Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Méltánytalannak érzi az eladást

Egy kitelepített családtagja általa évekig gondozott telekrészét szerette volna visszaszerezni a falutól Grundtner Alajos, aki méltánytalannak érzi, hogy végül nem ő kaphatta meg a parcellát.
A kimlei Grundtner Alajos méltánytalannak érzi faluja eljárását. Szerkesztőségünket felkeresve elmondta: anyai nagybátyját – a terület akkori tulajdonosát – 1945-ben német nemzetiségűként kitelepítették, évekig bujkálnia kellett. Majd 1961-ben vásárolta vissza az udvart a családi házzal. Ám 1984-ben bekövetkezett halálakor kiderült, hogy csak a telek első részét szerezte vissza. A hátsó része – mivel erről a kitelepítése után oda beköltöztetett család lemondott – viszont az államra, s később a helyi önkormányzatra szállt.

– Hatvan év után nagy arculcsapás volt számomra, hogy az ingatlan egy részét, 1640 négyzetmétert nélkülünk mérettette fel az önkormányzat, majd értékesítette – magyarázza Grundtner Alajos. Hozzáfűzte: ők földcserével szerettek volna hozzájutni az egykor a család birtokában lévő parcellához, de az önkormányzat ezt nem fogadta el.

A panasszal megkerestük Balsay Zsuzsanna kimlei polgármestert, aki így reagált felvetésünkre: – Grundtner Alajos azonos méretű, osztatlan közös tulajdonú földeket ajánlott fel külterületen a kérdéses belterület helyett. A képviselő-testület azonban annak eladása mellett döntött, s azt a szomszédos ingatlan tulajdonosa vásárolta meg. Ő igényét már két éve jelezte azzal, hogy autószerelőként fejleszteni szeretné vállalkozását.

A településvezető elmondta, a külön helyrajzi számon szereplő terület állami tulajdonú, tanácsi kezelésű volt 1957-től, majd 1993-ban került át az önkormányzatéba. „Mi önkormányzati területet mérettünk ki, a földmérővel hivatalosan kitűzettük a telek határait" – tette hozzá a polgármester.

Olvasóink írták

 • 1. Gladius 2011. december 12. 22:53
  „Ez valóban arculcsapás, hiszen nem elég, hogy valakinek úgy kellett visszavásárolnia a sajátját, amit el vettek/raboltak tőle 1945-ben.ma az örökös az ehhez tartozó földrészt nem kaphatja meg, főként hogy másnak is van rá már igénye.
  Nyilvánvalóan törvényes döntés alapján, de a kitelepítések idején, az is törvényes volt, hogy családokat elűztek otthonaikból és ezt igazából csak az értheti meg valóban, akitől elvették a javait.
  Aki aztán beleült a máséba ingyen és leszármazottai még ma is ott élnek, azt kevésbé érdeklik az efféle érzelmi szálak.
  Grundtner Alajos Úrnak, ismeretlenül is, további jó egészséget és kitartást kívánok az ügyéhez. Meg még azt is, hogy bízzon a Jó Istenben!
  Mert amikor megmérettetik majd az embernek fia, akkor majd ezekről a dolgokról is számot kell majd adni,, és ki mint vetett, majd azonképpen arat és elfut a víz, de a kő marad,,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Derékba törte Krisztián és családja életét a tragédia

Máig sem heverte ki a húszéves Ásványi Krisztán 2008. november 3-át: az akkor eszméletlenre vert gimnazista sokáig kómában feküdt. Tovább olvasom