Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

''Mennyit ér meg a lakók nyugalma?''

A mosonmagyaróvári quadosok és krosszmotorosok egyesületet alapítanának, ám kijelölt pályát és útvonalat kérnének a kistérségi polgármesterektől.

A motorosok szerint az a kérdés: „Mennyit érne meg a rend és a lakók nyugalma a települési önkormányzatoknak?"

A mosonmagyaróvári kistérségi társulás régóta foglalkozik a quadosok és krosszmotorosok megoldatlan helyzetével, már az illetékes minisztériumot is megkeresték az ügyben. Szabó Miklós elnök a legutóbbi ülésen arról beszélt: a mosonmagyaróvári motorosok képviselőinek levele szerint felvették Bezenye polgármesterével a kapcsolatot, s év végéig megkapták a bezenyei laktanya területét gyakorló- és versenypályának. 

Perger Péter a motorosok képviselője az ülésen úgy folytatta: sajnos a levelük tartalmának mára a fele sincs érvényben. „Két éve keressük a megoldást, s csak falakba ütközünk. A bezenyei lehetőség mégsem jön össze, pedig mi 50–70 motorost fognánk össze. Rendet tudnánk tenni: havi tagdíjfizetéssel önállóak lehetnénk. 30–40 quad van a városban, s egyre több a gond: a jövőben bevezetendő egyéni azonosító nem oldja meg ezt, csak pénzbevételt jelent az államnak. Kijelölt területet szeretnénk: sajnos az előző városvezetés sem talált számunkra ilyet. Azt kérjük: a kistérség települései jelöljenek ki egy tíz kilométeres szakaszt, s így egy több mint kétszáz kilométeres túraútvonalon már tudnánk motorozni" – mondta Perger Péter. A motorosok képviselője szerint, ha úgy alakul, pályát építeni, tagdíjat fizetni úgyis nekik kell. „Ha ez nekünk ennyi pénzt megér, mennyit ér meg a környező településeknek, ha fontos lakóik nyugalma, biztonsága? – kérdezte a polgármesterektől. – Mennyi pénzt ér meg az önkormányzatnak, hogy rend legyen a területén? Mi garantáljuk, hogy hetven motor el fog tűnni a területükről. Igaz, az egyesületen kívüliekért garanciát vállalni nem tudunk" – tette hozzá.

Egyesületet alapítanának, s azt kérik, a kistérség vizsgálja meg hosszabb távon, milyen zárt, kijelölt területet kaphatnának.
Szabó Miklós disszonánsnak érezte a felvetést, hisz a települések még saját sportegyesületeiket is alig tudják támogatni. Török Sándor mosonszolnoki polgármester szerint a motorosok megközelítése nem a legszerencsésebb. Elképzelhetetlennek tartja, hogy minden település útvonalat jelöljön ki, már csak a tulajdonviszonyok miatt is. Perger Péter szerint erre az ajánlatra sem volt könnyű rávenni a motorosokat: „Ha ez nem jön össze, nyolcvan motoros nyolcvan irányba indul majd el. A rendőrség nem lép, nem tesz rendet, ezért ha nem fogadják el kérésünket, feleslegesen voltunk itt egy órát" – mondta. Török Sándor úgy reagált: az illetékes hatóság nekik még egy kerékpáros pihenőhely építését sem engedte. Ekker Károly kisbodaki polgármester úgy fogalmazott: „Nem bírom már cérnával. A hatvanas években is rengeteg motor volt, mégis betartottuk a szabályokat" – mondta. Szabó Miklós azt javasolta: a quadosok elképzelt útvonalaikat tegyék le a kistérség asztalára, Török Sándor szerint viszont újra vizsgálják meg a bezenyei lehetőséget. Fazekas Zoltán darnózseli polgármester elmondta: náluk mezőgazdasági utakat használnak a quadosok, melynek több száz tulajdonosa van. „Mindennek megvan a maga helye, a település nem pálya." Szabó Miklós végezetül úgy fogalmazott: azzal van gond, ahogy a quadosok, krosszmotorosok közlekednek. 

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázz, gyerekek!

Baleset-megelőzési napnak adott otthont nemrégiben a hédervári Timaffy László Pedagógiai Központ. Tovább olvasom