Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Menni akartunk, végigcsinálni, bizonyítani - Balaton-kör a vesebeteg emberekért

Két mosonmagyaróvári vesebeteg fiatalember társaiknak példát mutatva és kitartásra buzdítva arra vállalkozott, hogy négy nap alatt körbekerekezze a Balatont. A túra teljesítése után további célokat tűztek ki maguk elé.


A sorstársakból lett barátok


Pingitzer Károly policisztás vesével született. Gyógyszeres kezeléssel negyven éves koráig sikerült olyan szinten tartani az állapotát, hogy csak most igényel dialízis kezelést.

Horváth Róbertnek 2005-ben mindkét veséje leállt egy megfázás következtében, így már húszéves korában dialízis-kezelésre szorult.

Az édesanyja által felajánlott vese hat év után kilökődött.

Fotó: Koch Adrienn
Fotó: Koch Adrienn

Ápirilisban Károly és Róbert hasába olyan katétert ültettek be, melyen keresztül saját maguknak végezhetik a dialízis-kezeléseket.

A szobatársakból lett barátok a közös lábadozás során elhatározták, hogy kerékpártúrát szerveznek a Balaton körül, és közösen tesznek egymás és sorstársaik egészségéért.

Károly és Róbert július 3-án indult Balatonfüredről, ahová július 6-án pénteken érkeztek vissza. A táv 210 kilométer volt, melyet négy nap alatt teljesítettek a kerekezők a "RenBalatour" névre keresztelt túrán.

A RenBalatour-ról

Az úttal három céljuk volt - találkozni sorstársaikkal és beszélgetni arról, ki hogyan éli meg a vesebetegséget, mesélni arról egészséges embereknek, valamint felhívni a figyelmüket a rendszeres háziorvosi szűrővizsgálatok szükségességére, megmutatni és visszaadni a reményt sorstársaiknak, hogy e betegség mellett is lehet teljes értékű életet lehet élni.

Túrájuk során a keszthelyi és a siófoki dialízisközpontoknál tartottak előadásokat történetükről, a vesebetegségről és annak kezeléséről, valamint a transzplantációról is.

A hasonló betegségben szenvedőknek azért is nehéz egy ilyen túrát teljesíteniük, vagy csak normális napirend szerint élniük, mert kezelniük kell magukat.

Ez a kezelés napi négyszer fél órát vesz igénybe. Elmondásuk szerint legnagyobb ellenfelük a nagy hőség volt - a két fiatalember vesebetegsége miatt maximum napi egy liter folyadékot fogyaszthat.

Az indulás
Az indulás

A meleg ellen nedves törölközőkkel, és sapkával készültek. Még annyi felfrissülést sem engedhettek meg maguknak, hogy megmártózzanak a Balatonban, hiszen a speciális dialízishez szükséges katétert sterilen kell tartaniuk hasfalukban.

A kerekezőket családtagjaik, barátaik, orvosok, ápolók és a céljaikkal egyetértő támogatók kísérték az úton.

"Egy percig sem töprengtünk azon, hogy ez jó-e a szervezetünknek. Menni akartunk, végigcsinálni, bizonyítani, nem csak magunknak hanem sorstársainknak is - hisszük, hogy az útunkba állt betegség ellenére is teljes életet élhetünk.

A meleg eléggé megviselte a társaságot, de a szép táj , a nehéz emelkedők és a jutalomlejtők felejtették valamelyest a már-már elviselhetetlen hőséget." - mesélte a kisalfold.hu-nak Róbert.

Az érkezés Balatonfüredre
Az érkezés Balatonfüredre

A tervekről

"A RenBalatour szervezésére csak három hónapunk volt. A túrából hagyományt szeretnénk csinálni, a jövő évire pedig má bőven lesz időnk felkészülni - Kanadából is kaptunk jelzést , hogy szeretnének résztvenni a jövő évi rendezvényen.

Természetesen az évben nem csak ezt az egyetlen eseményt tervezzük. Szeretnénk kisebb összejöveteleket szervezni - ezek nem hivatalos események lesznek, nem lesz mögötte nagy szervezőmunka, csak elmegyünk és tekerünk.

A kerékpározáson kívül szeretnénk Mosonmagyaróvár és környékén a helyi betegeket összehozni, segíteni nekik, szívesen beszélgetünk is velük, ha megkeresnek. Olyan jövőbeli tervünk is van, ami a megvalósításra vár, erről azonban még nem árulok el semmit."

Aki úgy érzi , hogy bármely túrához csatlakozna - legyen sorstárs vagy egészséges ember -, a fiúkat megtalálhatja facebook-on a https://www.facebook.com/RenBalatour oldalon vagy írhat e-mailt az info@renbalatour.hu címre.

Olvasóink írták

 • 4. poorman 2012. július 21. 17:50
  „Tisztelet és Dicsőség!!!!”
 • 3. Contar 2012. július 20. 04:52
  „Gratula, fiúk, és sok sikert a további munkálkodásotokhoz!”
 • 2. Sceptic 2012. július 20. 00:09
  „Elismerésem, srácok! Teremtsetek hagyományt, nagyon kell az ilyen példa.”
 • 1. Föld 2012. július 19. 14:20
  „Gratulálok,példaértékű.Nagyon szép teljesítmény.Jó egészséget!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Először járőrözött a városi polgárőrség

Az engedélyek megszerzése és a szerződések aláírása után a februárban alakult Kis-Duna Polgárőr… Tovább olvasom