Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Megvenné a város a húsgyárat

Vételi ajánlatot tett az önkormányzat az egykori mosoni Kaiser-húsüzem területére. Az ingatlan átminősítésével telkeket alakítanának itt ki, valamint lehetőség nyílna az Enge utca meghosszabbítására is. Ez sokat lendítene a városrész fejlődésén.
Megvenné a város a több mint három éve bezárt, egykori mosoni húsüzemet. A Debreceni Csoport Húsipari Kft. alig fél évvel a megvásárlása után, 2011. májusban zárta be a Kaiser Food Kft. mosonmagyar- óvári szárazárugyárát. Ezzel kilencvenkilenc munkás veszítette el az állását. A társaság a döntést a szűkülő piaci lehetőségekkel, a gyártás optimalizálásával, valamint az üzem rossz műszaki állapotával magyarázta. A cégvezetés azt állította: a Mosonmagyar- óváron előállított áru – szalámi és kolbász – gyártását a jobb technológiai felszereltségű szolnoki és békéscsabai üzemek veszik át. A telephely azóta kihasználatlanul áll.

A mosoni városrész rehabilitációjának érdekében az önkormányzat most megvenné és hasznosítaná ezt a területet. A képviselő-testület három éve már tárgyalt az ingatlan hasznosítási lehetőségeiről. Akkor az új tulajdonos – a Debreceni Csoport Húsipari Kft. – kérelmezte a szabályozási terv módosítását, azaz a terület átsorolását lakóövezetté. A város érdekeivel egyező elképzelést a döntéshozók támogatták, a módosítási eljárás azonban nem indult el.

Több mint három éve nem készül már kolbász a mosoni húsüzemben, most lakóövezet lehet a területből.
Több mint három éve nem készül már kolbász a mosoni húsüzemben, most lakóövezet lehet a területből.

Amennyiben az önkormányzat most megvenné a területet és módosítaná a besorolást, nagy előrelépés történhetne településrendezési és gazdasági szempontból is Mosonban. A megvásárlással és módosítással lehetőség nyílik az Enge utca folytatására és kikötésére a Rév utcához. Ez feltárja a teljes tömbbelsőt, további ingatlanok kialakítására ad lehetőséget. Van itt például egy 400 négyzetméteres üres ingatlana a Movinnov Kft.-nek is, ami a közterület-kapcsolat megteremtésével beépíthetővé, értékesíthetővé válik. A Kaiser-ingatlan Aranyossziget és Enge utcák közötti részén – ami 3 ezer négyzetméteres – önálló telkek alakíthatók ki sor- vagy társasházas beépítésre.

A városrész fejlesztése érdekében döntött most úgy a képviselő-testület, hogy vételi ajánlatot tesz az ingatlanra. Az előzetes tárgyalások eredményeképpen a vételi ajánlat legfeljebb nettó 50 ezer euró (mintegy 15,5 millió forint). Az ügylettel kapcsolatos költségeket a vevő, vagyis az önkormányzat viseli. A szükséges forrást az idei költségvetés városfejlesztési feladatokra elkülönített keretéből biztosítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtartani a fiatalokat

Az új testület Dunaszigeten már több ízben is tárgyalta ötéves gazdasági programját. A legutóbb… Tovább olvasom