Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Menetrend: csúcsidőben körjárat Majoroknak

Mosonmagyaróvár - Összeállt a helyi buszközlekedés végleges menetrendje.


A Halászi úti lakótelep és a Duna lakópark ugyan egyelőre kimarad a járatok útvonalából, a majorokiak viszont a csúcsidőszakokban eljuthatnak a vasútállomásra.

Hosszas előkészítés, egyeztetések, érvek és ellenérvek felsorakoztatása eredményeként összeállt a mosonmagyaróvári helyi buszközlekedés december közepén életbe lépő új menetrendje. A helyi tömegközlekedés felülvizsgálatára azért volt szükség, mert az utóbbi években drasztikusan visszaesett az utasok száma.

A járatok átszervezése nem aratott osztatlan sikert. Az átalakítás elsősorban a majoroki városrészben, a Halászi úti lakótelepen és a Duna lakóparkban élőket érintette hátrányosan. Aláírásgyűjtésbe is kezdtek, hogy a helyi autóbuszjáratok megszüntetésének, átszervezésének következményeként ne érje őket súlyos hátrány. A csaknem kétszáz aláírást a kezdeményezők átadták Muráncsik Lászlónak, aki az átszervezést előkészítő eseti bizottságban az önkormányzatot képviselte.

A képviselő azóta további egyeztetést tartott a Kisalföld Volán illetékeseivel és lakossági fórumot is összehívott a kérdésben. Így mára összeállt a végleges menetrend.

A társaság hosszú távú célja, hogy kizárólag az utasok tartsák fenn a helyi tömegközlekedést.
A társaság hosszú távú célja, hogy kizárólag az utasok tartsák fenn a helyi tömegközlekedést.

Muráncsik László elmondta: a fórumon kérték a társaságot, hogy az 1/A jelű járat indulási időpontját a reggeli és délutáni csúcsidőszakokban módosítsa az igényeknek megfelelően. Emellett létrehoznak 1/B jelzéssel egy járatot, ami a vasútállomásról indulva és oda érkezve körjáratként a majoroki városrészt is érinti és megoldja a lakossági problémákat. A fórumon felmerült továbbá, hogy az átlagos 15–20 utas mellett a jobb kihasználtság érdekében a Volán miért nem közlekedtet kisebb buszokat. A társaság szerint nem érné meg lecserélni a járműparkjukat, mivel ezek üzemeltetési költsége sem lenne sokkal kevesebb.

Az átszervezést követően a Halászi úti lakótelepen megszűnik a tömegközlekedés, kizárólag a diákjáratok mennek majd erre a területre.

Az új híd átadását követően egy-egy buszmegállót alakítanak ki a Halászi úton – a Tüzép-telepnél –, ahol a helyközi járatokra felszállhatnak majd az utasok. A hídátadás után 6-os számmal egy új helyi járat is közlekedik majd a Királyhidai úti végállomástól a Rév utcáig.

Muráncsik László hozzátette, örvendetes, hogy a lakók megértették és egyetértettek azzal, hogy elkerülhetetlen a járatok átszervezése. A hosszú távú cél, hogy kizárólag az utasok tartsák fenn a helyi tömegközlekedést. A képviselő-testület várhatóan december elején foglalkozik újra a kérdéssel.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. mlac 2009. november 20. 22:44
  „Igazad van, hogy az államnak kéne finanszírozni, de nem az, hanem az önkormányzat finanszírozza!”
 • 21. pancser 2009. november 20. 22:02
  „18-nak! Mivel nincsen jegy(ingyen) senki nem tudja hány nyugdíjas utazik. Ha tudná a cég, akkor egyszerű volna benyujtani a számlát a jegyek alapján. Az ingyenutakat meg annak az intézménynek, jelen esetben az államnak kéne finanszírozni az utólsó petákig, aki ezt a rendelkezést hozta. Képzeljünk el aegy boltot, ahol elrendelik a nyugdíjasokanak ingyen kell mondjuk kenyeret adni. Mi történik? A boltos tönkremegy. Ha ezt nem akarják akkor ki kell fizetni valakinek a kenyér árát. Ha ezt nem teszik a bolt is megszűnik mint a járatok!”
 • 20. jajó1995 2009. november 20. 20:20
  „elöször nézd a volán helyzetét aztán nézd a tiédet
  utána okoskodj”
 • 19. jajó1995 2009. november 20. 20:18
  „moderálva sértő”
 • 18. mlac 2009. november 20. 18:08
  „17-nek!
  Nem a vállalat viseli a költséget, hanem a város költségvetése!
  A költségvetés bevételi oldalán befizetett adóforintok vannak, tehát mindannyian fizetünk a buszért, akik dolgozunk, még azok is akik sohasem szállnak buszra!
  Az, hogy a nyugdíjasok 65 év felett ingyen utaznak, önmagában nem lenne baj, csak az állam jelenleg is 2001-es szinten kompenzálja!”
 • 17. pancser 2009. november 20. 16:50
  „Nem a nyugdíjasok a hibásak, hanem azok akik úgy oldották meg ezt a kérdést, hogy nem kell jegyet felmutatniuk, így aztán senki sem tudja hányan utaznak. A vállalat éppen ezért nem tudja a jogos utiköltséget felszámítani az államnak. Ezeknek a költségét a vállalat viseli, költségből nem, csak bevételből lehet megélni!”
 • 16. 1móvári 2009. november 20. 15:21
  „RickCartman ,,az írja"????? Ez ,,azt írja" vagy ,,ő írja" akart lenni??Ha már így kioktat mindenkit akkor Ön is figyeljen oda...:P”
 • 15. 1móvári 2009. november 20. 15:18
  „Azt elfelejtettem beleírni még, hogyha 60 évesen Önöknek nem lesz buszjárat, amivel utazni tudnának köszönjék a jelenlegi véleményüknek és azoknak akik most ebben a helyzetben ugyanúgy gondolkodnak, mint Önök!!!”
 • 14. RickCartman 2009. november 20. 15:14
  „Kimi74: ajánlom 1móvári hozzászólását is,az írja: "újjabb..."isteni!!!”
 • 13. 1móvári 2009. november 20. 15:09
  „Ha valakinek az a véleménye,hogy ilyen helyzetben sem fizessenek a nyugdíjasok /akik kb. az utasok 70%-át képezik/ akkor azok az emberek ne háborodjanak fel, ha újjabb járatokat fognak megszüntetni!!!!Abból a 30%-ból, akik fizetnek a buszért sajnos nem tudják fenntartani a volántársaságot!Ez lassan a teljes csődhöz vezet majd és akkor sétálhat mindenki, akinek nincs autója.Beleértve a nyugdíjasokat is!!!Ezt kellene megérteni mindenkinek!!!Mint már mondtam,sajnos nem levegővel mennek a buszok és a sofőrök sem fognak ingyen dolgozni!!!!”
 • 12. Kimi74 2009. november 19. 23:08
  „8. jajó1995

  Először próbálj megtanulni helyesen írni,tudom nehéz lesz!

  "nyugdijasok" azt így írjuk helyesen hogy nyugdíjasok,"füzesenek" azt helyesen úgy írjuk hogy fizessenek.
  A "fizezs" az szerintem fizess akart lenni,a "helyetük" pedig helyesen helyettük.
  Hozzászólásoddal szépen minősíted magad <moderálva>”
 • 11. Ákos62 2009. november 19. 21:36
  „1móvári!
  Nem minden nyugdijas utazik ingyen, ha nem tudnád! Vannak 65 év alatt is nyugdijasok akik megveszik a
  jegyet vagy a bérletet , mert az gazdaságosabb. Őket is rosszul érinti a járatok törlése, de az a kutyát
  nem érdekli. Reménykedj, hogy megéred a 65-öt és akkor vidáman utazhatsz ingyen és ÁLLVA és elgondolkodhatsz azon amit ma 1-es sorszámmal leirtál!”
 • 10. RickCartman 2009. november 19. 20:38
  „Imcsi,a 215,- Ft 10%-a az 21,5 Ft....ez segítené ki a Volánt???Na ne már...
  1móvári,melyik nyugdíjas kap több pénzt nálad?Talán csak nem az,aki ledolgozta az életét, és már befizette az összes járulékát?Helyetted is, aki akkor még gyermekként ingyen kaptál mindent.Te miért nem fizettél akkor?
  Küld hozzászólásodat a Margaréta Nyugdíjasklubba,majd meglátod,mit csinálnak veled:-)))))”
 • 9. Imcsi 2009. november 19. 18:34
  „Én is úgy gondolom, hogy mindenkinek kellene fizetnie a jegyért, mondjuk az eddigi ingyenesség helyett legyen pl. a rendes menetjegy 10 %-a!”
 • 8. jajó1995 2009. november 19. 15:18
  „miki ne okoskodj mer nem méred fel a pénz értékét

  de ha ne a nyugdijasok füzesenek akkor kik!!
  idióta
  akkor fizezs ki helyetük”
 • 7. urbaniastapista 2009. november 19. 13:47
  „A nyugdíjasok utaztatásának csak kis részét fizeti meg az állam, még megszámolni (0 forintos jegy) sem engedi őket, nehogy kiderüljön a simlissége.
  Amúgy a Buszpályaudvar teszkósítása verte a legnagyobb szöget az óvári közösségi közlekedés koporsójába.”
 • 6. mlac 2009. november 19. 13:10
  „A lényeg az, hogy most az is fizet a buszért, aki egyébbként sosem utazik vele!
  És az valóban hiba, hogy a nyugdíjas 65 év felett ingyen utazik, azonban az, hogy az osztrák és más uniós nyugdíjas is, az már egyenesen felháborító!
  Ez így van tessék utánnanézni!!!!”
 • 5. 1móvári 2009. november 19. 11:28
  „Atz hiszem Ön nem érti a lényeget!Ha nem fizetnek nincs miből fenntartani a buszokat!Sajnos nem levegővel mennek és a sofőrök sem jótékonyságból dolgoznak!”
 • 4. Kimi74 2009. november 19. 11:14
  „"Én fizetek a bérletemért több mint 3000 Ft-ot,úgyhogy leülök"
  Ha 5000 ft-ot fizetnék akkor is átadnám a helyem!!!!
  Azt hogy mit csinálnak egész nap szerintem semmi közünk hozzá!”
 • 3. 1móvári 2009. november 19. 10:58
  „Márpedig nyugodtan megvehetik!!Mert már ott tartunk,hogy több pénzt kap a nyugdíjas,mint aki dolgozik!Nem kell nekik felnyomorogni a reggeli buszra.Nem csinálnak egész nap semmit.Menjenek a későbbivel,ami már majdnem üres.Én fizetek a bérletemért több mint 3000 Ft-ot,úgyhogy leülök.Szinte csak beőlük állnak az utasok.Úgyhogy ha így folyatatódik teljesen becsődöl az egész és még ennyi busz sem lesz mint most!Nem szórakozásból törölgetik a járatokat, meg hogy ne kelljen nekik ennyit dolgozni,hanem azért mert nincs miből fenntartani ennyi járatot!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a tábladöntögetőket

Mosonmagyaróvár - Kidöntötte a Kiserdei és a Kálnoki utcák kereszteződésében lévő jelzőtáblát egy… Tovább olvasom