Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Megvétózta az átkelést

Burgenland tartomány vétója miatt tartják zárva a hegyeshalmi kishatárt a személyautók előtt - tudta meg lapunk.
Az osztrák belügyminisztérium a Kisalföld érdeklődésére végre elismerte a valódi okát annak, miért is késlekednek a hegyeshalmi kishatár személyautó-forgalom előtti megnyitásával. Lapunkban már több alkalommal foglalkoztunk a régi átkelő megnyitása körüli, már több mint egy éve tartó huzavonával. Ausztria és Magyarország belügyminiszterei még tavaly áprilisban írtak alá megállapodást a két ország közti határátkelők létesítéséről, köztük a hegyeshalmi kishatár személyautó-forgalom előtti megnyitásáról is.

Ennek ellenére az átkelőn továbbra is csak gyalog, kerékpárral, illetve az autópályáról letiltott járművekkel lehet közlekedni. A magyar határőrség határidőre minden szükséges személyi és tárgyi feltételt megteremtett, ám az osztrákok folyamatosan arra hivatkoztak, hogy részükről még nem sikerült megteremteni e feltételeket. A megoldást nem mozdította előre a levéli Nagy Attila kétszeri aláírásgyűjtése sem. Az átkelő továbbra is zárva a személyautók előtt. Az osztrákok pedig továbbra is csak azt hajtogatták: még nincsenek meg a feltételek.

Az osztrák belügyminisztérium illetékes főosztálya a Kisalföld érdeklődésére végre beismerte: valójában nem technikai problémákról van szó. Berndt Körner elmondta: a két ország közti megállapodás ellenére a nickelsdorfi kishatár megnyitása nem valósult meg, mivel Burgenland tartomány megvétózta azt. Az érintett tartomány ellenvéleményét pedig a hatályos szövetségi jogszabályok értelmében figyelembe kell venniük. Az átkelő megnyitása érdekében továbbra is folynak a kétoldalú tárgyalások, ám annak végkifejletéről még nem tudnak nyilatkozni. Mint ahogy azt sem árulták el, hogy miért vétózta meg Burgenland az átkelő megnyitását. Lapunk úgy tudja, a határ menti osztrák települések lakói „lázadtak fel" attól tartva, hogy lényegesen megnőne az átmenő forgalom. Ezzel szemben a határnyitásról szóló petíciót e településekről is több százan aláírták. Az osztrák autópályák üzemeltetője vélhetően szintén lobbizott a kérdésben, hiszen így most senki sem tudja megkerülni a sztrádadíjfizetést, amint belép Ausztriába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halászi felé terjeszkedik a város

Mosonmagyaróvár önkormányzata a 2003-ban elkészített Jövőkép-koncepciónak megfelelően vizsgálta felül a távlati fejlesztések területi feltételeit. Ennek alapján a szakemberek úgy vélték, hogy a város bővítésének egyetlen ésszerű iránya a Majoroktól keletre, Halászi felé a Mosoni-Dunáig terjedő terület. Ez az elképzelés egyébként egybeesett az ottani tulajdonosok szándékával is. Tovább olvasom