Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Megújult Moson temploma

A mosoni templom 1908-ban, - Czingráber Lajos plébános idején - esett át nagyobb felújításon.

A példaértékű adakozás által újulhatott meg a mosoni Nepomuki Szent János-templom és -plébánia. Július 29-én ünnepi hangversenyre várják az érdeklődőket, és ekkor búcsúzik el a hívektől a templom plébánosa, Butsy Lajos, aki kárpátaljai misszióra készül.

Moson templomát Mária Terézia építtette 1757-ben, késő barokk stílusban. Az épület kétszázötven éves története során nagyobb felújításon 1908-ban esett át Czingráber Lajos plébános idején: ekkor készült el a húszméteres díszes toronysisak is, a homlokzatot neobarokk stílusban alakították át.

Az önkormányzat és a hívek segítségével

– Hét éve nem volt példa ilyen jelentős önkormányzati segítségre és a hívek adakozása is kiemelkedő. Több mint tízmillió forint gyűlt össze, ebből négymillió a hívektől – meséli Butsy Lajos plébános, miközben büszkén mutatja a megújult plébánia homlokzatát és a templomot, környékét. További anyagi segítséget remélnek az önkormányzattól, ahová ötszázezer forintra nyújtottak be pályázatot.

Külső-belső burkolatok

Eleinte a plébánia homlokzatának felújítását karolta fel az egyik helyi építkezési vállalkozás, és ez indította el a folyamatot – avat be a kezdetekbe a plébános. A város képviselőitől is jelentős összeg gyűlt össze, ebből finanszírozták a díszburkolatot a templom körül, restaurálták a sekrestye kőkeresztjét és két angyalát. Vöcsey kőműves nevéhez köthető a templom belső burkolatának cseréje, a korábbi burkolat töredezett volt, néhol balesetveszélyes is. 1995-ben Szkok Ivánt kérték fel a restaurálásra, most is ő végezte el a két mellékoltár tisztítását, felújítását, a szentélystallumok aranyozását. Emellett korszerűsítették a gyóntatószékeket, adományok segítségével kicserélték a szentély szőnyegét.

Jubileumi koncert és búcsú

A jubileumi év első rendezvénye május közepén – a templom védőszentjének ünnepén – a somorjai vegyes kar és a templom Szent Cecília Kórusának közös fellépése volt, hagyományteremtő szándékkal. Június 3-án a megyés püspök celebrálta az ünnepi szentmisét, melyen harmincnyolc fiatalt bérmált meg. Ide azokat is meghívták, akik a templom szépítésében közreműködtek. Legközelebb július 29-én lesz nagyobb rendezvényük: Wolf Ildikó és barátai hangversenyeznek. Butsy atya pedig elbúcsúzik a templomtól, ugyanis ötéves misszióra készül Kárpátaljára. Amint elmondta, a kapcsolat 1998-ra nyúlik vissza az ott élő magyarokkal, akiket az árvíz idején támogattak. 2000-ben három hetet szolgált a határon túli magyarlakta vidéken és ekkor már belekóstolt és megszerette az ottani életet.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden pályázó kapott fűnyírót

Összesen hét lakóközösség pályázott és mindannyian meg is kapták egy-egy fűnyíró használati jogát Mosonmagyaróváron. A VÜF Kft. ezzel próbált segíteni a városközponti lakókon a kötelezően előírt fűnyírás miatt.
Tovább olvasom