Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Mélységi ellenőrzések a schengeni belső határ térségében

Rajka - Egy új egység, határrendészeti és közbiztonsági osztály kezdte meg működését január elsejétől a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon. A többségében korábbi határőrökből álló osztály a rajkai határátkelőn kapott helyet.
A rendőrség és a határőrség január elsejével életbe lépett integrációja részeként a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon is létrehozták a határrendészeti és közbiztonsági osztályt.

A jelenleg harminchét, többségében korábbi határőrökből álló csoportot Újszászi Zsolt alezredes irányítja, aki ezt megelőzően az év végével megszűnt Hegyeshalmi Határrendészeti Kirendeltséget vezette.

Az osztály a rajkai határátkelő épületében kapott helyet. Az alezredes szerint munkájuk sokban hasonlít eddigi működésükhöz, ám sok új feladatot is kapott az osztály.

Újszászi Zsolt: Az alezredes szerint az új osztály beváltja a hozzá fűzött reményeket.

– Ugyan még csak rövid idő telt el a két szervezet integrációja óta, ám csak pozitív tapasztalataim vannak a rendőrségről – mondja Újszászi Zsolt. – Az első naptól kollégaként fogadtak bennünket és úgy érzem, mindenkinek sikerült a beilleszkedés. A két szervezet feladata noha sokban hasonlít egymásra, mégis vannak különbségek. Éppen ezért már folynak a különféle képzések a határőrségtől érkezett kollégák részére.

Az új osztály elsődleges feladata, hogy a schengeni belső határ térségében melységi ellenőrzéseket hajtson végre. Ezt természetesen nemcsak a határ közelében, hanem a kapitányság teljes illetékességi területén végezzük. Folyamatosan tartunk különféle akciókat az utak mentén, autópálya-pihenőkben, parkolókban, szálláshelyeken és ellenőrizzük a környék szórakozóhelyeit.

A hat-tíz rendőrből álló csoportok nem csupán idegenrendészeti, hanem mindenre kiterjedő ellenőrzéseket végeznek. Az idegenrendészeti vonalon elsősorban a jogszerű schengeni tartózkodás meglétét ellenőrizzük.

– Biztos vagyok abban, hogy a korábbiakhoz képest lényegesen megváltozik a feladatunk. Vélhetően jóval kevesebb lesz a régióban az embercsempészet, ám biztosan lesznek ilyen ügyekben is felderítéseink. Ezután az osztályunk hajtja végre a szlovák és osztrák rendőrséggel a közös járőrözéseket is.

Rendkívül sokat várok az osztály működésétől, meggyőződésem, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket és eléri azt az eredményt, amiért létrehozták – hangsúlyozta az alezredes.

Olvasóink írták

 • 20. sud 2008. szeptember 08. 19:47
  „kedves előttem szolok
  nagyon vegyes az érzelmek
  de inkább azt kellene le irni hogy amikor valahova ki kerűl egy
  harmincas tábla ott másnap mindjárt fotoznak
  ám a rendőrei a motorosokkal szemben nem tudnak mit kezdeni
  csak az autosokat baszogatják.
  hansy erre lépjél valamit”
 • 19. futri 2008. március 13. 10:04
  „Tisztelt T_mcVay!
  Nem bántani akarlak, de a 2 éves sorkatonai szolgálatomat én határőrként teljesítettem. Amilyen véleményed van a cikkel kapcsolatban, én úgy érzem Te nem is voltál katona.
  Én nem merném az igét ilyen bátran osztogatni, mert én a nyugati határszélen, élesben voltam és tudom, tapasztaltam azt, hogy minden pillanatban veszélyben voltunk.
  Ne fricskázd azokat, akik vállalják az ilyen határ menti beosztásokat, szolgálatokat, mert ez még ma sem egy biztonságos feladat.
  Hogy oldjam a hangulatot, így visszagondolva egy kissé "komikus", mert én ott és akkor az államhatár vonallal háttal álltam, - most: az államhatár vonallal szemben állunk.
  Mindenképpen kell, szükséges a mélységi ellenőrzés!”
 • 18. Taiga 2008. január 29. 09:08
  „"Kedves"T_mcVay. Míg nem vagy tájékozott, egy témában míért írsz véleményt róla? Ha kicsit is utánna néztél volna, rájöttél volna hogy a schengeni országokban a mélységi ellenőrzés elterjedt forma, mivel a határellenőrzés megszűntével csak így lehet az utazó bűnözést visszatartani. Ezt a + melót meg nem terehelheted rá a meglévő rendőri állományra. A gyengébbek kedvéért ez azért kell, hogy kisebb legyen az esély arra hogy kipakolják a lakásodat amíg Te édesen alszol. Ez szól a "kedves" sántha zsoltnak is. Ja aztán akinek nincs takargatni valója tűrjön már el egy kis "zaklatást" amivel az ellenőrzés jár.
  Kedves Ricardo tudod a határőrők többsége lehet hogy többet fagyoskodott mint Te, és valószínüleg legalább olyan jól dolgozott, képezte magát mint Te. Persze azért voltak érdekes dolgok az átszervezéssel kapcsolatban. Ide tartozik az is, hogy az utolsó pillanatig nem tudta a többség hogy melyik osztályra kerül, ahogy én is.(Rajkára)”
 • 17. hansy 2008. január 19. 21:07
  „T_mcVay

  Te ostoba! Utalnák előző hozzászólásomhoz.
  Ja, és nem nyaltam senki seggét.”
 • 16. T_mcVay 2008. január 19. 13:22
  „Ez a mélységi ellenőrzés duma nem más mint az eddig is semmit tevő seg.. nyalók átmentése mindenféle kamu beosztásba. Tudomásul kellene venni, hogy a határőr szakma sem egy nyugdíjas állás. Ahogy üzemek, gyárak tönkre mennek és mehettek (pl. keksz gyár, vagongyár, olajgyár, cukorgyárak ) úgy a határőr munkahelyek is megszünhetnek. Sorsuk nem kell hogy kivételezetteb legyen azokhoz képest akiknek eddig is az adóforintjaikból kapták a fizetésüket.”
 • 15. érintett 2008. január 17. 11:17
  „Kedves olvasók!

  Igen van igazság, sőt nagy igazság abban, hogy akik átmentek a rendőrségre és úgymond jobb helyeket kaptak, azok mind nyaltak, ku.....tak, és egyéb nem erkölcsi normáknak megfelelő dolgokat műveltek. Természetesen nem csak ők, hanem azok is, akik ezt hagyták. Ezzel ők egyidőben jogszerűtlen előnyhöz részesítették a célszemélyeket. Kérdezem én, ezekkel nem kellene valamit tenni? Mind büntetlenül ott van és egész nap vakarja a s....ét, majd ünnepekkor felveszi a jó kis jutalmat a "keményen és szakszerűen" teljesített szolgálatáért. Szánalmas képmutatás az egész. Az iagazat csak az tudja, aki benne volt és van. A nyomda mindent elbír, hisz láttuk mennyi hazugságot leírtak már. Akinek volt annyi becsülete, büszeksége és esze az elment olyan helyre, ahol megbecsülik a munkáját. Hála az égnek a földön nem csak ez az egy szervezet és munkahely van. Az maradt, akinek még hiányzik 1-2 éve ahhoz, hogy elmenjen nyugdíjba. Ennek az ideje is hamar elfog jönni és még sok másnak is...”
 • 14. hansy 2008. január 16. 18:06
  „Kedves Valaki!

  Az irégység beszél belőled, hogy nem kerültél oda? Én ott vagyok, de mennék... Lehet, hogy vki úgy gondolja, hogy a spanja vagyok, de én nem érzem úgy. Sőt....

  Más

  Sánta Zsolt és hasonlók!

  Ne adj isten ellopják az autóját, vagy éppen kirámolták a lakását és az a volt HŐR mélységi ellenőrzés közben megtalálja az ellopott cuccát. Akkor is így fog vélekedni?”
 • 13. Énke 2008. január 15. 13:33
  „Nem bánnám, ha minden sarkon rendőr állna. Idióta k***ög emberek 120-al rohannak mindenhova, saját és mások testi épségét veszélyeztetve. Miért kell ennyire sietni? Nem lenne észszerűbb 10 perccel előbb elindulni, és akkor talán nem a temető felé haladnának. Igaz nem sok köze van a cikkhez a hozzászólásomnak, de mindegy. Minden napra jut egy-két (sőt többis), haláleset. Idióta nép. Pfhujj. :)”
 • 12. - 2008. január 13. 16:59
  „Sántha! Talán téged üldöznek a belső ellenőrzésekkel? Akkor mi a f.. bajod van és sír a zsád az emberek nevében! Ne sírjál! Ez az előírás és vield el ha nem tecciik akkor is így jártál!”
 • 11. sántha zsolt 2008. január 13. 07:47
  „én nem értem mi a faszért kell ezt csinálni ha eltörölték a határokat had közlekedjünk végre szabadon!állandó jelleggel ilyen meg olyan mélységi meg közúti ellenőrzés!hagyják végre békén az embereket!és csak indokolt esetben állítsanak meg valakit necsak találomra!egyébként ez is csak nálunk divat máshol nem nagyon!!csináljanak amit akarnak csak végre hagyják békén az embereket!!”
 • 10. Valaki 2008. január 12. 23:17
  „Kedves Egyvalaki! Helyettem nem kell szégyellened magad. Tedd meg ezt magad miatt. Én mindig rendesen végeztem a munkámat. Büszke vagyok arra hogy nem szaroztam össze a nyelvemet azért hogy jobb beosztást kapjak. Az idő engem fog igazolni. Mint ahogy már ebben a két hétben is igazolt....
  Ezzel a vitát befejeztem. Seggfejekkel nem vitatkozom. Nem alacsonyodom le az ő szintjükre!”
 • 9. Ricardo 2008. január 12. 22:20
  „Engem is jól leosztottak!rendesen,becsületesen és jópár embernél jobban végeztem a munkám!idegen nyelveket beszélek, erejem teljében vagyok és mégis lakóhelyemhez nagyon távol, nem a profilomnak megfelelő munkát kaptam volna, de hála istennek nem fogadtam el!egy dagadt kurva meg, aki menni alig tud, meg nem tudja a fizikai felmérőt megcsinálni ,kegyelemből van a cégnél, meg megkapta a jó helyet,ha lehet így fogalmazni.mégsem irigykedek, mert meg fognak jönni azok az emberek,akik tényleg alkalmatlanok.Mert a rendőrségnél nem tudnak elbújni a munka, hideg és xar dolgok elől!mert majd az első akasztott ember levágásánál megjönnek, majd nem lehet a főnök tudtával az operátori helységben alukálni, majd egy kicsit fagyoskodni kell,aztán mennek vissza mind sírva...”
 • 8. Barát 2008. január 12. 19:21
  „Ha valakinek pozíció kell akkor kapjon olyat amit megérdemel, ne olyat amit valakinek a valakije mond. Sok az olyan akinek a minimum iskolai végzetsége ellenére mégis nagyobb beosztást kapott! Hol itt az egyenlőség? Kiváncsi vagyok, hogy a főnök barátnője mikor kerül más helyére Mosonmagyaróvárra, vissza!”
 • 7. egyvalaki 2008. január 12. 18:30
  „Tisztelt "Valaki"! Helyetted is szégyellem magam. Gondolom, te nem voltál soha a munka élharcosa, de most legalább megmondhatod a véleményed keményen - név nélkül. Az integrációval csak az volt a gond, hogy annak a kevés " Valakiknek" is kellett beosztást adni az új szervezetben, aki amúgy alkalmatlan a feladatra.”
 • 6. aaa 2008. január 12. 17:56
  „Mennyi értelmes hozzászólás! Kiváncsi vagyok hogy ezek a mun kahelyükön hogy teljesítenek ha van egyáltalán olyan!”
 • 5. Ingázó 2008. január 12. 17:18
  „Veletek ellentétben én nem szidalmazom a biztonságunkért felelős embereket,hisz nem az ártatlanokat piszkálják és büntetik.Akinek nincs félnivalója az nem így vélekedik róluk.”
 • 4. Valaki 2008. január 12. 16:16
  „Az még haggyán hogy a 40 kg-os picsákból lett rendőr, de 140 kg-osból is az lett. Ráadásul irodai, mert szegény gyalogolni nem tud. Vérlázitó ahogy ezek leosztottak bennünket! Ez is megérne egy ujságcikket ám!”
 • 3. Ricardo 2008. január 12. 13:32
  „Máshol is csak igy volt ám!idióta, seggnyaló 40kg-os picsákból rendőr lett, aki meg nem volt seggnyaló mehetett a levesbe...de majd megjönnek onnan hamar, nem tudnak a meleg fülkében, vagy a főnök irodájában melegedni, aztán mehetnek vissza varrónőnek!”
 • 2. másvalaki 2008. január 12. 09:49
  „Ugy hiányzi nekünk ez az osztály, mint hátunkra a púp!!! Csak zaklatják a vidék emberét!!!!! Más nem is hiányzott nekünk!!!”
 • 1. Valaki 2008. január 12. 08:31
  „Még szép hogy beváltják a hozzá fűzött reményeket! Hiszen magad mellé válogattad a spanjaidat! A többiek meg mehettek a levesbe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új ügyvezető elődje munkáját folytatja

Mosonmagyaróvár - Az elődje által megkezdett munkát és irányt kívánja továbbvinni és követni a… Tovább olvasom