Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Méltó hely a szabadtéri rendezvényeknek

Társadalmi egyeztetésre gyűltek össze a minap a Hansági Múzeum kertjének felújítása ügyében. Az átalakítás tervét többen is vitatják.
Az évszázados Hansági Múzeum kertje megérett a felújításra: a növényzet túlburjánzott, takarja az épületet és a kőemlékeket, a sövény foghíjas és nincs elég hely a szabadtéri rendezvényeknek – ezzel vezette be Székely Zoltán múzeumigazgató, hogy miért kezdeményezték a Szent István király út 1. szám alatti ingatlan kertjének átalakítását. A témában társadalmi egyeztetést kezdeményeztek, melyre a tervező mellett intézmények és civil szervezetek képviselői is meghívást kaptak.

– Mutatós, látványos kertet terveztünk a város talán legforgalmasabb pontjára: a terület közepén egy nagy zöldfelületet alakítanánk ki, melyet murvával borított, szegéllyel ellátott sétaút vesz körbe. A növények kilencven százalékát kivesszük és olyanokat ültetünk, amelyek kezelhetők, alkalmazkodóak, és alacsony a fenntartási költségük, illetve látni engedik a múzeum épületét.

Lobitz Ákos tervező és Székely Zoltán múzeumigazgató a kertfelújításról egyeztet.
Lobitz Ákos tervező és Székely Zoltán múzeumigazgató a kertfelújításról egyeztet.

A lombfelület tehát csökken, a meglévőkből három fa – a cédrus, a tulipánfa és a vadgesztenye – maradna, továbbá tizennégy oszlopos gyertyán beültetése szerepel a tervünkben. A munkálatokat a nyár folyamán végeznénk – mutatta be az elképzeléseket Lobitz Ákos kertészmérnök, aki mint mondta, a már megismertetett és bizonyított „utat" követték. A város több pontján is láthatók a cég által felújított zöldterületek, például a Régi vámház és a Városkapu téren, körforgalmakban.

A fakivágásokkal nem mindenki ért egyet. Beregszászi Balázs levéltáros egyenesen katasztrofálisnak érzi, hogy a meglévőkből csupán három fa maradna, és a sövény kivágását sem tartja jó megoldásnak, ugyanakkor kezdeményezte, hogy hat fát tartsanak meg és nevezzenek el az alapítókról, egy tiszafa pedig a korábbi múzeumigazgató, Pusztai Rezső emlékét őrizze.

Erre Székely Zoltán azt válaszolta, hogy a nemrég kialakított fogadótermet kívánják az egykori igazgatóról elnevezni, és emléktáblát is avatnak a tiszteletére. Ugyanakkor azt is megerősítette, hogy az intézmény fennállása óta a kertre vonatkozóan nem volt még ilyen szakszerű tervezés, mely által egy attraktív környezet alakul ki és szabadtéri rendezvényeiknek is méltó helyszínt biztosít (eddig nem volt ekkora összefüggő terület erre a célra).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ladikos Fesztivál: minőségi hagyományőrzés

Hétvégén kilencedszer szervezték meg Mecséren a hagyományőrzésben országosan is a legszínvonalasabb… Tovább olvasom