Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Megújult községháza és főtér Hegyeshalomban

2008-ban az épület akadálymentesítésére nyertek támogatást, idén negyvenmillió forintból szépült meg a hegyeshalmi polgármesteri hivatal épülete és a főtér. A felújított épületet kedden adták át.

Az 1978-as építést követően az eddigi legnagyobb felújításon esett át a hegyeshalmi polgármesteri hivatal. 2008-ban még az épület akadálymentesítésére nyertek forrást. Akkor a közel tízmillió forintos beruházáshoz mintegy négymillió forint önrésszel járult hozzá az önkormányzat.

Szigetelték a hivatal épületét, a tetőszerkezet megújult, és a nyílászárókat is kicserélték.
Szigetelték a hivatal épületét, a tetőszerkezet megújult, és a nyílászárókat is kicserélték.

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap a falumegújításra és -fejlesztésre nyújtott támogatások keretében a határ menti falu 25 millió forintos támogatást szerzett a hivatal külső felújítására. A munkálatokat egy mosonmagyaróvári székhelyű cég végezte.

– A beruházás összköltsége 32 millió forint. Ebből az összegből szigeteltük az épületet és a tetőszerkezete is megújult, de a nyílászárók cseréjét is megoldottuk – magyarázza Szőke László polgármester. Nem csak a hivatal kapott új külsőt, megújult a tér teljes járdaszerkezete, térkővel burkolták a járdákat, a zöldfelületen lévő közlekedőutakat bazaltkővel rakták ki és növényeket is ültettek.

Grundtner Gábor, a Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesület munkaszervezete vezetője kifejtette: a falumegújításra és fejlesztésre kiírt pályázat keretében a környező településeken elsősorban új játszóterek épültek. Eddig a hegyeshalmi beruházás az első, amely épületkorszerűsítésre vonatkozik. Egyébként a vidéki örökség jogcímén a helyi német kisebbségi önkormányzat is sikeresen pályázott. A tájház négymillió forintos tetőfelújítására és bővítésére Csernó Lászlóné elnök szerint 3,4 millió forintos támogatást nyertek. Az épületet ők egy októberi rendezvényük keretében adnák át.


Iskolapályázat

A településvezetőt arról is kérdeztük, hogy hogyan áll az iskolabővítésre és -korszerűsítésre benyújtott pályázatuk. Mint ismeretes, a Mosonmagyaróvári kistérségből Hegyeshalom indulhatott a pályázaton. Szőke László polgármester elmondta: a Regionális Fejlesztési Tanács tárgyalta a hegyeshalmi iskola ügyét és további támogatásra érdemesnek találta. Jelenleg a pályázat elbírálása folyik, végleges döntés a későbbiekben várható.

Olvasóink írták

 • 9. atenyek 2010. szeptember 09. 21:53
  „<andrew17jr>

  - Ahogyan <pampapam> is írta Hegyeshalomi Fő útnak úgy bő 20 évig volt csipkerózsika álma. Ez tény.
  - Ahogyan az is, hogy az átmenő forgalmat lebonyolító Fő út a Közútkezelő gondozásában van. Tehát nem az dönti el, hogy belterületi vagy sem.

  De ez már kezd nagyon -off- lenni. Ne haragudj, csak azért írtam le, nehogy mások félre legyenek vezetve.”
 • 8. pampapam 2010. szeptember 09. 14:52
  „Azért az állványzat elbontása után egész más hangulatot árasztott a polgármesteri hivatal és az előtte lévő tér, amikor először megpillantottam és szabad rálátás volt az épületre. Szép lett. A parkoló még ront egy kicsit a képen, de gondolom még azt helyrehozni tetemes összeg lett volna. Valamikor sorra kerül az is... :)

  Bár a cikk tartalmától elfordult néhány hozzászólás azért megjegyzem:
  1. teherforgalom a falun haladt át, rossz volt /emlékszem volt, hogy a határtól a benzinkút után volt a kamion sor vége és ott pöfögtek a főutcán, stb./
  2. teherforgalom elterelve, juppé!
  3. unio, határok leomlása, juppé!
  4. harc a kishatárforgalom megnyitásáért
  5. nem is olyan jó az a kishatár mert a falun megy át a forgalom
  Most akkor ki mit akar?”
 • 7. andrew17jr 2010. szeptember 09. 13:56
  „<atenyek>
  -Az átmenő forgalom nem a község kezelésében lévő utakon halad. - a belterületi utak igen is az önkormányzathoz tartoznak.
  - Eddig csendes falu? - a főúton mindig is kamionok, személyautók mentek át a határ felé. Ebből élt a falu egy része, a benzinkutasoktól a boltosokig (még most is). Ha ez a forgalom is megszűnne, ki járna oda? Az ország legforgalmasabb határátkelője mellett lenne egy "zsákfalu"? Biztosan népszerűvé válna a betelepülni kívánó cégek számára.
  Az utak állapota pedig nem a főút mentén a legkritikusabb
  Az önkormányzatnak pedig csak gratuláció, mert jól használják fel a fejlesztési pénzeket. Sajnos csak ilyesmire van lehetőség. Másra amúgy sem lehet példát látni az országban.”
 • 6. atenyek 2010. szeptember 09. 13:40
  „<akinemfél>
  Ez egy jött lehetőség aminek közel 80%-át támogatta az állam. Jónak találták, kihasználták, megnyerték, megcsinálták. Sok-sok évtizedre... csökkentve ezzel a későbbi fenntartási költségeket és nem mellesleg az a teret is felpofozták annyira, hogy már kevésbé kell szégyenkezni miatta.
  --
  -A felhasznált 8 millió Ft-ból nem sok utca jött volna ki. Jobb eseten EGY!!!
  -Az átmenő forgalom nem a község kezelésében lévő utakon halad.
  -Valóban az utolsó 2 km díjköteles része miatt van nagy átmenő forgalom, ami reggel és késő délután kettévágja az eddig csendes falut.

  Kérdezem én kedves "akinemfél", hogy mi lenne a legsürgetőbb fejlesztés aminek 80%-át az állam is támogatja? ;)
  Írd meg bátran és biztosan hozzá fognak látni a pályázat megírásának! :) Annyira ők sem hülyék... alig várják, hogy még mit lehetne megszerezni 80%-os kedvezménnyel. De valami sürgető legyen ám!!! :)”
 • 5. akinemfél 2010. szeptember 09. 08:52
  „Egyértelmuen ez volt a legfontosabb és legsurgetobb fejlesztés. Mi más ?
  Hahaha...”
 • 4. tettes 2010. szeptember 09. 08:08
  „Ha nem lenne fizetős,az országhatár és a rajkai bekötő út közötti szakasz,nagy mértékben csökkenne a falun áthaladók száma.A fizető kapuk még állnak,tehát minden adott,hogy a forgalom nyugodt legyen,csak egy módosító indítványt kellene a falu polgármesterének tennie az Országgyűlésnek.Ha meg tenné,lehet,hogy pár nap alatt jobb lenne a helyzet,hiszen nem jár külön költségekkel.Tiszt.Fettik László Csorna”
 • 3. KoPi 2010. szeptember 09. 08:02
  „Gratulálok Hegyeshalomnak! A fanyalgókkal meg nem kell foglalkozni.”
 • 2. pampapam 2010. szeptember 09. 07:33
  „1.

  ...és arra emlékszel-é mikor a teherforgalom a falun ment keresztül? Ahhoz képest még istenes... :)”
 • 1. nonoka28 2010. szeptember 08. 19:31
  „Remek.Útakra is kellene költeni.Fizessük a súlyadót aztán kátyú-kátyúhátán.Normális ez igy!Ja és a reggeli illetve a délutáni forgalom elviselhetetlen.Ausztriába járók helyett is mi fizetjük az út használatát?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az adományok javát az iskolának ajánlották

Az adományok java részét az Éltes-iskolának ajánlották fel – reagált a ˝Jó szándék után rossz… Tovább olvasom