Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Megvan a kivitelező

Szennyvíztisztító: Megvan a kivitelező, aláírták a tendert, kezdődhet a munka Héderváron.

„Uniós támogatással bővíti kapacitását a hédervári szennyvíztelep: a kivitelezésre kiírt tendert hétfőn írták alá. A győztes egy magyar–osztrák vegyes vállalat, mely egymillió eurós korszerű telepet épít. A munkálatok már januárban megkezdődhetnek.

Egymillió eurót nyert tavasszal a környezetvédelmi infra-strukturális beruházásokra fordítható Phare-pályázaton Hédervár. Az üzemeltető Szigetközi Vízszolgáltató Kht.-hoz csat lakozó települések közösen döntöttek a projekt elkészítésé ről, mely most már a kivitelezési fázisához érkezett.

A tisztítóba érkező szennyvizek rendkívül magas szennyezettségi mutatói indokolták ezt a lépést: 30–50 százalékkal túlterhelt a telep a beérkező erős koncentrátum miatt. Az úgynevezett élőgépes technológia szerint a medencék tetejére növényeket ültetnek, s a gyökereken lévő baktériumok tisztítják majd a vizet. Emellett kagylókon és halakon mérik nyártól a tisztítás hatásfokát.

 Helyből nyerik az energiát

Héderváron látványos szennyvíztelepet építenek. A környékbelieknek és az is kolásoknak is szeretnék be mutatni majd működését. Az energiát helyből nyerik: a 8–10 fokos tisztított szenny vizet egy hőszivattyún ke resztül egy fokkal lehűtik: ezzel 70 kilowatt energiát le het termelni, mely megoldja a telep melegvíz-ellátását és fűtését.
Nyugat–Dunántúl legkorszerűbbje

Juhász József, Hédervár pol gármestere a Kisalföldnek el mondta: tegnap a kivitelezésre kiírt tender nyertesével, egy osztrák–magyar konzorcium mal aláírták a szerződést.

– A pályázati feltételeknek megfelelt cégek közül a legked vezőbb és a legolcsóbb ajánlatot tevő vállalat lett a nyertes – kezdte a polgármester. – Több mint 247 millió forintból vég zik majd a kivitelezést, s a tíz százalékos önrészre az érintett önkormányzatok pályázni fog nak. Nyugat-Dunántúl legkor szerűbb élőgépes szennyvíztele pe lesz a hédervári.A mostani Phare-projekt a legnagyobb, melyet az önkormányzatunk el nyert.

Januárban már működnie kell

A munkaterületet az üzemel tető január negyedikén adja át a Teerag–Asdag cégnek, s még ebben a hónapban megindulhat a kivitelezés. Első lépésben való színűleg bontani kell a tisztító ban, majd megkezdődhet a ka pacitásbővítés. Januárban már működnie kell a felújított szennyvíztisztítónak, hisz szep tember végén jár le a három hónapos próbaüzemmód – tudtuk meg a polgármestertől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év tanárának választották

A Kossuth-gimnázium igazgatója nyerte el a Frei-dosszié című tévéműsor „Év tanára”… Tovább olvasom