Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Megújult panelházak

Az óvári panelek közül az egyik tömb nemrég különleges színt kapott, így jól kitűnik a többi szürke tömb közül.
A Lajta-parti városban mintegy 3150 lakás épült fel házgyári elemekből, s különösen az 1974 előtt felhúzott panelek azok, melyek sürgős renoválásra szorulnak, többek között a hőhidas homlokzati elemek, a nem megfelelő nyílászárók és a nyílt hézagos elemcsatlakoztatások miatt.
Stipkovits Pál polgármester elmondta: a 2000-es évek elejéig ezeken az otthonokon csak állagmegóvó karbantartás folyt. Kiemelte: a városban 2001-ben kezdődött a panelek felújítása állami és önkormányzati segítséggel. Eddig 32 pályázatot nyújtottak be állami támogatásra, s ezek mindegyike sikeres volt. Két évvel ezelőtt négy pályázatot továbbítottak hasonló célból, ezek is sikeresek lettek és 2005 szeptemberében elkészült a beruházás. Az időközben tömegesen jelentkező igényeket kedvező hitelkonstrukció is ösztönözte, ami lehetővé tette, hogy az önkormányzat a 2004-ről megmaradt többi pályázatot 2005-ben be tudta nyújtani állami támogatásért. Emellett tavaly 8 új kiírást is elfogadott az önkormányzat és továbbított állami támogatás elnyeréséért. Így mind a 18 pályázat megkapta az önkormányzati mellett az állami segítséget is, s jelenleg a kivitelezések tartanak. Tavalyig a felújítások 10 panelépületet érintettek, e zek értéke 193 millió forint, s 558 lakásra terjedtek ki. Az erre az évre tervezett munkálatok bekerülési költsége 349 millió forint 963 lakásra. Ebből 300 otthonban már korábban is elvégeztek energiatakarékosságot eredményező felújításokat. Összességében ez idáig 542 millió forintot emésztett fel az energiatakarékosságot is eredményező beruházás, mely 1221 lakást érintett. Ebből 150 otthonnál teljes körű volt a renoválás. 210 esetben kétféle felújítást is elvégeztek állami és önkormányzati támogatás igénybevételével.

A 2006-os önkormányzati pályázati kiírásra idén július 20-i határidővel 21 pályázat érkezett be, melyek teljes bekerülési költsége 406 millió forint, a lakások száma 1197. A bírálóbizottság mindegyik dokumentációt elfogadta és javasolta az állami támogatás elnyerésére.
Kovács Gergely alpolgármester tegnap beszámolt arról is, hogy mivel sok kritika érkezett az E.ON tevékenységére, megkeresték az áramszolgáltatót. Jelenleg ugyanis egy központi call center áll rendelkezésre a panaszok felvételére, de a tárgyalások eredményeképpen várhatóan októbertől helyi ügyfélszolgálat is működik majd a városban. Az önkormányzat az Égáz Rt. esetében is hasonló megoldást tervez.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ökoparkba telepedne a néphagyomány

Fűzfa Zoltán, az egyesület elnöke végzi a szervezőmunka javát. A korábban megvásárolt területen áll egy öreg ház, ez is a tájközpont része lesz: nemrégiben pedig egy hatalmas csűrt építettek a vízparti terület végébe. A rendezvények folytatódnak: Aranynéző programsorozatunk részeként hamarosan itt egy szekértábort szervezünk, majd Szent Mihály napján a tájfutó versenyek mintájára tájevező viadalt szervezünk. Tovább olvasom