Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Mennyibe kerülne a másodosztály?

Csaknem negyven év után ismét másodosztályú labdarúgócsapata lehet Mosonmagyaróvárnak: ehhez azonban több szponzori pénzre (negyven- vagy csak hétmillióra?) van szükség, mivel az önkormányzat nem tudja állni a felmerülő költségeket. A centenáriumi ünnepségsorozat június közepén lesz. Az egyesület nevéről a Fővárosi Ítélőtábla dönt.

A feljutás küszöbén

Négy fordulóval a vége előtt négy pont a patinás, száz éve alapított MTE 1904 labdarúgócsapatának előnye a második helyezett előtt az NB II-es pontvadászatban. A tavaly megerősített gárda előtt már harmadszor csillan meg az NB I/B-be való feljutás esélye. 1985-ben bajnokként osztályozót játszhattak volna a futballisták, ám anyagi okokra hivatkozva visszaléptek a magasabb osztálytól. Akkor igen nagy felzúdulás támadt emiatt a Lajta partján. Legutóbb 2001-ben is már bajnoknak látszottak, amikor végül a szóbeszéd szerint korántsem váratlan hazai döntetlenek és vereségek után csak a dobogó harmadik fokára állhatott fel a csapat. A hatvanas években már volt másodosztályú együttese a városnak, s most ismét kínálkozik a lehetőség.

A város nem tud többet adni

A gárdát a város mellett egyéni szponzorok segítik. Az ő segítségükkel érkezhetett ide Szegletes Szabolcs a Vasasból, a nigériai Godian és a szlovákiai Novota és Méry. Feljutás esetén azonban jóval biztosabb anyagi háttér szükséges. Vida László sporttanácsnok elmondta: a város 11 millió forintot ad évente a labdarúgóknak. Ehhez jön még 20 millió a három pálya – MTE, Kühne, Kossuth-gimnázium – fenntartására. A másodosztályú szerepléshez azonban városi összefogásra van szükség: több szponzort kell találni, mivel az önkormányzat nem tud több pénzt adni a szakosztálynak.

Információink szerint az induláshoz az eddigi költségvetés mellett még negyvenmillió forint szükséges. Dr. Palatinus János, az egyesület elnöke ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta.
– Ezzel a kérdéssel még nem foglalkoztunk, senki sem végzett ilyen számításokat – kezdte az elnök. – Az aranyérem esetén a jövő évi bajnokság kiírását is meg kellene várnunk. Mindenesetre egy profiligás csapat a szponzorok számára is vonzóbb lehet. Csak reménykedni tudunk a feljutás kiharcolásában és a biztos anyagi háttér létrejöttében.

Harminc-negyven milliós többlet

Tiba Zoltán, a csapat edzője szerint az öltözőben is téma a bajnoki cím, illetve a feljutás lehetősége.
– Most már csak mi veszíthetjük el a bajnokságot: a másodosztályú szereplés a megszerezhető aranyérem után már csak az anyagiakon múlna. Úgy tudom, ehhez a mostani költségvetésünket harminc-negyven millió forinttal kell kiegészíteni. Sajnos az osztrák ligának nagy az elszívóhatása: szinte minden játékosomat megkörnyékezték már. Egy jó ajánlattal, ami esetleg munkalehetőséggel is párosul, nehezen tudunk versenyezni.

„ Csak 6–7 millióval kell több"

Stipkovits Pál, a város polgármestere állítja: már az is nagy szó, hogy más klubokkal ellentétben az egyesületnek nincs adóssága.
– Az önkormányzat akkora összeggel támogatja az MTE 1904 labdarúgóit, amekkorával Győr és Sopron összesen városuk futballistáit. A bajnoki cím jó reklámhordozó: a virilisták köszöntésén biztatni fogom a helyi vállalkozókat a csapat szponzorálására. A feljutáshoz szükséges 30–40 milliós összeg badarság: ismerem a másodosztályú gárdák költségvetését, 6–7 millió forinttal több pénz elég lenne. Az önkormányzat idén a lelátó rendbetételével mintegy másfél millió forintos többletterhet vállalhat magára.

Centenáriumi ünnepség júniusban

– Annyi már bizonyos, hogy a centenáriumi ünnepséget június 19-én és 20-án rendezzük – mondta az egyesületi elnök. – A focipályán korosztályos labdarúgó-mérkőzések lesznek: szlovák és osztrák csapatokkal tárgyalunk. Az asztaliteniszezők nemzetközi tornát rendeznek. Emellett emlékkiállítást és egy emlékkönyv bemutatóját is tervezik.

Még mindig perlik a nevet

Korábban beszámoltunk már arról (2003. október 27.), hogy a helyi tekecsapat elnöke levédette a nagy múltú egyesület nevét. Az ügyből bírósági per lett, melyben névváltoztatásra kötelezték az egyesületet: így lett MTE 1904. Csakhogy a felperes ezt is megtámadta, s az ügy azóta a Fővárosi Ítélőtábláig jutott. Dr. Palatinus János elmondta: az ügyben az egyesület azóta semmilyen hivatalos értesítést nem kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A határ helyett a hegyeshalmi főtérre

A Levéli Lábatlan Néptánccsoport tagjai úgy érzik, hiába készültek közel másfél hónapig az uniós… Tovább olvasom