személyiség?
  Amit látni mindenfelé az az, hogy a kukák tömve vannak a 120 literesben 140 l a 60 l-esben 80 liter púpozva. Vajon nem jut eszükbe, hogy ezzel azoknak az embereknek a munkáját nehezítik meg akik esőben, hóban, fagyban, kánikulában elhordják a szemetüket gondoskodnak a tisztaságról, miért nem becsüljük mások munkáját?”
 • 9. Sikloernyos 2013. január 15. 11:17
  „Eloszor odaig kene eljutni legalabb, hogy nem torik romma a kukankat. Persze, ha berelnenk, talan jobban vigyaznanak ra, lehet, hogy ezert is torik ossze a kukat. Igy akarjak berlesre kenyszeriteni az embereket. Jo ideje hianyzik a teteje, beleesik az eso, a ho.”
 • 8. kenderice 2013. január 14. 19:48
  „Persze hogy emelkedik, ha a közgép csinálja ezt is! Kell a lóvé a haveroknak.”
 • 7. tökmindegy 2013. január 13. 20:25
  „Ez a 8 %-os emelés is a rezsicsökkentési kampány része?”
 • 6. pancser 2013. január 12. 13:53
  „3. Oreg35 2013.01.10. 15:11
  Tőled nem vitték el a szemetet, azért reklamálsz? Velem is előfordult egyszer 10 év alatt, de mikor láttam, hogy itt felejtették, vlszlg véletlenül, egy telefonnal el tudtuk intézni, a főnökük visszaküldte őket. Nem szólhatok rájuk semmi rosszat! Baj inkább azzal van akinek kukája sincs. az hordja rakja a szemetét más kukájába, ez a jobbik eset, a hulladékgyűjtő szigetre dobja ez már rosszabb, a legrosszabb az amikor az erdősávba dobja.
  Láttam olyat, hogy a közeli büfé reklámtáblái dobozai az erdősávba lettek hajítva. Kérdezem, mivel az intézmény beazonosítható, legalábbis az anyag, meg lehet-e büntetni?”
 • 5. kocsoggorog 2013. január 11. 10:31
  „Ez nem rossz önkormányzati rendelet kérdése. Lehetőség van kisebb kukára, eseti kukaürítésre, de azért azt senki nem tarthatja életszerűnek, hogy egyik héten kell a 120 l-es kuka, utána meg nem.”
 • 4. Alex64 2013. január 10. 15:46
  „Jánossomorján évekig nem fizettek azon a címen, hogy területet biztosítanak a telepnek. Mosonmagyaróvári dombnál meddig nem fizettek a helyi lakosok? Eddigi mind 3-om hozzászólónak maximálisan igaza van. Fizetés ürített edény tényleges ürítése után. Csak ez sajnos nem biztos, hogy olcsóbbá tenné mert akkor egy szállítás lenne magasabb áron ez biztos mivel közös költség rész kevesebb szállításra terhelődne. Üzemanyag járműpark személyzet költségére gondolok. Ez olyan róka fogta csuka, csuka fogta róka esete.”
 • 3. Oreg35 2013. január 10. 15:11
  „Olyan törvényt kell hozni, hogy az el nem végzett szolgáltatásért ne lehessen "kényszer" díjbeszedést alkalmazni!
  Ezeket a rossz önkormányzati rendeletek teszik lehetővé! Kit képvisel az önkormányzat? Nem a választóit?”
 • 2. Tmoha 2013. január 10. 10:52
  „Amióta Jánossomorján van a telep, minden fejlesztési periódus áremeléssel járt eddig is. Mikor jutunk el oda, hogy csak akkor fizessen a lakosság ha egy szolgáltatás teljesül? Ha nincs elszállítandó szemét, nem rakja ki a hulladékgyűjtő edényt, akkor ne kelljen fizetni.”
 • 1. Contar 2013. január 10. 10:50
  „A drágulás mellett-helyett az eddig nem fizetőket is be kellene vonni a rendszerbe!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nevezhetnek a kolbásztöltő versenyre

A városban működő civil egyesületek és baráti társaságok jelentkezését várja a Mosoni-Duna Hajós… Tovább olvasom