Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Meleg étel, fedél a hajléktalanoknak

Nem minden fedélnélkülinek jut hely a hajléktalanszállóban, de az önkormányzat gondolt ezekre a bajbajutottakra is. Amellett, hogy meghúzódhatnak a hideg időben, ingyenesen meleg ételt is igényelhetnek.

A most még Mosonmagyaróvár fenntartása alá tartozó hajléktalanszálló huszonnyolc férőhelyes. Azonban ennél jóval több fedélnélküli él a Lajta- parti városban. Január elsejétől a kistérségi társulás veszi át a működtetését.

– A mosonmagyaróvári önkormányzat szociális érzékenységét bizonyítja, hogy a szállónk lakóin túl is gondolt a többi hajléktalanra. Számításaink szerint 15–20 olyan fedélnélküli élhet a városban, akiket már nem tudunk befogadni intézményünkbe, ezért egy ideiglenes szállást nyitottunk az egyik önkormányzati épületben – tudtuk meg Szépe Istvántól, a hajléktalanszálló vezetőjétől. Az épületet a szálló lakói takarították és festették ki. Egy nagyobb és egy kisebb helyiségben akár tizenöt rászoruló is meg tudja húzni magát télire. Jelenleg négyen lakják már, de a hűvösebb idő beálltával növekedhet a számuk. Az átmeneti szálló a fedélnélküliek előtt március 31-ig tart nyitva.

– Az ideiglenes lakás mellett – nemcsak a hajléktalanszálló lakóinak, hanem a többi fedélnélkülinek is – intézményünkben tisztálkodási lehetőség is van. E héttől ingyenes meleg étkeztetést is biztosítunk – hangsúlyozza a szálló vezetője. Tavaly ezt a szolgáltatást huszonhárman vették igénybe, 1155 adag ételt osztottak ki. Idén újból várják a rászorultak jelentkezését a szállóban naponta 9–15 óra között.

Rászorultság alapján (melyet az intézmény munkatársai vizsgálnak majd) lehet hozzájutni a háromfogásos ingyenes meleg ételhez, melyet a Zichy utcai vagy a Szent István király úti idősek klubjából lehet majd elvenni vagy a hajléktalanszállóban a helyszínen elfogyasztani.

– Tisztában vagyunk azzal is, hogy a hajléktalanszálló férőhelye limitált, ezért alakítottuk ki az ideiglenes szállást. Nem csak arra figyelünk, hogy fagymentes körülmények között húzhassák meg magukat, az ellátásuk is fontos számunkra – tette hozzá dr. Nagy István mosonmagyaróvári alpolgármester.

József, az átmeneti hajléktalanszálló egyik lakója fél éve veszítette el munkahelyét, aztán három hónapja családi okokból otthon nélkül maradt.

– Jó dolog, hogy meghúzhatom itt magamat, jól megvagyunk egymással, próbálunk egymáshoz alkalmazkodni. Ennek ellenére szeretnék kimászni ebből a helyzetből, ezért mindent megteszek – mondta el a bajba jutott mosonmagyaróvári férfi.


Meleg étel, ünnepi műsor szenteste

A hajléktalanszállóban december 24-én délután fél 3-kor ünneplik a karácsonyt. A szálló vezetője szerint ekkorra minden fedélnélkülit meleg ételre invitálnak, a bentlakók ünnepi műsorral készülnek.

Olvasóink írták

  • 1. invektus 2009. december 22. 15:48
    „kár hogy csak most emlékezünk rájuk :(

    melegétel/fedél ?

    szerintem megkéne öket halgatni
    hogy miért s hogyan krerültek ide!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági bolhapiac

Sikeresen zárult a Nők a Városért Egyesület tagjai által a napokban a Téli Fesztivál keretében… Tovább olvasom