Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Megújult motormatuzsálem

Egy több mint kilencvenéves Kühne-benzinmotor lett a győztese a nagy múltú gépgyár által indított gépmentő akciónak. Az ipartörténeti kuriózum restaurálva a gyár múzeumába került.
Még az elmúlt év második felében hirdetett országos gépmentő akciót a Kühne Zrt. A mosoni vállalat 1856 óta készít talajművelő eszközöket. E tárgyak nem csupán a gyári múlt, hanem a teljes magyar ipartörténet szempontjából kiemelt fontosságúak.

– Az utolsó pillanat ez, hogy megmentsük a még megmaradt régi gyártmányainkat – mondja Süli Csaba vezérigazgató a gépmentő akció lénye- géről. A gyár múzeumában jelenleg mintegy negyven felújított, patinás Kühne-termék található. Ezek mellett akartak újabb ipartörténeti emlékeket megmenteni ezzel az akcióval. Az akció ideje alatt az interneten, a cég közösségi oldalán várták a jelentkezőket, akik „kallódó" Kühne-gépeik fotóit tölthették ide fel.

A felhívásra egy tucat régi Kühne-terméket neveztek be az ország minden részéről. A cég nagy örömére olyanok is voltak köztük, amelyek eddig még a gyár múzeumában sem szerepeltek. Ilyen az a mintegy kilencvenéves Kühne-benzinmotor is, ami végül a verseny győztese lett. Ezt szakembereik restaurálták is.

A Kühne-benzinmotor igazi ipartörténeti kuriózum, mára mindössze egy-két darabot lehet fellelni belőle – mondja Süli Csaba vezérigazgató.
A Kühne-benzinmotor igazi ipartörténeti kuriózum, mára mindössze egy-két darabot lehet fellelni belőle – mondja Süli Csaba vezérigazgató.

Az ipartörténeti kuriózum egy tatai pincéből került elő. Az 1920-as években gyártott, működőképes Kühne-benzinmotorral ez idáig egy szivattyút működtetett tulajdonosa. A vezérigazgató szerint igazi ritkaságról van szó, hiszen mára csupán egy-két darab létezik belőle múzeumokban és az utolsó pillanatban sikerült megmenteni. A szerkezet életkorát érzékelteti, hogy egy 1936-os gyártmánykatalógus szolgáltatta a leghitelesebb információkat a gépről. A motort a századelő gazdái a ház körüli gépek, például szivattyúk, kukoricamorzsolók meghajtására használták.

A Kühne szakemberei egy hónapon át dolgoztak a motoron, eredeti állapotába állították vissza, most pedig a gyár múzeumába került.

Süli Csaba vezérigazgató érdeklődésünkre hozzátette: noha a gépmentő akció már lezárult, továbbra is szívesen fogadják a pajtákból előkerülő régi Kühne-gépeket, amivel a gyár múzeumát bővíthetnék, gazdagíthatnák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faház égett egy csarnokban Mosonmagyaróváron

A tűz a csarnok tetőszerkezetére is átterjedt éjfél előtt. Tovább olvasom