Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megvan a pénz a Futura építésére Mosonmagyaróváron

Az egykori mosoni gabonatároló turisztikai célú hasznosítására mintegy 1,27 milliárdos támogatásról írtak alá támogatási szerződést csütörtökön Mosonmagyaróváron.

Így már minden akadály elhárult a több mint másfél milliárdos beruházás megkezdése elől. A tervek szerint 2012 nyarán fogadja az első látogatókat a Futura.

Hosszas előkészítést követően csütörtökön végre aláírták a ˝Futura – Az egykori mosoni gabonaraktár turisztikai hasznosítása˝˝ című pályázat támogatási szerződését Mosonmagyaróváron. A tervezett beruházással  korábban már több alkalommal foglalkoztunk. Mint ismeretes, a mosoni belváros jellegzetes, meghatározó magtárépületének már hosszú ideje próbálnak funkciót találni. Így jött az ötlet, hogy a budapesti Csodák Palotája mintájára kialakítható itt egy olyan természettudományi interaktív bemutatóközpont, mely a város határain túlmutató érdeklődésre tarthat számot.

Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója és Nagy István polgármester csütörtökön írták alá az 1,27 milliárdról szóló támogatási szerződést.
Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója és Nagy István polgármester csütörtökön írták alá az 1,27 milliárdról szóló támogatási szerződést.

Az elképzelést tettek követték, majd 2008 őszén nyújtott be pályázatot a város a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnak, ahol kedvező fogadtatásra talált. A tanács 2009 áprilisában a kormánynak kiemelt projektként megvalósításra javasolta a beruházást, majd idén augusztusban döntöttek a támogatásról. Azóta már lefolytatták az építési engedélyezési eljárást és a műemlékvédelmi hatóság kiadta az építési engedélyt, sőt, közbeszerzési eljárás keretében a kivitelezőket is kiválasztották már. Így csupán egyetlen, ám annál fontosabb momentum, a támogatási szerződés aláírása hiányzott a beruházás elindításához.

A város jövője szempontjából kulcskérdés a turizmus fejlesztése, ez a beruházás pedig hatalmas előrelépés ezen a téren.
Nagy István polgármester
A több mint másfél milliárd forintos projekthez az önkormányzat mintegy 1,27 milliárdot kap az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. A beruházás során állandó és egyben folyamatosan megújuló interaktív természettudományi kiállítást hoznak létre. Ennek egy része kötődik Mosonhoz, a Szigetközhöz, a Dunához, valamint a gabonatárolóhoz. A kiállítás másik része a klasszikus, úgynevezett ˝science show˝, a természettudományokat népszerűsítő, az ismeretterjesztést újfajta szemlélettel végző ˝tárlat˝.

A csütörtöki aláírási ceremónián Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója kiemelte: ˝a régió nemzetközi jelentőségű kulturális és világörökségi helyszíneinek fenntartható turisztikai célú hasznosítása˝ című pályázatok közül ez az első, melynek támogatási szerződését aláírták. Egyben példaértékűnek is nevezte az előkészítő munkát, aminek eredményeként eljutottak idáig.

Jelentős állomás ez Mosonmagyaróvár városfejlesztésében és jövőjében – hangsúlyozta Nagy István polgármester a szerződéskötés kapcsán. Elmondta: a város jövője szempontjából kulcskérdés a turizmus fejlesztése, ez a beruházás pedig hatalmas előrelépés ezen a téren. A polgármester lapunk érdeklődésére elmondta: a közbeszerzés során kiválasztott kivitelezők döntő többségében helyi vállalkozások. Ez év végén kezdődhet meg a kivitelezés, ami a tervek szerint 2012 tavaszára fejeződik be. A létesítmény várhatóan 2012 nyarán nyithatja meg kapuit a látogatók előtt. A létesítmény üzemeltetésére még keresik a megfelelő szakembereket. A működtetést külső céggel szeretnék megoldani, az önkormányzatnak ugyanis nincs erre megfelelő apparátusa. Nagy István hangsúlyozta: fontos, hogy a legmegfelelőbb szakembereket bízzák meg ezzel a feladattal, hiszen a működtetés sikere Mosonmagyaróvár idegenforgalmának a záloga.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. login 2010. november 15. 07:50
  „Sosem értem miért kell ilyenen vitatkozni. Pénzkidobás? Lehet. Nem tudhatja senki. De azt mindenki elfelejti, mikor azt szajkózza, hogy pénzkidobás, másba kéne fektetni... stb. hogy vagy erre adnak pénzt (amiből legalább a futura környékét rendbe lehet tenni), vagy semmire. Ami pénze meg van az önkormányzatnak, az meg nem elég semmire sem. Szóval lehet gondolkozni. Vagy próbálnak valamit, vagy minden marad a régi.”
 • 54. Beex 2010. november 04. 07:07
  „53. hozzászólás sweta 2010.11.02. 14:14
  Mosoni vagyok, pár év kivételével ott éltem mindig.. múltkor elsétáltunk a paci moziba.. Talán a hidegnek köszönhetően egy C sem volt kint, mégis nyomasztó végig sétálni a fő utcán.. Lepukkant házak, kosz, szemét, undorító a piactól a Kühne gyárig..
  A legtöbb ember szerintem nem mer sötétedés után elsétálni arra, kocsival meg azért nem megy, mert fél kint hagyni azon a részen.. kb. ezért döglik meg az a kis mozi is..
  <moderálva>”
 • 53. sweta 2010. november 02. 14:14
  „Gettó ám az öreganyád térde kalácsa!”
 • 52. Lone_wolf.. 2010. november 02. 09:09
  „Amíg c____ok vannak mosonban minden ilyesmi pénzkidobás!!Hihetetlen hogy öntik a pénzt a gettóba.”
 • 51. Thomaso 2010. november 02. 08:00
  „Ebből bukta lesz, kérdés ki fogja lenyelni!
  A városnak a termálvízből kellene megélni, de hát azt az Urak anno elk....”
 • 50. pancser 2010. november 01. 22:32
  „49-hez! Tudod KoPi érvek kellenének, számolni kéne, meg a földön járni. ennyi kéne csak nem több. Igaz sok embertől nem lehet mást várni mint bólogatást, de hát ilyenek vagyunk úgy általában. De éppen ezért nagy a felőssége annak aki dönt. De ez így nem jó mert senki nem felel semmiért, te sem, de mondjuk te nem számítasz. Számít viszont az aki idedobta a pénzt, meg aki a pályázatot beadta és főképpen az, aki ezt aláírásával a város nevében elfogadta. De felelni nem fog senki ezt most nyugodtan leírhatjuk. Ez így szokás kis hazánkban.”
 • 49. KoPi 2010. november 01. 17:32
  „Kik azok mazochisták, akik még mindig pancser barátunkkal vitatkoznak? Nem szabad neki válaszolni, mert az ad igazi értelmet az életének, ha mások véleményét ledegradálhatná. Lefogadom, ha itt mindenki a Futurát szidná, akkor ő teljes mellszélességgel mellette ágálna. :-)
  Ő az örök Lucifer, csak annál sokkal kevesebb sütnivalója van.”
 • 48. pancser 2010. november 01. 16:57
  „47!Egyáltalán nem vagyok pesszimista, de nem szeretem az ostobaságokat. A Futura ostobaság ebből nem engedek, már csak azért sem mert eddig egyetlen egy érvvel nem találkoztam, amelyik számokkal dolgozik. Ezért megy ez az ország folyton galllyra, ezért van a magyar sikertelenségre ítélve, mert folyton elrugaszkodika a realitásoktól. Egy öszvérbe több ésszerűség szorult mint a Futura hiveibe, az legalább az ép ösztönei után megy, amikor a kórót meg a vizet keresi, hogy életben maradjon és nem kerget álmokat! Megmondtam, amit megmomdtam igen, nem kell ahhoz zseninek lenni hogy az ember lássa a tragikus véget. Csoda lenne ha valami haszna lenne, de nincsen és nem is lesz a város számára. Csődtömeg az igen, lesz! Ja és tovább ugatok ha ráérek, mert így legalább megtettem azt amit minden józan polgárnak meg kéne tenni!”
 • 47. sweta 2010. november 01. 16:40
  „Tisztelt Pancser!
  Önnek a Legyen ön is milliomosban kellett volna szerepelnie. Majd 10-15év múlva,ha addig nem térülne meg a befektetés, akkor majd nyugodtan ,hatalmas kéjjel az arcán kijelentheti, hogy ÉN megmondtam. Véleményem szerint nem kellene ennyire pesszimistának lennie. Sem Ön, sem én nem tudhatjuk pontosan, hogy mi lesz ennek a vége.De kérem ezt az állandó ugatást abbahagyhatná, mert minősíti önmagát is.
  További szép napot!”
 • 46. pancser 2010. november 01. 15:17
  „45! A hülyeségnél a semmi is jobb! De ne izgulj megépül, ebből már kihátrálni nem lehet. Majd a Fidesz ott fönn kitalálja, hogy honnan kerül majd elő az az egy milliárd, ami az épület befejezéséhez kell. Jó szokás szerint közel sem lesz elég a pénz amit a Futurára szántak! Majd ha nem lesz pénz még villanyégőre sem a Futurában akkor előszedem az írásaimat és legalább meg lesz az a kéjes érzésem, hogy nem voltam olyan ostoba, hogy vakon hogyek mindenféle elméleti embernek!
  Idegenforgalom? Nézd meg mit hoz a konyháramost, meg mit hoz a Futura után? Ez is nulla, az meg olyan nulla lesz amire sokat költöttek! Nekem elég ha az óvári piacra nézek. Ugyanazok álmodták meg, mint aki a Futurát! Érdekes mód valahogy még egy kicsit sem találták el mi kell a piachoz. Aki ért a mézpörgetéshez nagyon jó, de akarjon idegenforgalmi szakértő lennei!”
 • 45. renato90 2010. november 01. 15:01
  „Ebben a városban mindenkinek az volt a baja, hogy nincs semmi. Most tessék van végre valami. Most ez sem jó. A városvezetés azon dolgozik, hogy beindítsa az idegenforgalmat, ami bevételt hoz a városnak és a város vállalkozóinak. Ha a városban nincs olyan hely ami a túristát érdekelné esetleg, akkor nem fognak idejöni, ezért kellenek olyan helyek, mint például a Futura, ami érdekelheti az embereket. Nemmondom, hogy csak ezért fog valaki idejönni, ezért kellenek még fejlesztések, hogy több látnivaló legyen a városban.
  Az igaz, hogy nem a város dolga, hogy vállalkozzon, de kérdem én, akkor zárjuk be a múzeumokat is a városban??? Azok is veszteségesek, sőt nem is kiváncsiak rá annyian, mint például egy Csodák Palotájára.”
 • 44. pancser 2010. november 01. 14:37
  „43! Egy városnak nem dolga a vállakozás, mint ahogy az államnak sem, az a vállalkozók dolga. Üzleti bukta garantált. Most már csak azon gondolkodom miért is írt alá a polgármester? Talán abból az egyszerű okból, hogy nem akart újabb frontot nyitni, magát politkai támadásoknak kitenni, hogy visszautasította a felelőtlenül idedobott, elpazarlásra ítélt 1,27 milliárdot! Megvolt az aláírás, néhány számolgatón kívül ezért támadás nem érheti, nem is érte eddig. Évek telnek el amíg ez létesítmény elkészül, utána pár év azzal telik hogy próbálgatnak. Mire kiderül, hogy egy kolonc az egész arra már dr.Nagy a második ciklusát tölti, többre meg úgyse számít. Aztán dühödjön a súlyos örökséggel(ökörséggel) más. Az aláírás pusztán politkai szempontok szerint történt. Persze vannak az ügynek nyertesei is, azok a vállakozók akik ezt a munkát megkapják. Átadják, a hasznot elszámolják maguknak, megveszik az új MBW-t, tovább őket sem érdekli a dolog, hozzáteszem de ők valójában nem okai semminek! Egy valaki folyton hiányzik ebből az országból az az ember aki valóban felelős bármiét is. Ha ez ügyben tudtok valakit, vagy valakiket aki valamiféle személyes felelősséget vállal, vállalt szóljatok! Ilyenről nem tudok és nem is lesz!”
 • 43. renato90 2010. november 01. 14:18
  „Nemtudom, miért kell azt terjeszteni, hogy ez a vállalkozás nem lehet nyereséges. Igenis lehet. Gondoljatok bele ez nem egy olyan hely ahová egyszer elmegy az ember és többször nem. Megújuló kiállítások lesznek, ahová feltételezem az iskolások elfognak menni legalább évente egyszer, de lehet, hogy többször is. Tehát ha csak az iskolásokat nézzük (és nemcsak Óvárról), akkor már az évente több 10 ezer látogató és nemhinném, hogy ingyen lesz nekik a jegy, mert ingyen szinte sehova nem lehet már bemenni diákként se.
  És a városnak nemcsak a belépőkből tevődik össze a bevétele. Ha diákcsoportok jönnek ide kirándulni, vagy messzebbről vonz ide családokat a hely, akkor valahol meg is kell szállni, ami a váronak is bevételt jelent, valamint a környék üzeleteinek is növekedni fog a bevétele, ami megintcsak bevételt jelent a városnak.
  És szerintem ne 1000 fornitos belépővel számoljunk, mert annál biztos drágább lesz, hiszen külföldieket is várnak, akiket ilyen olcsón nemfognak beengedni...”
 • 42. pancser 2010. november 01. 10:11
  „41-hez! Menj csak nyugodtan, akkor is hatalmas adósság lesz ebből, amit majd mindannyian megsinylünk! Igaz majd utólag adsz okos tanácsokat a többi vállakozásokhoz mit sem értőkkel egyetemben. Nem számít itt kérem semmi, minket nem a profit érdekel, meg is bukott a szocializmus is! Csak a ponyva marad a főutcán jelezve hogy nem normális ebben az országban valami!”
 • 41. ejmiakő 2010. november 01. 09:25
  „40. ha már pedig a pesti Csodák Palotáját koppintják, akkor lesz ott bőven Öveges bemutató. De te inkább ne menj oda. Majd megyünk mi helyetted többször is. Hajrá!”
 • 40. pancser 2010. november 01. 08:19
  „39-hez! Lehet, hogy igazad van, csak nem tudom mi sül ki ebből. Ha üzemeltetésre külsőknek akarják kiadni nem lesz vállalkozó, mert azok számolnak, illetve lesz néhány kalandor aki elszökik a kezébe került más pénzével, ők meg nem kellenek.
  Hihetetlen, szinte fájdalmas "ejmiakő" aki Öveges professzor kíséreleteit hozza fel. Övegesben pontosan az ellenkezője igaz mint a Csodák Palotája. Ő az otthon található mindenféle eszközökkel mutatta be, és népszerűsítette a fizikát a gyerekenek, fésű, pohár, lámpaizzó, cípőfűző, parafadugó stb. voltak az eszközei. az öregtől mi sem állt távolabb mint a "classic science show"!
  KoPi! Igen túl kell lépni a józan észen, mert megtehetjük még, hogy ne vegyünk tudomást a gazdasági racionalizmusról közpénzen! Ez az út nem vezet sehova, illetve vezet a pokolba, igyanis az is jószándékkal van kikövezeve. Vszleg, soha nem várták el tőled, hogy hasznot termelj, mert eddig is csak fogysztója voltál a javaknak valahol, közpénzből.”
 • 39. lampi 2010. november 01. 06:09
  „Jó kis csapda, a szerződést aláírni nem szabad, alá nem írni meg ebben a fázisban már lehetetlen volt. Előre kell menekülni? Lehet. Az új polgármester azt tette, amit ebben a helyzetben tehetett. Ráférne már a városra egy nyugodt évtized.”
 • 38. KoPi 2010. november 01. 05:56
  „Hagyjátok már Pancser barátunkat! Őt meggyőzni kb annyira lehetetlen, mint a hóembernek megmagyarázni, hogy jó neki a 40 fokos kánikula.
  Ő számtalanszor bebizonyította ezeken a posztokon, hogy mindenhez tökéletesen ért, mindenben szakértő és a véleménye megkérdőjelezhetetlen.
  Teljesen fölösleges vitatkozni vele. Én a magam részéről jókat mosolygok rajta és tovább lépek.
  :-))))”
 • 37. pancser 2010. október 31. 23:49
  „35-höz! Közönséges gőzös tisztítógép kb 150 ezerért tudja az 5 bar-t. Egy minőségi kávéfőző kb, 100 ezertől a 15 bar-t is tudja, látszik nem vagy éppen műszaki zseni! "Rbar" te kezdted a gőzt emlegetni, véleményed alátámasztása gyanánt! Magadtól szíveskedjél megkérdezni hogyan jött ide a gőz?
  Hát nem furcsa kedves olvasó, hogy az ingerült írásokon kívül semmi cáfolat, semmi más kalkuláció nincs fölemlegetve. A támadóim olyanok mint azok akik ideadták a pénzt. Meghatódtak a magyartalan "természettudományi interaktív bemutatóközpont" kifejezéstől, amelyet egy átlag városi lakosunk nem is ért, pedig tud magyarul. A magyarázatként szolgáló "klasszikus science show" pedig csúcsa a hülyeségnek. Nesze neked városi polgár, le vagy nézve! Hát még ezt sem tudod? De nem a váoslakókkal van baj, hanem azokkal akik megint behúzzák a csőbe! Út helyett "science show"-t kap, méghozzá klasszikusat!”
 • 36. ejmiakő 2010. október 31. 20:04
  „Én még szívesen is dolgoznék a csodák palotájában. Szívesen bemutatnék néhány Öveges kísérletet. Mi imádjuk az ilyet és remélem sikeres lesz. Csalódjunk már kellemesen is.”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombati hulladékszállítás

A november 1-jén, mindenszentekkor esedékes hulladékszállítást október 30-án, szombaton végzi el a… Tovább olvasom